Jump to content

Photo

Przegrzewanie się laptopa

• Please log in to reply
8 replies to this topic

#1 snike_pl

snike_pl
  • Użytkownicy
  • 26 posts

Posted 09 June 2011 - 09:42

Witam, czy taka temperatura jest odpowiednia dla laptopa po kilku godzinach pracy? Zaznaczyłem to na różowo, co jest największe, nie wiem co to do końca znaczy, ale raczej nie może się taka temperatura utrzymywać. Proszę o poradę.
Dołączona grafika
  • 0

#2 aim92

aim92
  • Użytkownicy
  • 1502 posts

Posted 09 June 2011 - 15:45

Procesor T7300 jest już trochę stary, więc jego temperatura będzie znaczna. Możesz wyczyścić chłodzenie od wewnątrz, przedmuchać sprężonym powietrzem bo kurz, który stanowi izolator cieplny uniemożliwiając efektywne chłodzenie.
  • 0

#3 morticore

morticore
  • Użytkownicy
  • 292 posts

Posted 09 June 2011 - 20:25

To są temperatury jak najbardziej do przeżycia ;) Tak jak mówi aim92 przedmuchaj lapka sprężonym powietrzem i odstaw na noc bo skropli się w nim nieco pary wodnej po tym zabiegu.
  • 0

#4 Chymek

Chymek
  • Użytkownicy
  • 457 posts
  • LokalizacjaWrocław

Posted 09 June 2011 - 20:53

Również dołączę się do tego, że tragedii nie ma :) dodam jeszcze, że również można by oprócz czyszczenia, zmienić pastę termoprzewodzącą :)
  • 0

Naprawiając komputer, bądź świadom tego, że przyczyną usterki może być element, którego nigdy o to byś nie podejrzewał, a to dlatego, że komputer jest czasami ciężej zrozumieć niż kobietę :) i dlatego też nie dziw się, że ktoś kto się na tym zna, nie jest w stanie na "pstryknięcie palcem" powiedzieć Ci, co się zepsuło :)

Asus H97-plus
Intel I5 4590 chłodzenie Cooler Master V6-GT
Kingston 2x4GB  1600MHz + Goodram Play DDR3 4GB 1600MHz
Gigabyte GF GTX 650 Ti Boost
Tagan Piperock III 700W
Zalman Z9-U3

#5 Robo

Robo
  • Użytkownicy
  • 221 posts

Posted 09 June 2011 - 21:09

Jeszcze upewnij sie czy dobrze pokazuje tempy sciagnij np everesta.
  • 0
Sygnatura edytowana. Nie prosimy użytkowników o wręczanie plusów. Jeżeli uznają to za stosowne, sami je dadzą.

#6 snike_pl

snike_pl
  • Użytkownicy
  • 26 posts

Posted 28 June 2011 - 10:12

Robo - w tym programie jest podobnie, ew. 5 C różnicy na procesorze.
  • 0

#7 marenius

marenius
  • Użytkownicy
  • 16 posts

Posted 14 July 2011 - 02:23

Też mam tego laptopa, niestety wczoraj stało się coś strasznego, przegrzał się chipset od grafiki :/ podobno koszt naprawy to 400 zł jak nie więcej lub mniej. Miał ktoś podobny problem? A może to być coś innego? Może się odlutowało?
  • 0

#8 Esus-IT

Esus-IT
  • Użytkownicy
  • 22 posts

Posted 16 August 2011 - 10:03

Temperatura około 60 stopni przy tym procesorze jest w normie i nie ma się czego obawiać. Wymień pastę termoprzewodzącą i będziesz miał całkowity spokój. Jeżeli chodzi o chipset to nie miałem jeszcze takiego problemu,ale fakt że naprawa nie będzie tania.
  • 0

#9 snike_pl

snike_pl
  • Użytkownicy
  • 26 posts

Posted 25 August 2011 - 07:15

Naprawiłem laptopa, wymienili chipset grafiki. Koszt - 440 zł całość. Opłacało się, teraz działa przynajmniej :/ ale po kieszeni pociągło. Czekałem ok 2 tygodni.
  • 0

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users