Samsung RC510
Posted 31 July 2011 - 12:31
Jestem posiadaczką notebooka Samsung RC510 od miesiąca. Mimo, że jestem laikiem w sprawach "informatycznych", dostrzegłam pewne problemy.
Kiedy kupiłam laptopa działał on tak, że właściwie nie był słyszalny dla mojego ucha. Problem zaczął się około tygodnia temu. Otóż kiedy wciskam przycisk power od razu zaczyna pracować wentylator na pełnych obrotach- i tak cały czas do zamknięcia sytemu. Mi osobiście ten szum przeszkadza- tym bardziej wieczorem. Dodam, że laptop jest zimny przez cały czas. Jaka może być tego przyczyna, i czy jest to powód aby oddać laptopa do reklamacji?
Problem numer dwa. Przycisk power raz łapie za pierwszym razem, a raz trzeba wcisnąć go około 10 razy aby włączyć komputer... o co chodzi ?
Na koniec mam pytanie. W laptopie jest grafika Optimus. Czy jest możliwość sprawdzenia, czy to działa poprawnie na moim laptopie ?
Z góry dziękuję za pomoc
Pozdrawiam
Posted 31 July 2011 - 13:01
Intel i5-3570K @ 4.2GHz | ASRock Z77 Extreme4 | Corsair Vengeance LP 16GB | Radeon HD7870 | Samsung 840 Pro 128GB | Samsung F3 1TB | Xonar DG | OCZ ModXStream Pro 500W
Duath
Posted 31 July 2011 - 13:19
Myślę, że w Optimusie to mogło mnie zaniepokoić, Jednak słyszałam, że można sprawdzić do jakiej karty (dedykowanej, czy zintegrowanej) przypisane są programy ?
Pozdrawiam
Posted 31 July 2011 - 13:36
EDIT: Jednak jeśli chodzi o samą pracę na baterii, to jest chyba kwestia ustawienia w zarządzaniu energią. Pewnie da się tam ustawić, aby podczas pracy na baterii nie włączać grafiki zewnętrznej. Ale tego nie jestem pewien, bo nie miałem do czynienia z laptopem z Optimusem
EDIT2: http://www.nvidia.pl...hnology_pl.html
Intel i5-3570K @ 4.2GHz | ASRock Z77 Extreme4 | Corsair Vengeance LP 16GB | Radeon HD7870 | Samsung 840 Pro 128GB | Samsung F3 1TB | Xonar DG | OCZ ModXStream Pro 500W
Duath
Posted 31 July 2011 - 20:23
Naprawiając komputer, bądź świadom tego, że przyczyną usterki może być element, którego nigdy o to byś nie podejrzewał, a to dlatego, że komputer jest czasami ciężej zrozumieć niż kobietę i dlatego też nie dziw się, że ktoś kto się na tym zna, nie jest w stanie na "pstryknięcie palcem" powiedzieć Ci, co się zepsuło
Asus H97-plus
Intel I5 4590 chłodzenie Cooler Master V6-GT
Kingston 2x4GB 1600MHz + Goodram Play DDR3 4GB 1600MHz
Gigabyte GF GTX 650 Ti Boost
Tagan Piperock III 700W
Zalman Z9-U3
Posted 31 July 2011 - 20:27
Mam jeszcze problem z połączeniem bluetooth (komputer-telefon). Komputer chce łączyć się z moim telefonem wyłącznie internetowo (co powoduje, że ucieka mi kasa z konta na telefonie). Inaczej nie wykrywa mojej Nokii.
Ostatnie pytanie dotyczy systemu. Wraz z zakupem miałam wgrany Windows 7. Czy jest jeszcze możliwość zgrania systemu na płytę ? Może kiedyś będę musiała zrobić format, to lepiej mieć oryginalny system dalej... Czy to prawda, że systemy wgrane na dysk są jakieś "gorsze". Słyszałam, że zaleca się usunięcie go z dysku i ponowne zainstalowanie z płyty ?
Z góry dziękuję za odpowiedź
EDIT: Czy da się sprawdzić jakimś programem pracę wentylatora ?
Posted 31 July 2011 - 20:34
Naprawiając komputer, bądź świadom tego, że przyczyną usterki może być element, którego nigdy o to byś nie podejrzewał, a to dlatego, że komputer jest czasami ciężej zrozumieć niż kobietę i dlatego też nie dziw się, że ktoś kto się na tym zna, nie jest w stanie na "pstryknięcie palcem" powiedzieć Ci, co się zepsuło
Asus H97-plus
Intel I5 4590 chłodzenie Cooler Master V6-GT
Kingston 2x4GB 1600MHz + Goodram Play DDR3 4GB 1600MHz
Gigabyte GF GTX 650 Ti Boost
Tagan Piperock III 700W
Zalman Z9-U3
Posted 01 August 2011 - 09:12
EDIT: Ludzie piszą, że system "na dysku" jest gorszy od tych na płycie ale chodzi im o jedną rzecz. Nie ubliżając nikomu na tym forum, piszą tak Ci, którym przeszkadza oprogramowanie dostarczane od producenta. Prawda jest taka (i ja się do tego przychylam), że jest tam kupa zbędnego syfu. I bawią się w to osoby, które wiedzą, jak zainstalować system od zera. Dostarczanych jest dużo aplikacji w wersji trial itp itd, dlatego niektórzy wolą sami zainstalować system od zera, zainstalować programy TYLKO te, które będą potrzebować, bądź uważają za słuszne i dlatego nazywają system "z dysku" gorszym
Duath
Posted 01 August 2011 - 10:28
Posted 03 August 2011 - 12:20
Zainstalowałam program SpeedFan, sprawdziłam temperatury dwóch rdzeni procesora ( po 38/35 stopni miały przez cały dzień użytkowania, stąd cały czas mnie dziwi ciągła praca wentylatora) Postanowiłam odinstalować ten program (skoro niby wszystko jest ok) przez funkcję w panelu sterowania "dodaj lub usuń programy" jednak pomimo komunikatu program został pomyślnie odinstalowany- tak nie jest. Program cały czas jest w menu start jednak opcja odinstalowania nie działa (wyskakuje komunikat, że system Win nie może zlokalizować itd.) Czy mogę to jakoś bezpiecznie usunąć z komputera ? Jeszcze mi tutaj się speedfan pokazuje: http://imageshack.us...ztytuu2ytu.png/
Czy można usunąć z autostartu zaznaczone pozycje ?
http://imageshack.us...eztytuuyzn.png/
EDIT: Co to jest za dysk Samsung Rec, jest on potrzebny ?
http://imageshack.us...eztytuu3tu.png/
Czy warto mieć włączoną automatyczną defragmentację ?
Posted 03 August 2011 - 12:35
Co do drugiego pytania, to tak. Możesz śmiało je usunąć, a nie wpłynie to negatywnie na działanie komputera. Te programy, będą się troszkę dłużej uruchamiać, kosztem szybszego startu system. Na pewno warto jest je wyłączyć, chyba że codziennie czytasz PDF i oglądasz filmy.
Posted 03 August 2011 - 13:20
Duath
Posted 03 August 2011 - 18:04
Posted 03 August 2011 - 18:12
Jak to nie pomoże, to zaznacz w CClanerze poniższe opcje, szczególnie: "Skróty w menu start". Następnie kliknij "Uruchom Cleaner" i "OK".
Attached Files
Posted 03 August 2011 - 18:43
Posted 25 August 2011 - 09:24
Dwa dni temu na "cudownym" portalu facebook zaatakował mnie wirus, podszywający się pod znajomego. Efekt ? Musiałam mieć zrobiony format C. Wirusa już nie ma - na szczęście, ale pojawiły się problemy, które mnie denerwują. Otóż firma Samsung nie dała mi płyty ze sterownikami- tylko z Windowsem 7. Musiałam sama pobrać sterowniki ze strony producenta- nie wspomnę, że straciłam wszystkie oprogramowanie i narzędzia np. dostałam od Samsunga legalnego Cyberlinka YouCam i odtwarzacz, a teraz tego nie ma. Ściągnęłam narzędzie Samsung Update Plus, ale wyskakuje mi błąd, że nie może połączyć się z serwerem... internet mi działa... Generalnie te sterowniki są jakieś inne, ponieważ całkiem inne są chociażby animacje przy używanie klawisza funkcyjnego. Czy nie mam już możliwości odzyskania z komputera oryginalnego oprogramowania ? Dlaczego Samsung Update Plus nie chce działać ? Dodam jeszcze, że nie mogę ściągnąć wszystkich sterowników bo większość jest pod Viste i XP..
Kolejnym problemem jest włączanie komputera- przed formatem włączał się 30 sekund od wciśnięcia przycisku power, teraz 2,5 minuty... szkoda gadać.... W autostarcie mam tylko niezbędne programy. Jaka może być tego przyczyna ?
Pozdrawiam.
Posted 25 August 2011 - 10:08
Możesz jeszcze spróbować odzyskać system z partycji odzyskiwania (jeżeli oczywiście jej nie sformatowałaś), dzięki czemu system będzie w takim samym stanie jak go otrzymałaś ze sklepu. Odzyskiwanie uruchamia się klawiszem F4 przy starcie laptopa. Dalej musisz postępować ze wskazówkami na ekranie (czyli praktycznie wciskać "Dalej" i "Tak"). Jeżeli coś będzie tam nie jasne, to napisz do nas .
Posted 25 August 2011 - 13:51
http://www.samsung.c...ail&tab=support
To dokładnie mój model i download do niego. Co musze pobrac i zainstalowac ? Czym jest to "oprogramowanie" ?
Zanim postaram sie przywrócic system, mam pare pytań Czy wszystkie programy oryginalnie zainstalowane i sterowniki wrócą ? Co sie stanie z teraźniejszym stanem komputera- programami co dzisiaj zainstalowałam itp. Znikną same, czy bede musiała usunąc ? Czy wirus mi nie powróci ? Jeżeli okaże sie, że nie ma tej kopii to bede potrafiła włączyc normalnie komputer ?
Pytam, bo zastanawiam sie, którą wersje wybrac
Posted 25 August 2011 - 14:16
EDIT 2: Problem przywracania z głowy. W panelu sterowania kliknełam na polecenie odzyskiwania z utworzonej ukrytej partycji i dałam dalej. Windows wyświetlił komunikat, że takowej nie ma. Z tego wynika, że przy formacie wszystko zostało usuniete. Dlatego teraz prosze o pomoc odnośnie odinstalowania i zainstalowania sterowników Samsung. I czy mam instalowac z tej strony to "Oprogramowanie"
Pozdrawiam
EDIT 3: Namieszałam troche. Jednak chyba mam te partycje. Prosze, jeszcze o potwierdzenie:
Screeen:
http://imageshack.us...eztytuueap.png/
Mam dysk 500 GB i dziwi mnie to, że po zsumowaniu nie daje mi 500...
Chyba nie mam wyjścia i bede przywracała system, chociażby dla innych sterowników- chociażby Optimusa- teraz działa mi tylko grafika Intel.
Tylko sie boje, czy nie przywróci sie wirus...
Posted 25 August 2011 - 15:34
Co do partycji odzyskiwania, to ją raczej masz. Jak już wcześniej wspominałem, aby odzyskać system musisz tylko nacisnąć F4 podczas uruchamiania komputera (gdy widoczny jest pierwszy ekran startowy, ten z logiem Samsunga) i dalej postępować zgodnie z wskazówkami na ekranie. Odzyskując system w ten sposób oszczędzisz sobie wiele problemów. Co do wirusa, to się o niego nie bój, ponieważ odzyskanie systemu z partycji odzyskiwania (nie z panelu sterowania) to prawie to samo co zainstalowanie systemu od nowa, tylko że wraz z całym oprogramowaniem (niestety często niepotrzebnym) i sterownikami producenta.
0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users