Procesor AMD Phenom X4 955 Black E AM2+ AM3
Napisano 20 maj 2011 - 11:42
http://allegro.pl/pr...1573867553.html
Kosztuje troszkę, ale mam pytanie, czy miał ktoś do czynienia z tego typu procesorami? Z AMD będę mieć pierwszy raz do czynienia, można spotkać się z pozytywnymi jak i negatywnymi opiniami. Obecnie jadę na Pentiumie.
Czy Frequency (MHz)3200 oznacza ile on ma MHz?
Napisano 20 maj 2011 - 12:59
Trzeba posiadac dobre chłodzenie jezeli zalezy ci na oc a wykrecic go mozna spokojnie na 4ghz.
"Czy Frequency (MHz)3200 oznacza ile on ma MHz?" tak to jest takotowanie porcka.
Teraz co raz bardziej sie opłaca go kupic bo jest co raz tanszy amd nie dawno zmienił ceny swoich procków i jest o 15 dolców tanszy czyli juz go dostaniesz za mniej niz 400zł.
Ja mam taktowania na 3,5ghz zminiejszyłem napiecie do 1,25v i max temp to 60c przy mocnym stresie. Posiadam chłodzenie srednie za 50zł troche lepsze od boxowego.
Ale jak ci nie zalezy na oc to równiez go polecam jest swietny. Nastepny procek który kupie to bedzie phenom x6 lub buldek
Napisano 20 maj 2011 - 13:46
Warto wmontować chłodzenie cieczą? Nad grafiką nową też pomyślę, płytę główną będę mieć nową od kumpla.
Jeśli chłodzenie miałbym przerabiać to chyba lepiej do serwisu się udać co nie? Dzięki za odp.
Napisano 23 maj 2011 - 19:41
Ja bym jednak nie wydawał kasy w chłodzenie cieczą, lepiej zakupić lepszy coolerek i radiator, dobra pasta, systematyczne sprzątanie pudła i będziesz mieć wszystko w porządku. Ile wynosi Ci temp. przy dłuższym działaniu komputera np. po godzinie normalnej pracy? U mnie 45-51 C przy procku 6,100.
Napisano 24 maj 2011 - 15:49
W sumie to chyba tak zrobię, zmienię radiatory, wentylatorki i to powinno pomóc.
Napisano 24 maj 2011 - 20:56
Chłodzenie najlepsze do 100zł.
Wspomniałes o płycie glownej, osobiście polecam tą.
http://www.esc.pl/pr...oducts_id=29550
Nic wiecej Ci nie bedzie potrzebne.
Jeśli chcesz miec nizsza temp. na procku musisz miec przewiewna obudowe, ale nawet taka nic nie da jeśli komputer jest w kącie pełnym kurzu gdzie ciepłe powietrze nie moze znajść ujścia. To tyle...
Napisano 09 czerwiec 2011 - 09:47
Wielu użytkowników wsadza swoje jednostki w takie miejsca, gdzie nie ma ujścia dla ciepłego powietrza, w dodatku jest tam syf, a potem się dziwi czego mu komputer się grzeje
Napisano 09 czerwiec 2011 - 13:58
To chłodzenie do procka phenoma 955 ??
Moze byc ale chyba mało wiecie o tym procku.
Co do chłodzenia ciecza jak masz dosc duzo kasy spokojnie mozesz kupic lecz przy zakładaniu jest strach ze cos zle zrobiles i plyn moze sie wylac na podzespoly.
Napisano 09 czerwiec 2011 - 16:42
Gaia poradzi sobie z tym procesorem , lecz jeśli chcesz coś lepszego to wybierz Zalman CNPS10X Performa , lub jeśli chcesz mieć coś naprawdę dobrego to Scythe Yasya .
Co da samego procesora . Sam go posiadam tylko po OC na 4GHz . Sprawuje się bardzo dobrze w grach i nie tylko .
| AMD Phenom II X4 955 Black Edit OC 4.0GHz + Scythe Yasya | Asus M4A89GTD PRO | HIS Radeon HD5850 iCooler V 1024MB DDR5 256bit | GoodRam 4GB (2x2GB) 1600MHz CL8 Play | Bequiet! PurePower L7 530W | Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F3 | Cooler Master HAF 912 PLUS | LG GH22LS50 SATA SecurDisc LightScribe | A4Tech XL-747H Oscar | Logitech UltraFlat Keyboard | Samsung 22" ( 1680x1050 ) |JBL Creature 2.1|
Napisano 09 czerwiec 2011 - 18:03
Co do płyty to (mam również) polecę ci ASRock 880G Pro 3. Ma wszystko co najważniejsze w nowych płytach: SATA 3, USB 3.0, UEFI i wspiera Bulldozery:)
Napisano 09 czerwiec 2011 - 21:16
Widac słabo sie znasz na chłodzeniach...
Co do chłodzenia ciecza jak ma sie pieniadze mozna kupic uzyskasz cisze a do tego tempy spadna o polowe.
Ja tez go posiadam i wiem jak pracuje na podobnym chlodzeniu.
Jeszcze nie zapomnij ze nie wiadomo jaka revizja proca to juz całkowicie zmienia postac rzeczy.
Napisano 10 czerwiec 2011 - 16:25
"Co do chłodzenia ciecza jak ma sie pieniadze mozna kupic uzyskasz cisze a do tego tempy spadna o polowe."
Pomyśl , jaki sens jest inwestować w drogie chłodzenia cieczą jeśli np. Scythe Yasya za 160 zł poradzi sobie spokojnie ze schłodzeniem tego procesora utrzymując przyzwoity poziom ciszy . Podaj model chłodzenia cieczą , który uzyska podobne wyniki i kosztuje podobnie .
"Widac słabo sie znasz na chłodzeniach..."
Nie będę nawet tego komentował .
Tylko na przyszłość proszę Cie doucz się a potem komentuj bo szkoda mi czasu i sił na odpieranie takich tępych komentarzy .
| AMD Phenom II X4 955 Black Edit OC 4.0GHz + Scythe Yasya | Asus M4A89GTD PRO | HIS Radeon HD5850 iCooler V 1024MB DDR5 256bit | GoodRam 4GB (2x2GB) 1600MHz CL8 Play | Bequiet! PurePower L7 530W | Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F3 | Cooler Master HAF 912 PLUS | LG GH22LS50 SATA SecurDisc LightScribe | A4Tech XL-747H Oscar | Logitech UltraFlat Keyboard | Samsung 22" ( 1680x1050 ) |JBL Creature 2.1|
Napisano 11 czerwiec 2011 - 01:25
Robo człowieku ogarnij się . Wstyd słuchać .
"Co do chłodzenia ciecza jak ma sie pieniadze mozna kupic uzyskasz cisze a do tego tempy spadna o polowe."
Pomyśl , jaki sens jest inwestować w drogie chłodzenia cieczą jeśli np. Scythe Yasya za 160 zł poradzi sobie spokojnie ze schłodzeniem tego procesora utrzymując przyzwoity poziom ciszy . Podaj model chłodzenia cieczą , który uzyska podobne wyniki i kosztuje podobnie .
"Widac słabo sie znasz na chłodzeniach..."
Nie będę nawet tego komentował .
Tylko na przyszłość proszę Cie doucz się a potem komentuj bo szkoda mi czasu i sił na odpieranie takich tępych komentarzy .
Znalazł sie k... eksper od wszystkiego powiedz mi co ja napisałem??
Jak kur... masz pieniadze mozna kupic i nie gadaj mi ze zwykle chlodzenie scythe bedzie ciche bo przy stresie napewno nie bedzie... i nie polecaj tego chlodzenia poczytaj troche recenzji, testow i zobacz czy rzeczywiscie to chlodzenie jest takie super...
A co moze duzo znasz sie na chłodzeniach.... Człowieku nie jednego takiego znam przechwala sie ze duzo wie a naprwde tyle wie co zje... czyli nic.
"Podaj model chłodzenia cieczą , który uzyska podobne wyniki i kosztuje podobnie."
Widziałes jak sprawuja sie chłodzenia ciecza? Chyba nie... Moze widziales ale za 300zł...
Zobacz http://www.benchmark...trona/9542.html
Tutaj porównuja mugena z ciecza nie jest co prawda polowa bo przecietnie 10-17c mniej przy cieczy, przy innych testach roznica byla znaczna 20-30c oczywiscie gorsze bylo chlodzenie powietrzem.
I powtarzam powiedzialem jak masz PIENIADZE! to mozna kupic ladnie wyglada do tego dobre temperatury i wieksza cisza.
Douczam sie juz ponad 8 lat.... wiem co dobre a co najlepsze. Wiec nie wytykaj mi bledow bo takich nie bylo. I ogarnij sie!!!
PS: "Wstyd słuchać" ktos czy czyta moje wypowiedzi??
"i sił na odpieranie takich tępych komentarzy" nie masz sił ?? NIE WYPOWIADAJ SIE!! bo i tak nikomu nie pomozesz, tepych... ehh i kto tu sie musi douczac...
Jedynie co przyznac moge to rzeczywiscie jest to drogi interes ale jak masz pieniadze to czemu nie?
Do tego w komentarzach wyczytasz ze chlodzenie ciecza dwu rdzeniowego radka nie przekracza 45c.
Napisano 11 czerwiec 2011 - 09:13
Nie wrzucajcie na siebie bo nic to nie da, tylko nieprzyjemnie się czyta.
Do czego potrzebujesz tego procka? Nawet dobry jest. Określ wymagania jakie mu stawiasz to może nawet coś tańszego się znajdzie.
Napisano 12 czerwiec 2011 - 00:00
Przystopuj troszkę z irytacją.
Nie wrzucajcie na siebie bo nic to nie da, tylko nieprzyjemnie się czyta.
Do czego potrzebujesz tego procka? Nawet dobry jest. Określ wymagania jakie mu stawiasz to może nawet coś tańszego się znajdzie.
Ja sie nie chce "wrzucac na siebie" tylko mnie irytuje takie cos jak ktos mi pisze takie bzdury a nawet sie na tym nie zna.
Napisano 15 czerwiec 2011 - 11:42
@ Kopeczekx11
Miałem ten procesor dwa dni po czym uszkodził mi sie rdzen i wymieniłem go na 6rdzeniową edycje. Procesor wchodził na 4.2GHz przy boxie, ale odrazu mowie wydajnosciowo to chłodzenie jest marne, jest bardzo głośne ( przy 4.2GHz chodzi jak traktor )
Tam więc polecam zmienić je na Zalman CNPS10X Performa (w esc kosztuje 130zł - )) Chłodzenie w zestawie posiada pastę ZM-STGM2 (1g). Zalman dziadostwa raczej nie zrobi (wykonanie jest solidne), sam mam zamiar kupic tą performe x2 na Intela 960 i 1090T,
odnośnie Xigmatek Gaia SD1283 gdyby miał budowe Zalmana (w pionie) to był by niezły, generalnie oba sa lepsze od tego co jest w boxie hehe. Tylko pamiętaj, ze dobra pasta to podstawa silikony to gowno ! Osobiscie używam Zalmana Thermal Grease ZM-STG1
i powiem szczeze to juz moja 4 buteleczka
- proceosr jeśli w ogole chesz brac 955 (wyzej to juz tylko opłaca się 970 albo 6rdzeniowy i też nie niżej niz 1090T) poczytaj sobie w googlach HDZ955FBGIBOX czy HDZ955FBGMBOX.
Jeśli będziesz mial jakies pytania to wal na pw
Napisano 15 czerwiec 2011 - 18:50
Napisano 15 czerwiec 2011 - 20:46
Podsumowując Phenomy x2 i x3 w wiekszosci przypadkow udaje sie tu odblokowac ten 4rdzen, ale nie sadzicie ze lepiej poprostu kupic tego 955?
Wyjaśnie teraz dlaczego opyla sie brac 955 a pozniej odrazu tylko 970 albo 1090T
Jeśli chodzi o Phenomy x4 to warto wchodzic tylko w wersje 955 - Częstotliwość taktowania magistrali wynosi 2000 MHz a 970 bo to pierwszy model mający Częstotliwość taktowania magistrali wynoszącą 4000 MHz. Dalej to jedynie wersje 6x 1090T i 1100T -) -pomijam wersje zwykłe (te wymienione to edycje Black Edition)
Napisano 15 czerwiec 2011 - 21:54
Napisano 15 czerwiec 2011 - 22:22
a tu masz 955 http://nvision.pl/im...4-955-cpu-z.gif
różnią się tym ze Twój nie ma cashu L3, Black edition lepsze OC , możliwosc kupienia jak pisalem wczeniej wersji HDZ955FBGIBOX lub HDZ955FBGMBOX.
Czym wiecej miały by się różnic? to poprostu poprawiaona wersja twojego procka tzw. odgrzewany kotlet z przyprawami
@ tyr91 To samo jest z kartami graficznymi GEforce! porownaj sobie GF GTS 250 i GF 9800GTX+
foto z gph.benchmark.pl
Uploaded with ImageShack.us
- To i tak AMD sie postarał, dołozyl pamięć L3 i odblokował mnożnik hehe Nvidia tylko pomniejszyła bryłę (pewnie z myślą o mniejszych obudowach)
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych