Skocz do zawartości

Zdjęcie

Intel e2140 gry się zawieszają

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
16 odpowiedzi w tym temacie

#1 xmarycha4

xmarycha4
  • Użytkownicy
  • 56 postów

Napisano 19 czerwiec 2011 - 18:58

Witam. Mam bardzo uciążliwy problem. Włączam sobie obojętnie jaką grę, Call of Duty, NFS Underground 2 itp. gram od 5 do 10 minut (czasami krócej) i komputer nagle się zawiesza - Ekran jest nie ruchomy, z głośników nie wydobywa się żaden dźwięk, komputer nie reaguje na polecenia klawiaturowe. Świeci się tylko zielona dioda oznajmująca, że komputer jest włączony, zaś czerwonej nie ma, a powinna migać podczas grania w grę. Jedyne co mogę zrobić w takiej sytuacji to wcisnąć reset. Przeczyściłem komputer z kurzu bardzo dokładnie - nic
  • 0

#2 Chymek

Chymek
  • Użytkownicy
  • 457 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 19 czerwiec 2011 - 22:27

1. Podaj jaki masz sprzęt !
2. Przetestuj hdd, ram
3. Mimo czyszczenia komputera sprawdź temperatury !
  • 0

Naprawiając komputer, bądź świadom tego, że przyczyną usterki może być element, którego nigdy o to byś nie podejrzewał, a to dlatego, że komputer jest czasami ciężej zrozumieć niż kobietę :) i dlatego też nie dziw się, że ktoś kto się na tym zna, nie jest w stanie na "pstryknięcie palcem" powiedzieć Ci, co się zepsuło :)

Asus H97-plus
Intel I5 4590 chłodzenie Cooler Master V6-GT
Kingston 2x4GB  1600MHz + Goodram Play DDR3 4GB 1600MHz
Gigabyte GF GTX 650 Ti Boost
Tagan Piperock III 700W
Zalman Z9-U3

#3 xmarycha4

xmarycha4
  • Użytkownicy
  • 56 postów

Napisano 20 czerwiec 2011 - 11:12

1. Podaj jaki masz sprzęt !
2. Przetestuj hdd, ram
3. Mimo czyszczenia komputera sprawdź temperatury !

Sprzęt; Intel e2140 2x 1.60ghz
grafika;NiVIDIA 7300 GT 256MB
Dysk Twardy 160GB
A komputer już czyściłem więc temperatury są w normie procesor ma tem;33C
a reszta w norme ! czym może to być spowodowane | ?
  • 0

#4 Chymek

Chymek
  • Użytkownicy
  • 457 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 20 czerwiec 2011 - 16:56

To, że czyściłeś komputer wcale nie musi znaczyć, że temperatury będą w normie :) Tutaj zapewne podałeś temperaturę podczas pracy w systemie, a jak ona się ( i również ta na grafice ) przedstawia się w stresie ? Podaj jeszcze jaki masz zasilacz, to jest również bardzo ważny element komputera. Niestety tutaj może być kilka powodów, dlatego napisałem Ci żebyś na początek przetestował dysk twardy i pamięć. Może to być również wina zasilacza, który przy obciążeniu nie daje wystarczająco dużo mocy. Kartę graficzną i procesor też trzeba brać pod uwagę. Powiedz jeszcze czy stało się coś po czym komputer zaczął się zawieszać ? Wcześniej było normalnie, czy masz tak od początku ?
  • 0

Naprawiając komputer, bądź świadom tego, że przyczyną usterki może być element, którego nigdy o to byś nie podejrzewał, a to dlatego, że komputer jest czasami ciężej zrozumieć niż kobietę :) i dlatego też nie dziw się, że ktoś kto się na tym zna, nie jest w stanie na "pstryknięcie palcem" powiedzieć Ci, co się zepsuło :)

Asus H97-plus
Tagan Piperock III 700W
Zalman Z9-U3

#5 xmarycha4

xmarycha4
  • Użytkownicy
  • 56 postów

Napisano 20 czerwiec 2011 - 21:19

Nie maiałem tak od początku
ten komputer mam już ponad 4 lat
a zasiacz to ; tracer 400w
temperatura katry graficzej jest w normie
Proszę o pomoc :}
pamięć ram już testowałem i jest ok
  • 0

#6 Chymek

Chymek
  • Użytkownicy
  • 457 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 20 czerwiec 2011 - 21:55

To przetestuj jeszcze dysk twardy :) Puszczałeś kiedyś na tym kompie 3D Marka 2003 ? Jeśli tak i pamiętasz mniej więcej wynik, to puść go jeszcze raz i zobacz jak jest teraz, jeśli nie to i tak go puść i podaj wynik :) Zasilacz teoretycznie powinien dawać radę, ale zasilacze tracera to nie zasilacze ;] mógł już się wydymać ;) super by było jakbyś miał możliwość podmienienia zasilacza, grafiki i ramu i sprawdzić jak zachowuje się komputer :)
  • 0

Asus H97-plus
Tagan Piperock III 700W
Zalman Z9-U3

#7 Squbii

Squbii
  • Redaktorzy
  • 109 postów

Napisano 22 czerwiec 2011 - 21:37

Podpowiem czym możesz sprawdzić temperatury: HWMonitor - minimalizujesz go i w czasie testu również sprawdza Ci tempy - później wrzuć tu screena. Takie objawy na ogół (poza walniętą pamięcią) daje zasilacz - gdy przestaje dawać radę. Propozycja: jeśli nie masz kumpla z jakimś markowym zasilaczem lub znajomego w sklepie, to podejdź do najbliższego serwisu (po wyeliminowaniu kwestii temperatur) i poproś o sprawdzenie kompa na innym zasilaczu - jeśli testy, na których na Twoim zasilaczu komp przejdzie to masz jasnego winowajcę ;) ...

Pozdro
  • 0

#8 Chymek

Chymek
  • Użytkownicy
  • 457 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 22 czerwiec 2011 - 21:40

No właśnie o to wcześniej mi chodziło z tymi temperaturami :) żeby sprawdzić je podczas obciążenia, ale cóż... kolega twierdzi, że są ok, no to trzeba uwierzyć ;)
  • 0

Asus H97-plus
Tagan Piperock III 700W
Zalman Z9-U3

#9 xmarycha4

xmarycha4
  • Użytkownicy
  • 56 postów

Napisano 23 czerwiec 2011 - 21:32

Tak chyba wiem w czym problem .
to chyba wina karty graficznej bo ma zbyt dużą temperature 69C-70C
niewiem co teraz mam zrobic ?
Zakupic nową czy co ? proszę o pomoc :D
  • 0

#10 Chymek

Chymek
  • Użytkownicy
  • 457 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 24 czerwiec 2011 - 18:07

Hm, chyba trochę ciężko ocenić czy lepiej byłoby kupić nową czy tej zmienić chłodzenie. Ja osobiście to kupiłbym nową :P ale każdy ma inne predyspozycje. Ponadto przy przegrzewaniu się mogła grafika się uszkodzić, ale niekoniecznie i wtedy wystarczyłoby nowe chłodzenie. Więc chyba jednak najbezpieczniej byłoby kupić nową :) A te temperatury to są przy normalnej pracy w systemie czy w stresie ? :)
  • 0

Asus H97-plus
Tagan Piperock III 700W
Zalman Z9-U3

#11 xmarycha4

xmarycha4
  • Użytkownicy
  • 56 postów

Napisano 24 czerwiec 2011 - 19:06

Hm, chyba trochę ciężko ocenić czy lepiej byłoby kupić nową czy tej zmienić chłodzenie. Ja osobiście to kupiłbym nową :P ale każdy ma inne predyspozycje. Ponadto przy przegrzewaniu się mogła grafika się uszkodzić, ale niekoniecznie i wtedy wystarczyłoby nowe chłodzenie. Więc chyba jednak najbezpieczniej byłoby kupić nową :) A te temperatury to są przy normalnej pracy w systemie czy w stresie ? :)

Przy normalnej pracy :}
  • 0

#12 Chymek

Chymek
  • Użytkownicy
  • 457 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 24 czerwiec 2011 - 19:08

ło siet ! to przy grach zapewne spokojnie możesz na tym jajecznicę robić :D wymień grafę :P
  • 0

Asus H97-plus
Tagan Piperock III 700W
Zalman Z9-U3

#13 Squbii

Squbii
  • Redaktorzy
  • 109 postów

Napisano 24 czerwiec 2011 - 20:49

Przy normalnej pracy :}

To trzeba było tak od razu mówić, że masz w kompie patelnie do smażenia jajek :D ;) ... Czasami czujniki kłamią - taka temperatura będzie odczuwalna fizycznie. Niech komp pochodzi chwilę - wyłącz go (zasilanie też) i będąc uziemionym (żeby przecięcia nie było) spróbuj dotknąć karty (tylko uważaj żebyś się nie poparzył ;) ). Najprawdopodobniej jednak odczyty się potwierdzą po tym "badaniu".

Do niekręconego E2140 wystarczy jakiś GeForce GT430 lub Radeon HD5670 (jeśli masz więcej kasy to wtedy: GTX460 768MB lub HD6790/HD6850.

Tylko przed wymianą na coś z tych mocniejszych kart - wymiana zasilacza jest obowiązkowa (te 400W to on widział tylko na swojej tabliczce).

Pozdro
  • 0

#14 xmarycha4

xmarycha4
  • Użytkownicy
  • 56 postów

Napisano 24 czerwiec 2011 - 21:32

Jakaś karta aby Zasilacz dał rade
to jaką karte byście mi radzili tylko bez wymiany zasilacza ?
  • 0

#15 Squbii

Squbii
  • Redaktorzy
  • 109 postów

Napisano 24 czerwiec 2011 - 21:42

Jakaś karta aby Zasilacz dał rade
to jaką karte byście mi radzili tylko bez wymiany zasilacza ?

Zacznijmy od budżetu - wiem, wiem - najlepiej nic, ale tak się nie da ;) ... A na poważnie: napisz ile możesz przeznaczyć na ten zakup.

Pozdro
  • 0

#16 xmarycha4

xmarycha4
  • Użytkownicy
  • 56 postów

Napisano 24 czerwiec 2011 - 22:00

Zacznijmy od budżetu - wiem, wiem - najlepiej nic, ale tak się nie da ;) ... A na poważnie: napisz ile możesz przeznaczyć na ten zakup.

Pozdro

Na karte graficzną z 200zł
  • 0

#17 Chymek

Chymek
  • Użytkownicy
  • 457 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 24 czerwiec 2011 - 22:16

Akurat teraz nie mam czasu, żeby czegoś poszukać... ale tak na szybko, jeżeli nie masz siana na to żeby zmienić zasilacz to grafika na 100% musi być bez dodatkowego zasilania, a z samego PCI-E można wyciągnąć maks 70W ( jeśli dobrze pamiętam ) więc wtedy zasilacz powinien dać radę :) ale też faktem jest to co wspomniał Squbii i co ja właściwie wcześniej również napisałem ;) nie masz co liczyć na to, że Twój zasilacz ma tyle mocy ile jest mu przypisane, ale sądzę że te 300W będzie miał :) / Squbii bardzo cenna uwaga o uziemieniu ;] mało kto o tym wie a później się dziwią, że nagle komputer się zepsuł :D tylko jak tu sensownie się uziemić ? drutem do kaloryfera ? :P jeżeli w gniazdkach macie 3 bolce, to wtedy obudowa kompa automatycznie będzie uziemiona, wystarczy ją dobrze pomacać i zgromadzone ładunki się również rozładują :) ale napisz Squbii czy masz jakiś ciekawy pomysł na uziemienie samego siebie :)
  • 0

Asus H97-plus
Tagan Piperock III 700W
Zalman Z9-U3

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych