Jump to content

Photo

Pamięć RAM raz działa, a raz nie...

• Please log in to reply
7 replies to this topic

#1 shadow

shadow
  • Użytkownicy
  • 95 posts

Posted 25 July 2011 - 16:37

Na początku miałem pamięć 512MB. Postanowiłem że kupię jeszcze 1GB. Po włożeniu 1GB komputer włącza się, ale tylko do momentu uruchamiania BIOSa (BIOS się nie uruchamia). Po prostu system się zatrzymuje i nie chce dalej palić. Po wyłożeniu 1GB wszystko ok. Sprawdzałem, przekładałem (sama 1GB chodzi dobrze).

Mój sprzęt:
Płyta główna: BIOSTAR Group NF61S-M7
Procesor: AMD Sempron 3000+
Pamięć RAM:
-stara: Attached File  stary RAM.JPG   39.69KB   10 downloads
-nowa: Attached File  nowy RAM.JPG   40.67KB   11 downloads

Pozdrawiam i proszę o pomoc... :)
  • 0

#2 Chymek

Chymek
  • Użytkownicy
  • 457 posts
  • LokalizacjaWrocław

Posted 25 July 2011 - 16:46

Masz różne modele pamięci, niekoniecznie będą razem pracowały. Spróbuj włożyć większą kość na slot nr 1 odpalić kompa, wyłączyć, włożyć drugą wejść do biosu, przywrócić ustawienia domyślne biosu, zapisać to no i zobaczyć czy pójdzie :)
  • 1

Naprawiając komputer, bądź świadom tego, że przyczyną usterki może być element, którego nigdy o to byś nie podejrzewał, a to dlatego, że komputer jest czasami ciężej zrozumieć niż kobietę :) i dlatego też nie dziw się, że ktoś kto się na tym zna, nie jest w stanie na "pstryknięcie palcem" powiedzieć Ci, co się zepsuło :)

Asus H97-plus
Intel I5 4590 chłodzenie Cooler Master V6-GT
Kingston 2x4GB  1600MHz + Goodram Play DDR3 4GB 1600MHz
Gigabyte GF GTX 650 Ti Boost
Tagan Piperock III 700W
Zalman Z9-U3

#3 shadow

shadow
  • Użytkownicy
  • 95 posts

Posted 25 July 2011 - 16:52

Jak się przywraca ustawienia domyślne biosu i czy może to ''skopać'' system??
  • 0

#4 Chymek

Chymek
  • Użytkownicy
  • 457 posts
  • LokalizacjaWrocław

Posted 25 July 2011 - 17:00

Systemu w żaden sposób Ci to nie skopie. W biosie musisz znaleźć coś takiego jak load setup defaults lub coś w tym stylu :) właściwie zawsze jest to na ostatnich pozycjach jakie masz w głównym menu biosu :) dajesz na tym enter, potwierdzasz jeszcze raz enterem lub y zależy co tam masz i F10 wychodzisz z biosu zapisując ustawienia :)

Edit:

Ale dla pewności po załadowaniu ustawień domyślnych sprawdź czy masz ustawione botowanie z dysku (żebyś się nie zaskoczył, że system się przypadkiem nie włącza, bo znam takie biosy ;] ) , znajdziesz to w ustawieniach zaawansowanych biosu ( drugie od góry ) lub w zakładce botowania, akurat jestem trochę zajęty i nie bardzo mam czas, żeby poszukać instrukcji do Twojego biosu, żeby Ci wszystko tutaj powiedzieć dokładnie.
  • 1

Naprawiając komputer, bądź świadom tego, że przyczyną usterki może być element, którego nigdy o to byś nie podejrzewał, a to dlatego, że komputer jest czasami ciężej zrozumieć niż kobietę :) i dlatego też nie dziw się, że ktoś kto się na tym zna, nie jest w stanie na "pstryknięcie palcem" powiedzieć Ci, co się zepsuło :)

Asus H97-plus
Tagan Piperock III 700W
Zalman Z9-U3

#5 shadow

shadow
  • Użytkownicy
  • 95 posts

Posted 25 July 2011 - 17:08

Próbowałem to co piszesz...
Niestety gdy mam włożone obie kostki jednocześnie to BIOS się nie uruchamia... :(
  • 0

#6 Chymek

Chymek
  • Użytkownicy
  • 457 posts
  • LokalizacjaWrocław

Posted 25 July 2011 - 17:17

Hmmm no to możesz jeszcze inaczej przywrócić ustawienia domyślne biosu :) włóż dwie kości, odłącz zasilanie od kompa, pstryknij power żeby się wszystkie kondensatory rozładowały, wyciągnij baterię z płyty głównej no tak na trochę np pół minuty ;) włóż i odpal kompa. Możesz jeszcze zworkami zrobić restart CMOS ale to nie wiem czy znajdziesz gdzie to jest. Jak odpalisz kompa i to na pewno będziesz musiał wejść do biosu po tej operacji bo bios tak jakby będzie chciał się upewnić, że wszystko jest ok w ustawieniach. Grunt żeby wychodzić z biosu przez F10 czyli zapisanie ustawień. Jeżeli mimo restartu biosu nie będzie Ci to chodziło to jeszcze spróbuj dać mniejszą kość jako pierwszą i zrobić to samo co wyżej pisałem. Jeśli nie ruszy, no to raczej nie pójdą Ci te kości razem. Bo albo one się gryzą ze sobą, lub płyta główna może być uszkodzona i nie pracować na dwóch kościach. ( a tak w ogóle sprawdziłeś czy ten drugi slot jest sprawny ? czyli włożyłeś do niego jedną kość i działał komp ? )

Edit:

Tak siedziałem sobie na kiblu i jeszcze jedno mi się przypomniało :D moim zdaniem ostatnia rzecz, która może Ci pomóc to aktualizacja biosu. Na stronie producenta musiałbyś wyszukać swoją płytę, najnowszego biosa, którego do niej zrobiono, program do flashowania i to zrobić ;) ale dzisiaj już raczej z tym Ci nie pomogę bo dzisiaj naprawiłem 12 kompów... mam serdecznie dosyć... idę na browara :P pozdro i napisz jak Ci z tym poszło :)
  • 1

Asus H97-plus
Tagan Piperock III 700W
Zalman Z9-U3

#7 shadow

shadow
  • Użytkownicy
  • 95 posts

Posted 25 July 2011 - 19:40

yeah udało się po przywróceniu ustawień domyślnych, mam jeszcze jedno pytanie czy trzeba aktualizować BIOS?
  • 0

#8 Chymek

Chymek
  • Użytkownicy
  • 457 posts
  • LokalizacjaWrocław

Posted 25 July 2011 - 23:48

Udało się ?! :D świetnie ;] jeżeli wszystko Ci działa to biosu nie musisz aktualizować, aktualizacja przydaje się głównie do zmiany podzespołów, np ja kiedyś tam na jakiejś płycie głównej nie odpaliłbym nowego procka bez aktualizacji :) ok... w takim razie mogę iść spokojnie spać by jutro a raczej dzisiaj ponownie cisnąć z kompami :D
  • 1

Asus H97-plus
Tagan Piperock III 700W
Zalman Z9-U3

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users