Skocz do zawarto艣ci

Zdj臋cie

Gigabyte HD 5450 512 mb ddr3 PCI Express 2.1 nie odpala

• Zaloguj si臋, aby doda膰 odpowied藕
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 uczaj25

uczaj25
  • U偶ytkownicy
  • 5 post贸w

Napisano 25 czerwiec 2011 - 10:08

Witam kupi艂em kart臋 graficzn膮 Gigabyte HD 5450 512 mb ddr3 PCI Express 2.1 zamontowa艂em j膮 na p艂ycie g艂贸wnej Asus P5GD1-FMS i mi nie chodzi znaczy nie wy艣wietla si臋 obraz w instrukcji jest napisane 偶e potrzebuje 400 Wat :a power supply that provides at least 400 watt is required the power supply should be with a known brand po przet艂umaczeniu :zasilaniu, kt贸re zapewnia co najmniej 400 watt jest wymagane zasilanie powinno by膰 o znanej marki .Aktualnie mam zasilacz 300 Wat czy jest to mo偶liwe 偶e jak mam 300wat to ona nie odpala znaczy odpala bo chodzi wiatraczek ale nie ma obrazu.Prosz臋 o odpowied藕 czy zmienie zasilacz to b臋dzie wszystko dobrze.Aktualny zasilacz jest stary CODEGEN 300W model 250xa1 .
  • 0

#2 simon

simon
  • U偶ytkownicy
  • 97 post贸w

Napisano 25 czerwiec 2011 - 10:35

@ CODEGEN (CZARNA LISTA!!)300W czyli ma (mo偶e) w rzeczywisto艣ci jakies 260-270, karta wymaga 400 wi臋c masz odpowied藕 ;)
jak nie chcesz sie bardzo wykosztowywac to wez modecom Premium 500W :) [allegro.pl]
  • 0
Podpis niezgodny z regulaminem/Kamillo

#3 morticore

morticore
  • U偶ytkownicy
  • 292 post贸w

Napisano 25 czerwiec 2011 - 11:12

Zasilacz masz fatalny i zdecydowanie kwalifikuje si臋 do wymiany, ale takie "nic" jak HD 5450 powinno si臋 chocia偶 uruchomi膰. Ja bym obstawia艂 niekompatybilno艣膰 sprzetow膮. Teoretycznie karty PCI-E 2.0 (czy te偶 2.1) musz膮 dzia艂a膰 na starszych p艂ytach z gniazdem PCI-E 1.0 gdy偶 to fizycznie to samo (u mnie dzia艂a). Jeden z moich znajomych mia艂 p艂yt臋 g艂贸wn膮 ASUSa z chipsetem VIA i karta nie chcia艂a mu odpali膰. Z supportu ASUSa dowiedzia艂 si臋, 偶e nic si臋 z tym nie da zrobi膰, pomog艂a wymiana p艂yty :( Podaj model swojej.
  • 0

#4 uczaj25

uczaj25
  • U偶ytkownicy
  • 5 post贸w

Napisano 25 czerwiec 2011 - 11:22

Zasilacz masz fatalny i zdecydowanie kwalifikuje si臋 do wymiany, ale takie "nic" jak HD 5450 powinno si臋 chocia偶 uruchomi膰. Ja bym obstawia艂 niekompatybilno艣膰 sprzetow膮. Teoretycznie karty PCI-E 2.0 (czy te偶 2.1) musz膮 dzia艂a膰 na starszych p艂ytach z gniazdem PCI-E 1.0 gdy偶 to fizycznie to samo (u mnie dzia艂a). Jeden z moich znajomych mia艂 p艂yt臋 g艂贸wn膮 ASUSa z chipsetem VIA i karta nie chcia艂a mu odpali膰. Z supportu ASUSa dowiedzia艂 si臋, 偶e nic si臋 z tym nie da zrobi膰, pomog艂a wymiana p艂yty :( Podaj model swojej.

ASUS P5GD1-FM/S p艂ytka jest starsza ale ma PCI-E X16
  • 0

#5 simon

simon
  • U偶ytkownicy
  • 97 post贸w

Napisano 25 czerwiec 2011 - 11:31

nie sadze by tu by艂 problem. Sprawdz u znajomego czy karta jest sprawna, ewentualnie zamien zasialacz pozycz od kogos, zobaczysz czy to nie jego wina i jesli pojdzie na wiekszym to znaczy ze to ewidentna wina zasilacza, i wtedy zainwestuj wlasnie w markowy zasilacz ;-)

BTW. 5450 ma TDP na poziomie ~20W a w grach 13W wi臋c zasilacz powinien dac rade.
Jakie masz pozosta艂e podzespoly?
  • 0

#6 uczaj25

uczaj25
  • U偶ytkownicy
  • 5 post贸w

Napisano 25 czerwiec 2011 - 11:40

nie sadze by tu by艂 problem. Sprawdz u znajomego czy karta jest sprawna, ewentualnie zamien zasialacz pozycz od kogos, zobaczysz czy to nie jego wina i jesli pojdzie na wiekszym to znaczy ze to ewidentna wina zasilacza, i wtedy zainwestuj wlasnie w markowy zasilacz ;-)

BTW. 5450 ma TDP na poziomie ~20W a w grach 13W wi臋c zasilacz powinien dac rade.
Jakie masz pozosta艂e podzespoly?

P艂yta g艂贸wna Asus P5GD1-FM/S
procesor Pentium 4 3,06Mhz 2 MB cache presscot
pami臋膰 DDR 1 1GB Goodram
Zasilacz Codegen 250XA1
  • 0

#7 simon

simon
  • U偶ytkownicy
  • 97 post贸w

Napisano 25 czerwiec 2011 - 11:45

mo偶e by膰 problem z kompatybilno艣cia. Mo偶e cos pomoc upgrade biosu. Ale pewnosci nie mam. Je艣li chcesz miec w miare kompa i u偶yc ta karte graficzn膮 musisz kupi膰 p艂ytke, zasilacz i jak by艣 chcia艂 juz cos konkretniejszego ram . A to wi膮偶e sie z kosztami. Ile by艂 by艣 w stanie wyda膰 na komputer?
  • 0

#8 uczaj25

uczaj25
  • U偶ytkownicy
  • 5 post贸w

Napisano 25 czerwiec 2011 - 11:54

mo偶e by膰 problem z kompatybilno艣cia. Mo偶e cos pomoc upgrade biosu. Ale pewnosci nie mam. Je艣li chcesz miec w miare kompa i u偶yc ta karte graficzn膮 musisz kupi膰 p艂ytke, zasilacz i jak by艣 chcia艂 juz cos konkretniejszego ram . A to wi膮偶e sie z kosztami. Ile by艂 by艣 w stanie wyda膰 na komputer?

Mam nadzieje 偶e to jest kwestia zasilacza og贸lnie komputer mia艂 s艂u偶y膰 do internetu i do lekkich gierek wcze艣niej popsu艂a si臋 p艂yta g艂贸wna no i t膮 kupi艂em na allegro za 100 z艂 mam jeszcze krat臋 gigabyte GV-NX73T256P-RH na PC-E i ona chodzi tylko jest popsuta na monitorze wida膰 paski.
  • 0

#9 simon

simon
  • U偶ytkownicy
  • 97 post贸w

Napisano 25 czerwiec 2011 - 11:58

nie kupowa艂bym narazie nic tylko pozyczyl wiekszy zasilacz od kolegi i sprawdzi艂 czy to jego wina. Je艣li tak to masz po problemie ;)
  • 0

#10 uczaj25

uczaj25
  • U偶ytkownicy
  • 5 post贸w

Napisano 25 czerwiec 2011 - 12:03

znalaz艂em manual mojej p艂yty http://uk.ts.fujitsu...us-P5GD1-FM.pdf
  • 0

#11 simon

simon
  • U偶ytkownicy
  • 97 post贸w

Napisano 25 czerwiec 2011 - 12:07

sprawd藕 karte u kolegi, czy napewno jest ona sprawna je艣li chodzi po偶ycz od niego zasilacz i pod艂膮cz u siebie je艣li bedzie to chodzic to sprawa jest jasna je艣li nie to gdy b臋diesz chcia艂 zostac przy tej karcie graficznej bedziesz musia艂 zmieni膰 p艂yte g艂贸wna.
  • 0

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 1

0 u偶ytkownik贸w, 1 go艣ci, 0 anonimowych