Jump to content

Photo

Chłodzenie karty graficznej - jakie powinno być głośne?

• Please log in to reply
20 replies to this topic

#1 matstu

matstu
  • Użytkownicy
  • 69 posts
  • LokalizacjaNiepołomice

Posted 11 June 2011 - 16:43

Dopiero co zarejestrowałem się na forum i już mam problem, a właściwie pytanie. :)

Otóż mój komputer, a konkretnie chłodzenie karty graficznej, działa dość głośno. Kiedy na chwilę zatrzymam wentylatorek, to od razu jest cisza, więc to na pewno "zasługa" karty. Dziwne to jest o tyle, że nawet po zmniejszeniu obrotów do 30% wentylatorek wciąż chodzi - jak dla mnie - za głośno. I tu mam do was pytanie - czy na takich obrotach wentylatorek powinien działać bezgłośnie lub prawie bezgłośnie, czy szum jest w przypadku chłodzenia tej karty czymś całkiem normalnym?

Moja karta graficzna - Gigabyte ATI Radeon HD 5770 (chłodzenie standardowe)

Z góry dzięki za każdą odpowiedź. :)
  • 0
Pozdrawiam :>

#2 Chymek

Chymek
  • Użytkownicy
  • 457 posts
  • LokalizacjaWrocław

Posted 11 June 2011 - 17:03

Bez usłyszenia tego ciężko będzie stwierdzić czy w działaniu wentylatora są jakieś nieprawidłowości. Powiedz czy te hałas to jest hałas mechaniczny czy szum powietrza? No i czy po zmniejszeniu obrotów wentylatora słychać zmianę w głośności ? Zmniejszyć obroty wentylatora o 70% to jest bardzo duża różnica więc powinno być wyraźnie słychać różnicę i tak moim zdaniem to przy takiej ilości obrotów nie powinien być słyszalny na tyle by przeszkadzał.
  • 1

Naprawiając komputer, bądź świadom tego, że przyczyną usterki może być element, którego nigdy o to byś nie podejrzewał, a to dlatego, że komputer jest czasami ciężej zrozumieć niż kobietę :) i dlatego też nie dziw się, że ktoś kto się na tym zna, nie jest w stanie na "pstryknięcie palcem" powiedzieć Ci, co się zepsuło :)

Asus H97-plus
Intel I5 4590 chłodzenie Cooler Master V6-GT
Kingston 2x4GB  1600MHz + Goodram Play DDR3 4GB 1600MHz
Gigabyte GF GTX 650 Ti Boost
Tagan Piperock III 700W
Zalman Z9-U3

#3 Repair_ic

Repair_ic
  • Użytkownicy
  • 31 posts

Posted 11 June 2011 - 17:27

Ja obstawiam, że będzie to wina wentylatora, miałem identyczny problem, dopiero zmiana na nowy rozwiązała problem. Smarowanie w moim przypadku też nic nie dało.
  • 1

#4 morticore

morticore
  • Użytkownicy
  • 292 posts

Posted 11 June 2011 - 17:47

Standardowe coolery na Radkach 57xx mają skłonności do terkotania, może to to... Zobacz czy wentylator ma luz w bok większy niż 1 mm
  • 1

#5 matstu

matstu
  • Użytkownicy
  • 69 posts
  • LokalizacjaNiepołomice

Posted 11 June 2011 - 19:12

Bez usłyszenia tego ciężko będzie stwierdzić czy w działaniu wentylatora są jakieś nieprawidłowości. Powiedz czy te hałas to jest hałas mechaniczny czy szum powietrza?

Przed chwilą otworzyłem obudowę i nasłuchiwałem. Wydaje mi się, że jest to po części hałas mechaniczny, a po części szum. :wtf:

No i czy po zmniejszeniu obrotów wentylatora słychać zmianę w głośności ? Zmniejszyć obroty wentylatora o 70% to jest bardzo duża różnica więc powinno być wyraźnie słychać różnicę i tak moim zdaniem to przy takiej ilości obrotów nie powinien być słyszalny na tyle by przeszkadzał.

Pomiędzy obrotami ustawionymi na np. 65%, a 30% jest duża różnica, ale na tej drugiej wartości wentylator wciąż jest dość hałaślwy. :ehh:

Ja obstawiam, że będzie to wina wentylatora, miałem identyczny problem, dopiero zmiana na nowy rozwiązała problem. Smarowanie w moim przypadku też nic nie dało.

Może to by było rozwiązanie... A czy zmiana wentylatora wiąże się z utratą gwarancji na kartę?

Standardowe coolery na Radkach 57xx mają skłonności do terkotania, może to to... Zobacz czy wentylator ma luz w bok większy niż 1 mm

Tak na oko nie ma takiego luzu.
  • 0

#6 morticore

morticore
  • Użytkownicy
  • 292 posts

Posted 11 June 2011 - 20:13

Hałas mechaniczny, czyli terkocze :) Nawet bez wyraźnego luzu. Żeby się tego pozbyć będziesz musiał zmienić cooler co niestety wiąże się z utrata gwarancji :( Na przykład na to: http://www.cooling.p...ukt,551673.html mam je u siebie jako firmowe co prawda i sprawdza się znakomicie (30 st na luzie i 53 pod obciążeniem w Furmarku). 5770 jest nieco cieplejszy, wiec dobijesz do 60 może :D
  • 1

#7 ludek111

ludek111
  • Użytkownicy
  • 446 posts

Posted 11 June 2011 - 22:32

Możesz rozkręcić ostrożnie chłodzenie, wyjąć wiatraczek i spróbować nasmarować wnętrze silniczka od wiatraczka olejem (jak nie masz jakichś profesjonalnych , to możesz równie dobrze silnikowym, jest idealny wręcz [lotos, albo jakiś inny], jeżeli nie masz takiego , możesz nawet kujawskim, sam tak robiłem i nawet wiatraczek od mojego PCFortisa jedzie na kujawskim). Po drugie możesz odkurzyć całe chłodzenie, o ile w ogóle już zdążyło się pobrudzić. To chyba tyle ;)
  • 1
There's completely no way to improve the Perfection.
E8200@4.25GHz | GA-EP45-UD3LR | Gainward GTS250 | 2xF3-1TB Matrix Raid | SB Audigy2
ModXStream 500W | Corsair 2x1GB XMS2 DHX + Patriot 2x1GB LLK CL4@1075MHZ | HE1225 |

#8 Chymek

Chymek
  • Użytkownicy
  • 457 posts
  • LokalizacjaWrocław

Posted 12 June 2011 - 09:00

Ale panowie po co zmieniać wentylator skoro kolega mówi, że ma tą kartę na gwarancji :) Ja bym najpierw ją tam oddał, a skoro jest tak głośno jak mówi matstu to powinni go wymienić bez marudzenia :) A jak nie wymienią to trzeba będzie się o to kłócić :P Bo to jest niewątpliwie usterka, która może również prowadzić do słabszego chłodzenia. Weź jeszcze zobacz czy przypadkiem kabel od wentylatora gdzieś nie haczy :)
  • 1

Naprawiając komputer, bądź świadom tego, że przyczyną usterki może być element, którego nigdy o to byś nie podejrzewał, a to dlatego, że komputer jest czasami ciężej zrozumieć niż kobietę :) i dlatego też nie dziw się, że ktoś kto się na tym zna, nie jest w stanie na "pstryknięcie palcem" powiedzieć Ci, co się zepsuło :)

Asus H97-plus
Tagan Piperock III 700W
Zalman Z9-U3

#9 matstu

matstu
  • Użytkownicy
  • 69 posts
  • LokalizacjaNiepołomice

Posted 12 June 2011 - 11:16

Tak właśnie zrobię. Najpierw oddam kartę do serwisu, a jak oni nic na to nie poradzą, to dopiero wtedy będę kombinował. ;) W każdym razie dzięki wszystkim za pomoc. :agent:
  • 0

#10 Repair_ic

Repair_ic
  • Użytkownicy
  • 31 posts

Posted 12 June 2011 - 16:01

Tak właśnie zrobię. Najpierw oddam kartę do serwisu, a jak oni nic na to nie poradzą, to dopiero wtedy będę kombinował. ;) W każdym razie dzięki wszystkim za pomoc. :agent:

To zależy, jeśli naruszysz plombę to tak, jeśli nie to nie stracisz gwarancji. Powiesz, że taki wentylatorek był od nowości, kup ten sam co masz ;) Ja zmieniłem kilka rzeczy w swoim wcześniejszym pc, gwarancji pomimo tego nie straciłem bo plomby były nie naruszone.
  • 1

#11 seqqes

seqqes
  • Użytkownicy
  • 660 posts

Posted 12 June 2011 - 17:25

Dobrze, że przypomnieliście... muszę wysłać moją 9600GT na gwarancje bo wentylator na niskich obrotach tak chrobocze, że nie da rady wytrzymać :P
  • 0

#12 morticore

morticore
  • Użytkownicy
  • 292 posts

Posted 12 June 2011 - 20:20

To zależy, jeśli naruszysz plombę to tak, jeśli nie to nie stracisz gwarancji. Powiesz, że taki wentylatorek był od nowości, kup ten sam co masz ;) Ja zmieniłem kilka rzeczy w swoim wcześniejszym pc, gwarancji pomimo tego nie straciłem bo plomby były nie naruszone.

Jak ty chcesz zmienić sam wentylator bez zdejmowania owiewki? Nie jestem pewny czy w ogóle da radę ;) Pomysł z gwarancją nie jest zły w sumie.
Posted Image
  • 0

#13 Chymek

Chymek
  • Użytkownicy
  • 457 posts
  • LokalizacjaWrocław

Posted 12 June 2011 - 20:44

A jest tam w ogóle jakaś plomba ? Przecież producent nie powinien nam uniemożliwiać dbania o sprzęt poprzez jego dokładnie wyczyszczenie :D Ale tak czy siak jak na początek to gorąco polecam wykorzystanie gwarancji :)
  • 0

Asus H97-plus
Tagan Piperock III 700W
Zalman Z9-U3

#14 morticore

morticore
  • Użytkownicy
  • 292 posts

Posted 13 June 2011 - 20:26

Plomba może być na śrubce po drugiej stronie a wtedy kiszka ;) Choć sprężonym powietrzem można zrobić duużo
  • 0

#15 Chymek

Chymek
  • Użytkownicy
  • 457 posts
  • LokalizacjaWrocław

Posted 13 June 2011 - 20:49

Ja na swoich, które miałem jeszcze nie dostrzegłem takiej plomby :) ale nawet gdyby to naklejka nie stanowi żadnego problemu, aby serwis nie połapał się że było rozkręcane :D
  • 0

Asus H97-plus
Tagan Piperock III 700W
Zalman Z9-U3

#16 Repair_ic

Repair_ic
  • Użytkownicy
  • 31 posts

Posted 14 June 2011 - 13:32

Jak ty chcesz zmienić sam wentylator bez zdejmowania owiewki? Nie jestem pewny czy w ogóle da radę ;) Pomysł z gwarancją nie jest zły w sumie.
Posted Image

Pisałem np. o swojej, ja owiewki nie mam :P w jego przypadku jest to bardziej skomplikowane ale jeśli nie ma plomb to nic się nie dzieje, trzeba uważać aby śrubek nie zrysować, wtedy nie z czają się że było coś grzebane.
  • 0

#17 t.luk

t.luk
  • Użytkownicy
  • 331 posts
  • LokalizacjaPolandia

Posted 17 June 2011 - 10:25

Względnie dobry alternatywny wentylatorek to koszt rzędu 10-15zł, uniwersalny cooler GPU to ok. 50zł. Moim typem jest Accelero L2 Pro, który w testach z mocnymi kartami wypada przeciętnie ale tutaj bez problemu da radę. Tylko musisz mieć pod kartą wolne dwa sloty...
  • 0

multi multa sciunt nemo omnia...

#18 morticore

morticore
  • Użytkownicy
  • 292 posts

Posted 17 June 2011 - 20:47

Względnie dobry alternatywny wentylatorek to koszt rzędu 10-15zł, uniwersalny cooler GPU to ok. 50zł. Moim typem jest Accelero L2 Pro, który w testach z mocnymi kartami wypada przeciętnie ale tutaj bez problemu da radę. Tylko musisz mieć pod kartą wolne dwa sloty...

Też mu podlinkowałem do L2 Pro jakbyś nie zauważył, ale stanęło na tym że najpierw odda kartę na gwarę a później się zobaczy. 2 wolne sloty to żaden problem, 5770 są z natury dwuslotowe... Istnieje taka zasada, że czytamy co napisano przed nami i jak nie wiemy to nie piszemy. Myśleć ludzie ;)
  • 0

#19 t.luk

t.luk
  • Użytkownicy
  • 331 posts
  • LokalizacjaPolandia

Posted 18 June 2011 - 09:48

Co do linkowania to fakt, nie zauważyłem ale co do slotów zajętych przez L2 Pro, to razem z kartą całość zajmuje 3 sloty ;)
  • 0

multi multa sciunt nemo omnia...

#20 morticore

morticore
  • Użytkownicy
  • 292 posts

Posted 18 June 2011 - 20:02

Nie, to nadal będą 2 sloty, chyba wiem co mam na swoim Radku ;)
  • 0

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users