Witam,
Na co dzień pracujemy na bardzo dużych plikach graficznych przeznaczonych do druku
wielkoformatowego - głównie w programie Corel Draw X5, ale często też w Adobe Photoshop.
Pliki niejednokrotnie mają rozmiar nawet kilka GB.
Interesuje nas zakup komputera, który będzie szybko, sprawnie i bezawaryjnie działał na tak
dużych plikach.
Budżet około 3-4K PLN.
Proszę o porady jaki wybrać procesor, jaką płytę główną, jaki RAM etc. Zależy mi na
szybkości zapisu i otwierania plików.

Komputer do wielkoformatowej grafiki
Started by mtkseo, 31 May 2011 12:00
5 replies to this topic
Posted 31 May 2011 - 12:00
Posted 31 May 2011 - 12:32
Do tego polecał bym procki intela cos serii i7.
Płyta główna to na jakims najszybszym chipsecie akurat tutaj nie powiem jaka bo nie kupywałem az tak dobrych płyt.
Ram najszybsze taktowania i najmniejsze opóznienia.
Do tego dysk SSD zeby takie duze pliki mozna szybko przenies, zapisac.
A co do karty przydała by sie najwydajniesza z nvidi bo ma cuda.
Do tego jakas dobra obudowa z dobra wentylacja chłodzenie procka mugenem a po to zeby podkrecic i uzyskac lepsza wydajnosc.
Ciezko jest co kolwiek doradzic tutaj trzeba by było patrzyc na wydajnosci i szybkosci a takowe znajdziesz na testach procków, płyt itd.
Płyta główna to na jakims najszybszym chipsecie akurat tutaj nie powiem jaka bo nie kupywałem az tak dobrych płyt.
Ram najszybsze taktowania i najmniejsze opóznienia.
Do tego dysk SSD zeby takie duze pliki mozna szybko przenies, zapisac.
A co do karty przydała by sie najwydajniesza z nvidi bo ma cuda.
Do tego jakas dobra obudowa z dobra wentylacja chłodzenie procka mugenem a po to zeby podkrecic i uzyskac lepsza wydajnosc.
Ciezko jest co kolwiek doradzic tutaj trzeba by było patrzyc na wydajnosci i szybkosci a takowe znajdziesz na testach procków, płyt itd.
Sygnatura edytowana. Nie prosimy użytkowników o wręczanie plusów. Jeżeli uznają to za stosowne, sami je dadzą.
Posted 03 June 2011 - 13:24
Koniecznie intel core i7 z funkcją turbo boost.
RAM z 4 GB conajmniej
RAM z 4 GB conajmniej
Posted 03 June 2011 - 20:44
RAM 6 GB by pykał na tripple chanell. Kolega na pewno pracuje na 64bitowym systemie i to wykorzysta
Więcej niestety nie podpowiem bo to nie jest moja działka

Posted 04 June 2011 - 12:59
Intele są drogie... nie lepiej kupić 4 rdzeniowego phenoma2 odblokować 2 kolejne i wydać dużo mniej kasy? W dodatku amd bardzo dobrze można kręcić (z 3.2 na 3.8-4ghz na rdzen) tyle że do poważnej zabawy z o/c radze nabyć chłodzienie spartana (80zł). Z tą kartą nie jestem pewien:) Ta najwydajniejsza karta nvidii to też wydatek w rzędu 2k zł ale nvidia ma wydajniejsze karty niż radeon także poszukaj czegoś na swoja kieszeń od gtx460 w góre. Seagate jeżeli chodzi o dysk jest szybki ale nie polecam (każdy kto wie co to jest odradzi)a dobry ssd 400zl+ i dużo mniej zmartwień od dane
Posted 04 June 2011 - 13:38
W sumie Phenom X6 to sensowna alternatywa, ale dla kompa do pracy bym jednak dopłacił do lepszego chłodzenia (Mugen ii, Silentium PC Fortis czy coś takiego bo to jednak nie jest moja działka)

1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users