Jump to content

Photo

Czyszczenie

• Please log in to reply
23 replies to this topic

#21 szymon_kox

szymon_kox
  • Użytkownicy
  • 119 posts

Posted 05 November 2011 - 18:48

zaklad to spróbuj wyczyścić PC odkurzaczem na najwyszych obrotach to zabzczysz . Ty pewnie też nie wierzysz w to że przed rozpoczęciem rozbierania komputera nie trzeba wyładować energi zebranej w sobie np. po przez dotknięcie grzejnika !!
  • 0

#22 magik092

magik092
  • Użytkownicy
  • 1555 posts

Posted 05 November 2011 - 19:00

1. Od 2 lat czyszczę swojego PC odkurzaczem, można powiedzieć, że na bieżąco obserwuję tę sytuację :P
2. "Ty pewnie też nie wierzysz w to że przed rozpoczęciem rozbierania komputera nie trzeba wyładować energi zebranej w sobie" - troszkę mnie martwi Twoje zbyt szybkie odpisywanie :)
Rozumiem, że wyraz "nie" (pogrubiony przeze mnie) nie miał się znaleźć w tym ciągu znaków :D
Nie pozbędziesz się energii zebranej w sobie, związane jest to z procesami wewnętrznymi takimi jak przewodzenie impulsów przez nerwy, etc.
http://pl.wikipedia....rwowy_człowieka

Nie zbaczajmy z tematu :D
  • 0

Dołączona grafika

#23 szymon_kox

szymon_kox
  • Użytkownicy
  • 119 posts

Posted 05 November 2011 - 20:36

no dokładnie nie zbaczajmy !!
  • 0

#24 Chymek

Chymek
  • Użytkownicy
  • 457 posts
  • LokalizacjaWrocław

Posted 11 November 2011 - 00:19

Ja jednak jeszcze coś dopiszę... wydaje mi się, że szymon_kox nie do końca dobrze napisał to, o czym myślał :) zapewne chodziło o powstawanie wyładowań elektrostatycznych, które "odkładają" się na nas, na naszym ubraniu itd. Ładunki są na tyle małe, że my ich nie odczujemy, a wrażliwe układy krzemowe może szlag trafić. To samo, rzecz jasna, tyczy się odkurzacza, w którym rura mocno się elektryzuje. Rozładowanie się przed grzebaniem w komputerze to jak najbardziej dobry pomysł, jednakże chwilę po tym, gdy coś robisz przy kompie, te ładunki ponownie się tworzą, właśnie poprzez ruch więc najsensowniej byłoby mieć uziemioną matę (na której kładziemy komputer i wszystkie wyciągnięte części) i być do niej podpiętym przez opaskę ESD ;] tylko kto takie coś posiada w domu ? :D
  • 0

Naprawiając komputer, bądź świadom tego, że przyczyną usterki może być element, którego nigdy o to byś nie podejrzewał, a to dlatego, że komputer jest czasami ciężej zrozumieć niż kobietę :) i dlatego też nie dziw się, że ktoś kto się na tym zna, nie jest w stanie na "pstryknięcie palcem" powiedzieć Ci, co się zepsuło :)

Asus H97-plus
Intel I5 4590 chłodzenie Cooler Master V6-GT
Kingston 2x4GB  1600MHz + Goodram Play DDR3 4GB 1600MHz
Gigabyte GF GTX 650 Ti Boost
Tagan Piperock III 700W
Zalman Z9-U3

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users