Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wolne reakcje

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 eska

eska
  • Użytkownicy
  • 17 postów

Napisano 21 lipiec 2011 - 15:43

Co moglibyście poradzić na to, że system bardzo długo się uruchamia, a dokładniej:
Po ładowaniu [chodzi o te: http://obrazki.elekt..._1233022142.png] przez dość długi czas jest czarny obraz. po tym jest zapraszamy też zbyt długo niż normalnie i pojawia się tło pulpitu, bez wszystkiego co pokazuje explorer.exe. explorer.exe jest w procesach od początku. chciałbym też dodać 2 rzeczy: bardzo długo trzeba czekać na to, aby system odnalazł urządzenia USB (chyba że są włożone od początku włączania - odrazu działają) i to że system jest co dopiero zainstalowany, że raczej wirusów żadnych nie ma. Przeskanuje wam jeszcze nortonem i powiem czy coś wykrył.

Co poradzić?
  • 0

#2 James

James
  • Użytkownicy
  • 48 postów

Napisano 21 lipiec 2011 - 17:56

1. Umieść na forum logi z programu HijackThis i OTL.
2. Pobierz program CCleaner, a następnie wyczyść dysk, napraw rejestr i usuń niepotrzebne programy z autostartu.
3. Zdefragmentuj dysk.
4. Użyj programu BootVis Tool.

Może któraś z tych czynności Ci pomoże, a jak nie to będziemy kombinować dalej.
Windows uruchamiał się tak samo długo tuż po jego zainstalowaniu?

Mam trochę nowych pytań odnośnie Twojego postu:

Instalują się ciągle nowe aktualizacje, czy ciągle te same?
Może spróbuj tymczasowo wyłączyć Automatyczne aktualizacje.

Jeżeli nie używasz niżej podanych programów to je usuń:

-Asus InstantFun;
-Asus Live Update;
-Asus Splendid Video Enhancement Technology;
-Asus Camera ScreenSaver;
-Asus Life Frame 2;
-NB Probe;
-Net4Switch;
-Power4Gear;
-PowerForPhone;
  • 0

#3 eska

eska
  • Użytkownicy
  • 17 postów

Napisano 21 lipiec 2011 - 22:10

Zanim zrobię to wszystko, to mam takie pytanie czy może być powodem, że przy każdym wyłączaniu komputera jest do zainstalowania 15-65 aktualizacji?

co do 3, nie ma z czego defragmentować i tak wgle to norton ma to jako jedną z części skanowania. zwolniło mi łącznie 1,5MB

Windows właśnie chyba od czasu pobrania którejś z pierwszych aktualizacji, nie wiem jakiej - pobrał już ok 250 ich ;/
może się jedna źle zainstalowała?
  • 0

#4 infomaniak

infomaniak
  • Użytkownicy
  • 23 postów

Napisano 22 lipiec 2011 - 10:31

jeśli ci to czasu nie zbawi pobierz kasperskiego (najlepiej najnowszą wersje) i usuń wszystkie syfy. Miałem to samo więc powinno pomóc
  • 0

#5 eska

eska
  • Użytkownicy
  • 17 postów

Napisano 22 lipiec 2011 - 13:19

jeśli ci to czasu nie zbawi pobierz kasperskiego (najlepiej najnowszą wersje) i usuń wszystkie syfy. Miałem to samo więc powinno pomóc

no właśnie tylko nie wiem jaki syf usunąć.
Lista moich programów jest bardzo krótka:
http://oo0eska0oo.wr...ksz/2nAvPEcOK80

W menadzeże zadań zauważyłem że coś chyba blokuje to wszystko, bo zanim się pojawią ikony i pasek ten na dole, jest lekko powyżej 20 procesów, a explorer.exe ma CPU 00 i zużycie pamięci ok. 8 500 K.
Pojawia się wszystko - CPU podrasta nawet do 20, zużycie do 20 000 K, a liczba procesów lekko powyżej 50.

Polecam Tweaki Hare&Zoom, naprawdę przyspieszają bootowanie & zamykanie...
XP jest taki powolny bo ma masę sterowników załadowanych do pamięci, Ty masz sieć bezprzewodową, system musi przy starcie załadować do niej stery i się mozoli. Ja od roku używam instalek XPicy zrobionych z programem nLite, bardzo przyspiesza działanie Windowsa i można wywalić te wszystkie "niepotrzebne" sterowniki i usługi ;)
Spróbuj co jakiś czas czyścić folder %WINDIR%\system32\Prefetch.
Pozatym każdy windows lubi wkładać w swoje usługi więcej pamięci niż im potrzeba, to samo jest z programami...
Link do hare & zooma
Możesz także zainstalować SP2, albo lepiej zrobić instalkę z SP2 i przeinstalować system.
Zainstaluj też Ad-Aware najnowszy i jakieś inne antyvirusy, spowolnienie pracy może być spowodowane programami spyware ;)

Źródło: http://www.elektroda...opic248904.html

XP jest taki powolny bo ma masę sterowników załadowanych do pamięci, Ty masz sieć bezprzewodową, system musi przy starcie załadować do niej stery i się mozoli.

to pasuje także do mych warunków. to może to?
jakiś ster do usunięcia? http://oo0eska0oo.wr...ksz/2nAvPEcOK80
  • 0

#6 mivosh

mivosh

Tak właśnie wyglądam ;D

• Użytkownicy
  • 1231 postów
  • LokalizacjaKoszalin

Napisano 22 lipiec 2011 - 19:58

Pierwsze co bym zrobił to format komputera, żeby pozbyć się tych wszystkich programów które dostajemy razem z zainstalowanym systemem. Windows bez tych "śmieci" naprawdę przyspiesza. Wiem na swoim przykładzie.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych