Witam. Przychodzę z pewnym problemem, bo sam zarwałem już dwie nocki, szykuje się trzecia i nic. Rozpisywać się o powodach mojego zachowania nie będę, bo to za dużo tłumaczenia. Otóż, chciałbym zapisać na dysk twardy stronę internetową, a dokładnie konkretny profil z serwisu fotoblog.pl. Nie problemem było by zapisać tylko pierwszą stronę, ale mi zależy aby zapisane były też wszystkie inne strony z wpisami czyli jakieś 270 (wiem, sporo). Próbowałem już WEBZip, Offline Explorer, Teleport Pro, ale tylko HTTrack przyniósł miarowe efekty. Strony wyświetlały się z dysku, ale później łączył się z internetem i pobierał je już tylko stamtąd. Nie ukrywam, że ciężko mi było jakkolwiek ustawić ten program więc liczę, że może wam uda się jakoś temu zaradzić? Zależy mi także, alby ten plik ważył jak najmniej dlatego interesują mnie odnośniki tylko do wpisów. Dodam, że mam w dokumencie wszystkie linki, do wszystkich zdjęć jeżeli to komuś pomoże. Liczę na kreatywność i wasze kompetencje. W razie co GG: 32160845. Pozdrawiam
Zapis strony na dysku. Pomocy!
Rozpoczęty przez boghtan, 23 lip 2011 00:11
4 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 23 lipiec 2011 - 00:11
Napisano 23 lipiec 2011 - 11:42
Strony pobierzesz, ale nie jest zmieniany ich kod źródłowy, dlatego linki prowadzą zawsze do serwisu. Możesz spróbować pod linuxem napisać prosty skrypt w bashu, który otworzy wszystkie pliki i znajdzie linki, a następnie zamieni je na adres lokalny. Myślę, że jak znasz jakiś język skryptowy (nawet w PHP możesz pisać) to zajmie Ci to do 3h.
Jednak może okazać się to rozwiązaniem błędnym. Niektóre linki mogą być zamienione niepoprawnie. Musisz troszkę posiedzieć i przetestować. Próbuj.
Jednak może okazać się to rozwiązaniem błędnym. Niektóre linki mogą być zamienione niepoprawnie. Musisz troszkę posiedzieć i przetestować. Próbuj.
Napisano 23 lipiec 2011 - 17:01
szczerze powiedziawszy jestem zielony i jakikolwiek język skryptowy to dla mnie problem. Szukam jakiejś prostej metody. Może być pracochłonna, ale wykonalna i skuteczna. Dzięki HTTrack to mi mniej więcej działało, ale gdy przesłałem to na inny komputer (konieczność) to od razu pobierał dane z internetu.
Napisano 23 lipiec 2011 - 19:55
Od razu, czy po przejściu na inną stronę?
Po drugie, nie wiem czy wiesz, ale niektóre dane mogą być wczytywane przy wykorzystaniu AJAX'a, czyli na bieżąco z internetu.
Jeżeli nawet 1 strony Ci nie wyświetla to spróbuj zapisać stronę przeglądarką Opera. Zapisuje ona stronę w postaci 1 pliku, w którym przechowuje całą zawartość.
@Edit
Oczywiście pojedynczo
Po drugie, nie wiem czy wiesz, ale niektóre dane mogą być wczytywane przy wykorzystaniu AJAX'a, czyli na bieżąco z internetu.
Jeżeli nawet 1 strony Ci nie wyświetla to spróbuj zapisać stronę przeglądarką Opera. Zapisuje ona stronę w postaci 1 pliku, w którym przechowuje całą zawartość.
@Edit
Oczywiście pojedynczo
Napisano 24 lipiec 2011 - 16:22
To trochę żmudny sposób i później ciężko przeglądać tak dużą liczbę stron (jak mówiłem blisko 260). Czasem działa to bezproblemowo, a czasem w pasku zamiast adresu lokacji na dysku wyświetla się adres strony.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych