Skocz do zawartości

Zdjęcie

Problem z RAMem oraz Procesorem

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2 odpowiedzi w tym temacie

#1 NumB-3R

NumB-3R
  • Użytkownicy
  • 2 postów

Napisano 29 lipiec 2011 - 14:09

Witam wszystkich z forum. Mam problem ze swoim pecetem a mianowicie dobór odpowiednich pamięci ram oraz ustawienia procesora.
Moja jednostka to:
Zasilacz OCZ mod Stream 500
Płyta główna: Asus P7P55d-LE
Procesor: i5 760

do tego zestawu kupiłem na początek ze względu na budżet pamięci : OCZ model:OCZ3V1600V2GK zapytałem sprzedawcy czy będą kompatybilne powiedział że tak. Wszystko chodzi ale sprawdziłem sobie na CPUz jakie maja parametry a a tu ku mojemu zdziwieniu chodzą na częstotliwości 1067 a nie 1600.

Dołączona grafika
w biosie na zwykłym ustawieniu można było ustawić 1333 maksymalnie dlatego ustawiłem na 1333 i tak cały czas chodziło do czasu aż wywali blad u musiałem resetować bios. Chciałem ustawić na te 1600 poprzez edycja timingów jak podaje producent ale nie da się, płyta nie reaguje i częstotliwość dalej wynosi 1333 i wysypuje się blue screan albo bład pamięci ram...

sprawdziłem w ksiązce i pamięci tej serii nie figurują w niej... Dlatego prosiłbym o pomoc w doborze pamięci. Przejrzałem aktualną listę pamięci ze strony asusa ale są cuda same.

z tego co czytałem muszę mieć pamięci na 1.65v max , a zależy mi na jak najniższej latencji w zakresie pracy 1333.
jedyne z książki odpowiadały mi http://cokupic.pl/pr...10666CL7T-6GBPK ale w ram.necie i innych sklepach wycofano je w ten sam dzień co chciałem kupić... Czy warto zakupić te pamięci? a może ktoś doradziłby mi jakieś inne na 1333Mhz o jak najniższej latencji które pasowały by do tego zestawu. ja już wysiadłem w siedzeniu i czytaniu w google.

To był 1 problem 2 chodzi o ustawienie procesora.
gdy uruchomiłem go 1 raz i śmigałem na nim chodził na częstotliwości 3.2 ghZ było to trochę dużo ale w spoczynku na Boxie temperatura sięgała 35 stopni w stresie powyżej 70 [ale nie dopuszczałem do tej temperatury pracy]. Mnożnik zmieniał się sam ale zazwyczaj miał 24. kolega mówi chodzi za szybko zmień ustawienia. W biosie spróbowałem poprzestawiać nic się nie zmieniło, po skończonych ustawieniach wróciłem do starych ustawień a tu patrze: częstotliwość 2.8 ghZ czyli jak powinno być ale mnożnik się zmniejszył do 21...
Jakim cudem jak nic nie zmieniłem, wróciłem do tych samych ustawień co wtedy... i co najdziwniejsze procesor chodzi wolniej a jest cieplejszy bo pokazuje 42 stopnie w spoczynku...

Czy ktoś mi wyjaśni to na logikę co się stało i jak powinienem poprawnie ustawić i5 760... a czemu podczas stresu częstotliwość procesora nie rośnie [skoro ma turbo bust]?

Dołączona grafika
  • 0

#2 Ajcik

Ajcik
  • Użytkownicy
  • 1 postów

Napisano 30 lipiec 2011 - 12:48

Witam wiem, że to troszkę nie na temat, ale chciałbym wam przedstawić bardzo interesującą sprawę, rzecz.
http://tojefura.com/
pewnie nikt nie zna tej strony.
Jest to strona o nowej metodzie wykrywaniu raka. Jak narazie jest to choroba w małym stopniu uleczalna, ale dzięki tej metodzie może ona się diametralnie zmienić.
Zajrzyjcie bo nie musi to się akurat tyczyć bezpośrednio was, ale waszych przyjaciół, znajomych.
  • 0

#3 NumB-3R

NumB-3R
  • Użytkownicy
  • 2 postów

Napisano 30 lipiec 2011 - 15:56

myślałem że za spam grozi ban... i powinien... szkoda ze to forum jest tak mało oglądane...
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych