Skocz do zawartości

Zdjęcie

W jaki sposób polepszyć chłodzenie w laptopie?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 krzysiekk3_3

krzysiekk3_3
  • Użytkownicy
  • 61 postów

Napisano 14 czerwiec 2011 - 14:07

W jaki sposób można polepszyć chłodzenie w laptopie? Odkąd mam laptopa borykam się z tym problemem, muszę podkładać np. książkę od strony wentylatora by się nie zagotował, jak zapomnę to temp. dochodzi do ponad 64 C. Niby jest odstęp pomiędzy stolikiem a laptopem ale to nic nie daje, gorący jest jak od Słońca. Czy istnieją jakieś podstawki co pomagają go chłodzić? I od jakiej temp. laptop powinien się wyłączyć?
  • 0

#2 error3

error3
  • Użytkownicy
  • 13 postów

Napisano 14 czerwiec 2011 - 15:17

http://allegro.pl/li...ca&category=497

5 sekund szukania......
  • 0

#3 Duath

Duath
  • Redaktorzy
  • 2117 postów
  • Lokalizacja404

Napisano 14 czerwiec 2011 - 16:13

Pomijając podstawki chłodzące dobrze by było przeczyścić układ chłodzenia w laptopie (wydmuchać kurz z radiatorów oraz wiatraków). Do tego wymienić wszystkie pasty termoprzewodzące (procesor, chipset, grafika). Dobrze do tego jest użyć sprężonego powietrza. Możesz kupić w każdym sklepie elektronicznym, może i samochodowym. Choć lepiej użyć normalnej sprężarki. Wszystko robić oczywiście na wyłączonym lapsie :)
  • 0

Intel i5-3570K @ 4.2GHz | ASRock Z77 Extreme4 | Corsair Vengeance LP 16GB | Radeon HD7870 | Samsung 840 Pro 128GB | Samsung F3 1TB | Xonar DG | OCZ ModXStream Pro 500W

Duath

#4 krzysiekk3_3

krzysiekk3_3
  • Użytkownicy
  • 61 postów

Napisano 14 czerwiec 2011 - 21:34

Faktycznie, podstawki są :) Ja nie wiedziałem gdzie szukać i jak to się fachowo nazywa :P Jednak nie ma takiej nazwy.
Co do kurzu - faktycznie, coś tam jest, na dniach go rozbiorę i dmuchnę sprężonym powietrzem, co do past - były wymieniane 5 mc temu, na jakieś lepsze.
  • 0

#5 Fenris

Fenris
  • Użytkownicy
  • 350 postów

Napisano 15 czerwiec 2011 - 21:37

Chyba najlepsze sposoby zostały wymienione. Można jeszcze kombinować z wymianą radiatorów, zmianą przepływu powietrza itd, ale to dużo zabawy, raczej dla fascynatów ;) Bo wiadomo, że w środku wiele miejsca na modyfikacje nie ma...
  • 0
Intel Core2Duo E7400-2.80GHz @ 3.80GHz Pentagram Karakorum
OCZ 4GB (2x2GB) 800MHz CL4 Reaper
Asus HD4870 512MB DDR5
MSI P45 NEO-F
Tacens Sagitta LUX
Chieftec Green Angel 500W

Są dwie grupy użytkowników: Ci, którzy robią kopie zapasowe i ci, którzy zaczną robić kopie zapasowe.

#6 krzysiekk3_3

krzysiekk3_3
  • Użytkownicy
  • 61 postów

Napisano 16 czerwiec 2011 - 10:36

Funduszy na takie rzeczy też nie ma :P Mam ważniejsze wydatki, wczoraj zamówiłem tę podkładkę, przyjdzie mi pewnie jutro. Powinno pomóc, ma 3 wiatraczki, pod 17 cali laptop.
  • 0

#7 snike_pl

snike_pl
  • Użytkownicy
  • 26 postów

Napisano 28 czerwiec 2011 - 14:43

Ew. jeśli masz nie potrzebne a dobre wentylatorki to sam możesz sobie coś takiego zrobić :P
A masz regulację w tej podkładce z wentylatorami? Bo są takie co można sobie regulować obroty, bardzo dobra rzecz.
  • 0

#8 krzysiekk3_3

krzysiekk3_3
  • Użytkownicy
  • 61 postów

Napisano 28 czerwiec 2011 - 14:46

Nie mam czasu na takie majsterkowanie ;]
Ja kupiłem najzwyklejszą podstawkę chłodzącą, jakaś taka za kilkanaście zł była, działa, chłodzi, jest na razie dobrze.
Co do regulacji obrotów - nie potrzebuję, ta jest cicha i spełnia swoje zadanie.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych