Skocz do zawartości

Zdjęcie

Samsung RC510

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
29 odpowiedzi w tym temacie

#1 Agnieszka02

Agnieszka02
  • Użytkownicy
  • 25 postów

Napisano 31 lipiec 2011 - 12:31

Witam,

Jestem posiadaczką notebooka Samsung RC510 od miesiąca. Mimo, że jestem laikiem w sprawach "informatycznych", dostrzegłam pewne problemy.

Kiedy kupiłam laptopa działał on tak, że właściwie nie był słyszalny dla mojego ucha. Problem zaczął się około tygodnia temu. Otóż kiedy wciskam przycisk power od razu zaczyna pracować wentylator na pełnych obrotach- i tak cały czas do zamknięcia sytemu. Mi osobiście ten szum przeszkadza- tym bardziej wieczorem. Dodam, że laptop jest zimny przez cały czas. Jaka może być tego przyczyna, i czy jest to powód aby oddać laptopa do reklamacji?

Problem numer dwa. Przycisk power raz łapie za pierwszym razem, a raz trzeba wcisnąć go około 10 razy aby włączyć komputer... o co chodzi ?

Na koniec mam pytanie. W laptopie jest grafika Optimus. Czy jest możliwość sprawdzenia, czy to działa poprawnie na moim laptopie ?

Z góry dziękuję za pomoc

Pozdrawiam ;)
  • 0

#2 Duath

Duath
  • Redaktorzy
  • 2117 postów
  • Lokalizacja404

Napisano 31 lipiec 2011 - 13:01

Cześć, możesz spróbować (mimo młodego wieku laptopa) potraktować go odkurzaczem. Powiedz, czy przez ten czas majstrowałaś coś w BIOSie? Laptop jak jest włączany to cały czas stoi na czymś równym? U mnie w netbooku jest tak, że jak są zatkane otwory do wylotu powietrza, to wiatrak od chłodzenia zaczyna się kręcić jak szalony. Co do przycisku włączania. Dzieje się tak samo i na baterii jak i na zasilaniu zewnętrznym? I powiedz, czy naciskanie przycisku w kilku miejscach daje jakąś różnicę? Czy np dłuższe przytrzymanie przycisku coś daje? Albo np spróbować włączyć go tak, że naciśniesz nieco mocniej na przycisk. Co do grafiki, to Optimus to jest technologia służąca do przełączania się między dwoma grafikami (zintegrowana Intela oraz nVidii). Powiedz, czemu chcesz sprawdzać, czy to działa? Działać powinno a zmiana obrazu wg zaleceń producenta ma odbywać się w taki sposób, że użytkownik nie będzie wiedział, że grafika się przełącza. Może to wywołało Twój niepokój? :)
  • 1

Intel i5-3570K @ 4.2GHz | ASRock Z77 Extreme4 | Corsair Vengeance LP 16GB | Radeon HD7870 | Samsung 840 Pro 128GB | Samsung F3 1TB | Xonar DG | OCZ ModXStream Pro 500W

Duath

#3 Agnieszka02

Agnieszka02
  • Użytkownicy
  • 25 postów

Napisano 31 lipiec 2011 - 13:19

W BIOSie nic nie majsterkowałam, gdyż nawet nie wiem do czego służy :lil-lol: Laptop stoi cały czas na biurku. Jeżeli chodzi o powera- to tak. Dzieje się to kiedy jest na baterii i zasilaczu. Zaobserwuję zależność siły nacisku i różnych miejsc na włączenie komputera. Przetestuję to i dam znać.

Myślę, że w Optimusie to mogło mnie zaniepokoić, Jednak słyszałam, że można sprawdzić do jakiej karty (dedykowanej, czy zintegrowanej) przypisane są programy ?

Pozdrawiam :thumbup:
  • 0

#4 Duath

Duath
  • Redaktorzy
  • 2117 postów
  • Lokalizacja404

Napisano 31 lipiec 2011 - 13:36

Jeśli aplikacja wymaga obliczeń 3D zaciągana do pracy jest grafika zewnętrzna. Jeśli jednak praca w systemie (pulpit) i jakieś edytory tekstu czy przeglądanie internetu, oglądanie filmów wtedy zintegrowana grafika :)

EDIT: Jednak jeśli chodzi o samą pracę na baterii, to jest chyba kwestia ustawienia w zarządzaniu energią. Pewnie da się tam ustawić, aby podczas pracy na baterii nie włączać grafiki zewnętrznej. Ale tego nie jestem pewien, bo nie miałem do czynienia z laptopem z Optimusem :)

EDIT2: http://www.nvidia.pl...hnology_pl.html
  • 1

Intel i5-3570K @ 4.2GHz | ASRock Z77 Extreme4 | Corsair Vengeance LP 16GB | Radeon HD7870 | Samsung 840 Pro 128GB | Samsung F3 1TB | Xonar DG | OCZ ModXStream Pro 500W

Duath

#5 Chymek

Chymek
  • Użytkownicy
  • 457 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 31 lipiec 2011 - 20:23

W ustawieniach baterii jest coś takiego jak wydajność, jeśli ustawi się ją na minimum to nie powinno wtedy włączać zewnętrznej grafiki, a przynajmniej tak mi się wydaje :) bo np. w tych laptopach które znam to przy robieniu indeksu wydajności (Vista lub Win7) indeks się nie zrobi jeśli komputer pracuje na baterii i nie jest wszystko ustawione na maksa :)
  • 1

Naprawiając komputer, bądź świadom tego, że przyczyną usterki może być element, którego nigdy o to byś nie podejrzewał, a to dlatego, że komputer jest czasami ciężej zrozumieć niż kobietę :) i dlatego też nie dziw się, że ktoś kto się na tym zna, nie jest w stanie na "pstryknięcie palcem" powiedzieć Ci, co się zepsuło :)

Asus H97-plus
Intel I5 4590 chłodzenie Cooler Master V6-GT
Kingston 2x4GB  1600MHz + Goodram Play DDR3 4GB 1600MHz
Gigabyte GF GTX 650 Ti Boost
Tagan Piperock III 700W
Zalman Z9-U3

#6 Agnieszka02

Agnieszka02
  • Użytkownicy
  • 25 postów

Napisano 31 lipiec 2011 - 20:27

Dziękuję za odpowiedź ;) Mam jeszcze parę pytań. Czy bezpieczne jest potraktowanie otworów wentylatora odkurzaczem ?

Mam jeszcze problem z połączeniem bluetooth (komputer-telefon). Komputer chce łączyć się z moim telefonem wyłącznie internetowo (co powoduje, że ucieka mi kasa z konta na telefonie). Inaczej nie wykrywa mojej Nokii.

Ostatnie pytanie dotyczy systemu. Wraz z zakupem miałam wgrany Windows 7. Czy jest jeszcze możliwość zgrania systemu na płytę ? Może kiedyś będę musiała zrobić format, to lepiej mieć oryginalny system dalej... Czy to prawda, że systemy wgrane na dysk są jakieś "gorsze". Słyszałam, że zaleca się usunięcie go z dysku i ponowne zainstalowanie z płyty ?

Z góry dziękuję za odpowiedź ;)

EDIT: Czy da się sprawdzić jakimś programem pracę wentylatora ?
  • 0

#7 Chymek

Chymek
  • Użytkownicy
  • 457 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 31 lipiec 2011 - 20:34

Jeżeli chodzi o bluta to czasami tak bywa, że urządzenia się nie widzą ( najczęściej zauważam to w telefon ) ale szczerze mówiąc nie wiem dlaczego tak jest i co by Ci tutaj poradzić, może do telefonu potrzebujesz jakieś oprogramowanie, żeby połączyć się z komputerem. Natomiast w sprawie wbudowanego systemu, to moim zdaniem jest to totalna bzdura. Taki system niesamowicie ułatwia Ci jego przywrócenie. Masz w nim zgrane wszystkie sterowniki, które potrzebujesz do Twojego komputera. Włączasz przywrócenie systemu i w ciągu powiedzmy 20 minut masz postawiony, świeży system ze wszystkimi sterownikami. Ja w pracy bardzo często z tego korzystam i rzadko kiedy zdarza się, że plik obrazu systemu jest uszkodzony. Na płytę możesz go zgrać, ale przywracanie systemu założone przez producenta, ma zazwyczaj określoną ścieżkę dostępu, więc może być mały problem z późniejszym przywróceniem systemu, jeśli takowej ścieżki nie stworzysz ponownie. No i co do odkurzacza... bez problemu możesz go do tych otworów przytkać i wyciągnąć trochę syfu ;)
  • 1

Naprawiając komputer, bądź świadom tego, że przyczyną usterki może być element, którego nigdy o to byś nie podejrzewał, a to dlatego, że komputer jest czasami ciężej zrozumieć niż kobietę :) i dlatego też nie dziw się, że ktoś kto się na tym zna, nie jest w stanie na "pstryknięcie palcem" powiedzieć Ci, co się zepsuło :)

Asus H97-plus
Intel I5 4590 chłodzenie Cooler Master V6-GT
Kingston 2x4GB  1600MHz + Goodram Play DDR3 4GB 1600MHz
Gigabyte GF GTX 650 Ti Boost
Tagan Piperock III 700W
Zalman Z9-U3

#8 Duath

Duath
  • Redaktorzy
  • 2117 postów
  • Lokalizacja404

Napisano 01 sierpień 2011 - 09:12

W przypadku BlueTooth Nokii nie trzeba nie wiadomo jakiego programowania. Wystarczy ta aplikacja, która instaluje się wraz ze sterownikiem. Jest jeszcze inny program, który sama Nokia wypuszcza, jednak wg mnie jest to "mały kombajn", lecz on powinien naprawić połączenie. Nazywa się Nokia Ovi Suite i tutaj jest link do niego. http://www.nokia.pl/...nokia-ovi-suite

EDIT: Ludzie piszą, że system "na dysku" jest gorszy od tych na płycie ale chodzi im o jedną rzecz. Nie ubliżając nikomu na tym forum, piszą tak Ci, którym przeszkadza oprogramowanie dostarczane od producenta. Prawda jest taka (i ja się do tego przychylam), że jest tam kupa zbędnego syfu. I bawią się w to osoby, które wiedzą, jak zainstalować system od zera. Dostarczanych jest dużo aplikacji w wersji trial itp itd, dlatego niektórzy wolą sami zainstalować system od zera, zainstalować programy TYLKO te, które będą potrzebować, bądź uważają za słuszne i dlatego nazywają system "z dysku" gorszym :)
  • 1

Duath

#9 Agnieszka02

Agnieszka02
  • Użytkownicy
  • 25 postów

Napisano 01 sierpień 2011 - 10:28

Zainstaluje program do Nokii i zobaczę jak się sprawa ma :) Teraz już rozumiem co i jak z tym systemem. Dziękuję za pomoc. W razie jakichkolwiek problemów z komputerem, będę się odzywała co jakiś czas na forum. Pozdrawiam :)
  • 0

#10 Agnieszka02

Agnieszka02
  • Użytkownicy
  • 25 postów

Napisano 03 sierpień 2011 - 12:20

Połączenie telefon-komputer za pomocą programu działa bezproblemowo (szkoda, że nie dało się tylko za pomocą Windows).

Zainstalowałam program SpeedFan, sprawdziłam temperatury dwóch rdzeni procesora ( po 38/35 stopni miały przez cały dzień użytkowania, stąd cały czas mnie dziwi ciągła praca wentylatora) Postanowiłam odinstalować ten program (skoro niby wszystko jest ok) przez funkcję w panelu sterowania "dodaj lub usuń programy" jednak pomimo komunikatu program został pomyślnie odinstalowany- tak nie jest. Program cały czas jest w menu start jednak opcja odinstalowania nie działa (wyskakuje komunikat, że system Win nie może zlokalizować itd.) Czy mogę to jakoś bezpiecznie usunąć z komputera ? Jeszcze mi tutaj się speedfan pokazuje: http://imageshack.us...ztytuu2ytu.png/

Czy można usunąć z autostartu zaznaczone pozycje ?
http://imageshack.us...eztytuuyzn.png/

:)

EDIT: Co to jest za dysk Samsung Rec, jest on potrzebny ?

http://imageshack.us...eztytuu3tu.png/

Czy warto mieć włączoną automatyczną defragmentację ?
  • 0

#11 James

James
  • Użytkownicy
  • 48 postów

Napisano 03 sierpień 2011 - 12:35

Tak, możesz bezpiecznie go usunąć z menu start, jak i cały folder (jeżeli pozostał) gdzie był zainstalowany program. Później dodatkowo przeczyść komputer CCleanerem (dysk i rejestr), a on już sam powinien usunąć resztę pozostawionych śmieci.

Co do drugiego pytania, to tak. Możesz śmiało je usunąć, a nie wpłynie to negatywnie na działanie komputera. Te programy, będą się troszkę dłużej uruchamiać, kosztem szybszego startu system. Na pewno warto jest je wyłączyć, chyba że codziennie czytasz PDF i oglądasz filmy.
  • 1

#12 Duath

Duath
  • Redaktorzy
  • 2117 postów
  • Lokalizacja404

Napisano 03 sierpień 2011 - 13:20

Agnieszko, bez tego programu też połączenie by zadziałało. Trzeba użyć standardowej aplikacji ze sterownika do BlueTooth i parować telefon z laptopem. Czasami kończy się niepowodzeniem, jak laptop chce nawiązać połączenie z telefonem, jednak jak robi się odwrotnie, to przeważnie się udaje. Kolejna sprawa, to to, że urządzenia w ustawieniach muszą mieć zaznaczone, że są widoczne. No przynajmniej jedno - to, do którego się łączymy.
  • 1

Duath

#13 Agnieszka02

Agnieszka02
  • Użytkownicy
  • 25 postów

Napisano 03 sierpień 2011 - 18:04

Niestety SpeedFan nie chce się usunąć z menu start. Klikanie delete nic nie daje i klikanie prawym klawiszem myszy. Jak to usunąć ?
  • 0

#14 James

James
  • Użytkownicy
  • 48 postów

Napisano 03 sierpień 2011 - 18:12

Najlepiej zrób screena, jak to wygląda. Próbowałaś już: prawy przycisk myszki i "Usuń"?
Jak to nie pomoże, to zaznacz w CClanerze poniższe opcje, szczególnie: "Skróty w menu start". Następnie kliknij "Uruchom Cleaner" i "OK".

Załączone pliki

• 1

#15 Agnieszka02

Agnieszka02
  • Użytkownicy
  • 25 postów

Napisano 03 sierpień 2011 - 18:43

Udało się usunąć ;) Dziękuję
  • 0

#16 Agnieszka02

Agnieszka02
  • Użytkownicy
  • 25 postów

Napisano 25 sierpień 2011 - 09:24

Witam ponownie :) nie wiele czasu minęło, a ja znów mam jakiś problem z moim komputerem ;D mam nadzieję, że macie jeszcze odrobinę chęci i cierpliwości.

Dwa dni temu na "cudownym" portalu facebook zaatakował mnie wirus, podszywający się pod znajomego. Efekt ? Musiałam mieć zrobiony format C. Wirusa już nie ma - na szczęście, ale pojawiły się problemy, które mnie denerwują. Otóż firma Samsung nie dała mi płyty ze sterownikami- tylko z Windowsem 7. Musiałam sama pobrać sterowniki ze strony producenta- nie wspomnę, że straciłam wszystkie oprogramowanie i narzędzia np. dostałam od Samsunga legalnego Cyberlinka YouCam i odtwarzacz, a teraz tego nie ma. Ściągnęłam narzędzie Samsung Update Plus, ale wyskakuje mi błąd, że nie może połączyć się z serwerem... internet mi działa... Generalnie te sterowniki są jakieś inne, ponieważ całkiem inne są chociażby animacje przy używanie klawisza funkcyjnego. Czy nie mam już możliwości odzyskania z komputera oryginalnego oprogramowania ? Dlaczego Samsung Update Plus nie chce działać ? Dodam jeszcze, że nie mogę ściągnąć wszystkich sterowników bo większość jest pod Viste i XP..

Kolejnym problemem jest włączanie komputera- przed formatem włączał się 30 sekund od wciśnięcia przycisku power, teraz 2,5 minuty... szkoda gadać.... W autostarcie mam tylko niezbędne programy. Jaka może być tego przyczyna ?

Pozdrawiam.
  • 0

#17 James

James
  • Użytkownicy
  • 48 postów

Napisano 25 sierpień 2011 - 10:08

A skąd pobrałaś sterowniki? Na stronie producenta w większości są pod Windows 7 i XP, więc jak nie to pobierz je stąd. Jak wejdziesz na tą stronę to wybierz swój dokładny model laptopa (na pewno widnieje na pudełku), następnie zakładkę "wsparcie" i w "Centrum Pobierania" zakładkę "Sterowniki". Tam znajdziesz wszystkie najnowsze sterowniki dla Twojego laptopa.

Możesz jeszcze spróbować odzyskać system z partycji odzyskiwania (jeżeli oczywiście jej nie sformatowałaś), dzięki czemu system będzie w takim samym stanie jak go otrzymałaś ze sklepu. Odzyskiwanie uruchamia się klawiszem F4 przy starcie laptopa. Dalej musisz postępować ze wskazówkami na ekranie (czyli praktycznie wciskać "Dalej" i "Tak"). Jeżeli coś będzie tam nie jasne, to napisz do nas :).
  • 1

#18 Agnieszka02

Agnieszka02
  • Użytkownicy
  • 25 postów

Napisano 25 sierpień 2011 - 13:51

Dziekuje serdecznie ! Zainstalowałam Samsung Update Plus ze strony, którą Pan podał i działa ;) Wynika z tego, że "informatyk", który robił mi format zainstalował nie te sterowniki co trzeba... Co teraz zrobic ? Odinstalowac te sterowniki i pobrac prawidłowe ? Na klawiaturze nie działa mi alt plus c i alt plus e- nie moge robic polskich znaków. Ó, ł, ń, ż, ź, ś, ą działa ,a: e i c nie... To może byc wina tych sterowników ?

http://www.samsung.c...ail&tab=support

To dokładnie mój model i download do niego. Co musze pobrac i zainstalowac ? Czym jest to "oprogramowanie" ?

Zanim postaram sie przywrócic system, mam pare pytań :) Czy wszystkie programy oryginalnie zainstalowane i sterowniki wrócą ? Co sie stanie z teraźniejszym stanem komputera- programami co dzisiaj zainstalowałam itp. Znikną same, czy bede musiała usunąc ? Czy wirus mi nie powróci ? Jeżeli okaże sie, że nie ma tej kopii to bede potrafiła włączyc normalnie komputer ? :)

Pytam, bo zastanawiam sie, którą wersje wybrac ;)
  • 0

#19 Agnieszka02

Agnieszka02
  • Użytkownicy
  • 25 postów

Napisano 25 sierpień 2011 - 14:16

EDIT: Czy można sprawdzić, czy taka partycja w ogóle jest ? Czy w razie "w" można anulować przywracanie systemu do stanu początkowego >

EDIT 2: Problem przywracania z głowy. W panelu sterowania kliknełam na polecenie odzyskiwania z utworzonej ukrytej partycji i dałam dalej. Windows wyświetlił komunikat, że takowej nie ma. Z tego wynika, że przy formacie wszystko zostało usuniete. Dlatego teraz prosze o pomoc odnośnie odinstalowania i zainstalowania sterowników Samsung. I czy mam instalowac z tej strony to "Oprogramowanie"

Pozdrawiam :)

EDIT 3: Namieszałam troche. Jednak chyba mam te partycje. Prosze, jeszcze o potwierdzenie:

Screeen:
http://imageshack.us...eztytuueap.png/

Mam dysk 500 GB i dziwi mnie to, że po zsumowaniu nie daje mi 500...

Chyba nie mam wyjścia i bede przywracała system, chociażby dla innych sterowników- chociażby Optimusa- teraz działa mi tylko grafika Intel.

Tylko sie boje, czy nie przywróci sie wirus...
  • 0

#20 James

James
  • Użytkownicy
  • 48 postów

Napisano 25 sierpień 2011 - 15:34

Po przywróceniu systemu, wszystko będzie takie same jak po otrzymaniu laptopa ze sklepu. Będą tylko pierwotnie zainstalowane programy przez producenta i wszystkie potrzebne sterowniki. Po przywróceniu system będzie od razu gotowy do pracy, więc nie będziesz musiała już nic w nim grzebać. Według mnie to dla Ciebie o wiele lepsze rozwiązanie.

Co do partycji odzyskiwania, to ją raczej masz. Jak już wcześniej wspominałem, aby odzyskać system musisz tylko nacisnąć F4 podczas uruchamiania komputera (gdy widoczny jest pierwszy ekran startowy, ten z logiem Samsunga) i dalej postępować zgodnie z wskazówkami na ekranie. Odzyskując system w ten sposób oszczędzisz sobie wiele problemów. Co do wirusa, to się o niego nie bój, ponieważ odzyskanie systemu z partycji odzyskiwania (nie z panelu sterowania) to prawie to samo co zainstalowanie systemu od nowa, tylko że wraz z całym oprogramowaniem (niestety często niepotrzebnym) i sterownikami producenta.
  • 1

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych