Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jaka pasta termoprzewodząca?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
20 odpowiedzi w tym temacie

#1 krzysiekk3_3

krzysiekk3_3
  • Użytkownicy
  • 61 postów

Napisano 28 czerwiec 2011 - 14:37

Będę rozbierać peceta, byłem dziś w sklepie popytać się i mam dylemat, czym różni sie pasa termoprzewodząca taka za 10 zł tubka a czym taka za 50 zł? Pewnie właściwościami, ale czy tylko tym? Jaką warto kupić? Gość w sklepie mówił coś o jakimś Zalmanie - słyszał ktoś, korzystał?
Też z tego co widziałem są różne kolory np. miedziany, srebrny - czym to się różni?
  • 0

#2 snike_pl

snike_pl
  • Użytkownicy
  • 26 postów

Napisano 28 czerwiec 2011 - 14:40

Ja śmigam na Arctic Silver 5 i jestem zadowolony, temperatura obniżyła się o jakieś 4 C. Pierwszy raz ją mam, miejmy nadzieję, że nie będzie się kruszyć czy coś.
Co do Zalmana - nie mam pojęcia.
Cena tutaj ma znaczenie, nie ma co kupować najtańszego badziewa, bo będzie Ci się przegrzewał pc, a pasta może się po prostu skruszyć.

Ew. ta pasta - http://www.cooling.p...odukt,1446.html
  • 0

#3 krzysiekk3_3

krzysiekk3_3
  • Użytkownicy
  • 61 postów

Napisano 28 czerwiec 2011 - 14:48

Wspominał coś o jakimś Arcticu, ale co dalej nie pamiętam.
No dobra, to problem z kupnem pasty mam za sobą, skuszę się na arctica albo zalmana, zobaczę co jeszcze mi tam powie w serwisie.
Ale teraz wróćmy do tych kolorków past - ma jakieś znaczenie? Mi się wydaje że nie ale z ciekawości spytam.
  • 0

#4 morticore

morticore
  • Użytkownicy
  • 292 postów

Napisano 28 czerwiec 2011 - 18:56

Pasty za 10 złotych słabo przewodzą ciepło, bardzo szybko się zużywają (wysychają i przestają pełnić swoją rolę) i zazwyczaj przewodzą prąd (jeśli nałożysz za dużo pasty i wyjdzie gdzieś bokiem, może spowodować zwarcie). Arctic silver 5 to dobra pasta, ale Zalmany są lepsze :)
Istnieje Zalman STG1 - pasta o rzadkiej konsystencji, bardzo łatwo nakłada się ją pędzelkiem (malowałeś kiedyś paznokcie koleżance? :lol-sweat: ) i generalnie jest to dobra pasta oraz Zalman STG2 - pasta wyciskana, której sam używam. Ta druga ma jeszcze lepsze parametry. Obydwie są w cenie poniżej 20 zł. tu masz przykładowy test: http://chlodzenie.ne...-odslona-druga/ (STG1 wypada słabo ze względu na nietypowy cooler)
  • 0

#5 kopeczekx11

kopeczekx11
  • Użytkownicy
  • 40 postów

Napisano 28 czerwiec 2011 - 19:48

Ja ostatni raz użyłem Scythe Elixer, trzyma ponad rok, praktycznie nic się nie zmieniło, dlatego mogę ją polecić.
  • 0

#6 Iuliano

Iuliano
  • Użytkownicy
  • 415 postów
  • LokalizacjaSworne Gacie,Tumidaj

Napisano 28 czerwiec 2011 - 19:49

Równie dobre pasty są firmy Coollaboratory czy Noctua,niestety są droższe. Pasta Coollaboratory Liquid Pro nieco ciężej nałożyć oraz usunąć.Na kolor pasty nie zwracaj uwagi.
  • 0

#7 mivosh

mivosh

Tak właśnie wyglądam ;D

• Użytkownicy
  • 1231 postów
  • LokalizacjaKoszalin

Napisano 28 czerwiec 2011 - 19:51

Ja polecę od siebie Arctic Silver 5.
  • 0

#8 simon

simon
  • Użytkownicy
  • 97 postów

Napisano 28 czerwiec 2011 - 23:02

Polecam Zalman ZM-STG1- tą używam od kilku lat, miałem kilka buteleczek (i nieadwno teraz wyszła nowa STG2 -może niebawem zakupie)
kupiłem jutro ide odebrać i porównam ze sobą Zalmanka i ten nowy zakup - REVOLTEC THERMAL GREASE DIAMOND (RZ034)

za ~10zł kupisz zwykły silikon, albo paste na jedno uzycie :)
  • 0
Podpis niezgodny z regulaminem/Kamillo

#9 shadow

shadow
  • Użytkownicy
  • 95 postów

Napisano 28 czerwiec 2011 - 23:29

ja korzystam z białej ;P nie wiem jaka firma.. ;)
  • 0

#10 t.luk

t.luk
  • Użytkownicy
  • 331 postów
  • LokalizacjaPolandia

Napisano 29 czerwiec 2011 - 06:02

Chodziło zapewne o Zalmana STG2 :) Pasta naprawdę świetna i łatwo się ją aplikuje :)
  • 0

multi multa sciunt nemo omnia...

#11 morticore

morticore
  • Użytkownicy
  • 292 postów

Napisano 29 czerwiec 2011 - 16:34

A jak nakładacie panowie? Zawsze do tej pory robiłem "ziarenko ryżu" na środku i rozchodziło się samo pod naciskiem i od ciepła, ale kupiłem STG2 i postanowiłem sprawdzić jak to jest z tym rozsmarowywaniem pasty po całym procku. Się namęczyłem, zużyłem sporo więcej pasty bo mnóstwo zostało mi na wykałaczce ;)
  • 0

#12 simon

simon
  • Użytkownicy
  • 97 postów

Napisano 29 czerwiec 2011 - 17:02

Mówiłem, że się odezwee ;) REVOLTEC THERMAL GREASE DIAMOND, jest bardzo fajna pastą, ma bardzo gestę konsystęcje, trudno powiedzieć, która lepsza...
po opisie Revoltec wypada lepiej ;-)
  • 0

#13 kopeczekx11

kopeczekx11
  • Użytkownicy
  • 40 postów

Napisano 29 czerwiec 2011 - 17:09

Ja zakładam folię na palca albo gumową rękawiczkę, ziarnko pasty i lekko palcem rozsmarowuje, potem zakładam resztę i gotowe. Gołym palcem nie ma co, odciski zostają ;P
  • 0

#14 simon

simon
  • Użytkownicy
  • 97 postów

Napisano 29 czerwiec 2011 - 17:36

Przy tym REVOLTEC'u i Zalmanie na korku są pędzelki, więc rozprowadzam paste na caly procesor, bez kombinacji ;-P
  • 0

#15 t.luk

t.luk
  • Użytkownicy
  • 331 postów
  • LokalizacjaPolandia

Napisano 01 lipiec 2011 - 05:24

Ja ostatnio rozprowadzam palcem w folii po całym procesorze oraz minimalny "podkład" na cooler CPU :)
  • 0

multi multa sciunt nemo omnia...

#16 mivosh

mivosh

Tak właśnie wyglądam ;D

• Użytkownicy
  • 1231 postów
  • LokalizacjaKoszalin

Napisano 01 lipiec 2011 - 08:32

Ja zakładam folię na palca albo gumową rękawiczkę, ziarnko pasty i lekko palcem rozsmarowuje, potem zakładam resztę i gotowe. Gołym palcem nie ma co, odciski zostają ;P

Ja tam używam do tego starej karty kredytowej. ;D
  • 0

#17 snike_pl

snike_pl
  • Użytkownicy
  • 26 postów

Napisano 25 sierpień 2011 - 07:17

Heh, ja tam używam aktualnej :D starych nie mam :) ja ostatnio zmieniłem sobie pastę na grafice. Temp. spadła aż o 6 C. Widocznie czystość i pasta t. ma duże znaczenie. Podobno można zejść niżej z temperaturą, ktoś pobił swój rekordzik? :D
  • 0

#18 Duath

Duath
  • Redaktorzy
  • 2117 postów
  • Lokalizacja404

Napisano 25 sierpień 2011 - 08:29

Z temp można zejść niżej np przez szlifowanie CPU i podstawki radiatora tak, aby na jednym i drugim uzyskać lustro. Do tego wysokiej klasy pasta termoprzewodząca i faktycznie można zejść sporo z temperaturą. Co prawda większe korzyści da to w IDLE niż podczas obciążenia, ale zawsze coś.
  • 0

Intel i5-3570K @ 4.2GHz | ASRock Z77 Extreme4 | Corsair Vengeance LP 16GB | Radeon HD7870 | Samsung 840 Pro 128GB | Samsung F3 1TB | Xonar DG | OCZ ModXStream Pro 500W

Duath

#19 Crivitas

Crivitas
  • Użytkownicy
  • 30 postów

Napisano 28 sierpień 2011 - 20:15

Ja ostatnio używałem Arctic Cooling MX 2 i mogę ją śmiało polecić :)
  • 0

#20 lipcia95

lipcia95
  • Użytkownicy
  • 10 postów

Napisano 28 grudzień 2011 - 15:06

http://chlodzenie.ne...-odslona-druga/
Masz tu testy najabdziej popularnych past... :)
osobiście polecam ZALMAN STG2
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych