Skocz do zawarto艣ci

Zdj臋cie

Dysk nagle znikn膮艂.

• Zaloguj si臋, aby doda膰 odpowied藕
25 odpowiedzi w tym temacie

#1 DiSlike69

DiSlike69
  • U偶ytkownicy
  • 12 post贸w

Napisano 24 kwiecie艅 2011 - 08:54

Wi臋c 2 wdni temu zawiesi艂 mi si臋 komputer pod czas pracy w internecie, zresetowa艂em komputer, no i zacz臋艂o si臋 najpierw dysk odczytywa艂o przez jaki艣 20 minut potem po ka偶dym ponownym w艂膮czeniu komputera ten czas si臋 skraca艂 a偶 w ko艅cu od razu po odpaleniu komputera nie widzi dysku. Sprawdza艂em pod艂膮czony jest dobrze, pr贸bowa艂em te偶 sposobem kt贸ry jest opisany w poradniku na tej stronie, ale nie ma jednego z folder贸w kt贸ry jest tam wymieniony. Nie wiem co jest tego przyczyna dysk znikn膮艂 tak nagle.
Posiadam 2 dyski jeden 70GB z zainstalowanym systemem, oraz 500GB podzielony na 2 partycje na kt贸rym znajdowa艂y si臋 gry,filmy,programy i inne dane, znikn膮艂 ten drugi. Nie 艣ci膮ga艂em ostatnio nic z internetu wi臋c w膮tpie 偶e to wirus.
Przypuszczam 偶e potrzebowa膰 b臋dziecie jeszcze jakie艣 szczeg贸艂owe informacje, powiedzcie jakie zaraz je podam
  • 0

#2 magik092

magik092
  • U偶ytkownicy
  • 1555 post贸w

Napisano 24 kwiecie艅 2011 - 10:49

Jak to wygl膮da w zarz膮dzaniu dyskami (Start->Uruchom->wpisz "diskmgmt.msc")?
Je艣li nie wida膰 tam dysku (nie tylko partycji) to spr贸buj prze艂膮czy膰 ta艣m臋 do innego portu.
  • 1

Do艂膮czona grafika

#3 DiSlike69

DiSlike69
  • U偶ytkownicy
  • 12 post贸w

Napisano 24 kwiecie艅 2011 - 11:28

W BIOSIE pokazuje 偶e dysk jest, a teraz znikn臋艂o wszystko co na nim by艂o powiedzmy jak program by艂 wczoraj zainstalowany na tym dysku to ikonka by艂a jeszcze na pulpicie teraz nie ma kompletnie nic ;/ W zarz膮dzaniu dyskami te偶 nie pokazuje dysku
  • 0

#4 Robo

Robo
  • U偶ytkownicy
  • 221 post贸w

Napisano 24 kwiecie艅 2011 - 12:09

Mi to wyglada na bad sektor ale dziwne ze nie widac dysku...

Spr贸buj przepiac dysk do innego portu moze to pomoze.

A jak to nie pomoze to jak bys mia艂 jakis inny komp i sprawdzic czy dzia艂a na nim.

Lub kieszen na dysk.

Co kolwiek zeby by艂o wiadomo ze dysk zyje :P
  • 2
Sygnatura edytowana. Nie prosimy u偶ytkownik贸w o wr臋czanie plus贸w. Je偶eli uznaj膮 to za stosowne, sami je dadz膮.

#5 DiSlike69

DiSlike69
  • U偶ytkownicy
  • 12 post贸w

Napisano 24 kwiecie艅 2011 - 12:43

Nie rozumiem jak wppi膮膰 w inny dysk od dysku odchodz膮 2 kable jeden z nich jest podpi臋ty do p艂yty g艂贸wnej a drugi odchodzi sam nie wiem gdzie. Wieczorem zobacze na innym komputerze, nie znam sie na tym dobrze ale wydaje mi si臋 偶e skoro wida膰 go w biosie to podpi臋ty jest dobrze
  • 0

#6 magik092

magik092
  • U偶ytkownicy
  • 1555 post贸w

Napisano 24 kwiecie艅 2011 - 12:47

A jak si臋 maj膮 sprawy temperatury HDD w BIOSie?
  • 1

Do艂膮czona grafika

#7 Robo

Robo
  • U偶ytkownicy
  • 221 post贸w

Napisano 24 kwiecie艅 2011 - 12:57

A mysla艂em ze to na sata xD Tak jest jak ludzie nie podaja specyfikacji kompa.

A no to jest problem sprawdz go na innym kompie.

W biosie bedzie widoczny ale moze byc uszkodzony i nawet o tym nie wiesz. Ale sie dowiedzia艂es bo ci znikna艂.

W艂asnie to co pisze magik092 jak wygladaja tempy??

Sprawdz w biosie lub w speedfan.
  • 2
Sygnatura edytowana. Nie prosimy u偶ytkownik贸w o wr臋czanie plus贸w. Je偶eli uznaj膮 to za stosowne, sami je dadz膮.

#8 DiSlike69

DiSlike69
  • U偶ytkownicy
  • 12 post贸w

Napisano 24 kwiecie艅 2011 - 13:03

Ten dysk kt贸ry si臋 popsu艂 jest na Sate tzn przej艣ci贸wka jest na sate wi臋c mo偶e to co艣 z ni膮, ale w膮tpie bo nie otwiera艂em go z 2 czy 3 tygodnie.
Temperatura
  • 0

#9 DiSlike69

DiSlike69
  • U偶ytkownicy
  • 12 post贸w

Napisano 24 kwiecie艅 2011 - 13:06

Zauwa偶y艂em 偶e wiatraczek znajduj膮cy si臋 z boku komputera i diody kt贸re by艂y do niego przymocowane przesta艂y dzia艂a膰 wi臋c mo偶e to co艣 z zasilaczem ? Do pewnych cz臋艣ci p艂yty mo偶e nie dociera pr膮d to w og贸le mo偶liwe ?Tak samo z przodu komputera znajduj膮 si臋 2 rz膮dki lampek pod dw贸ch stronach oraz ekran na kt贸rym by艂a temp komputera czas itp. i teraz dzia艂aj膮 tylko te 2 rz膮dki lampek.
  • 0

#10 Robo

Robo
  • U偶ytkownicy
  • 221 post贸w

Napisano 24 kwiecie艅 2011 - 13:38

Wszystko mozliwe tym bardziej ze w speedfan masz na lini 12v+ 11,71v

Do tego jeszcze 48 stopni nie jest tragedia ale nie wiadomo czy w艂asnie w tedy co zawiesi艂 sie komp nie mia艂es z 60c+.

A tak w og贸le napisz ca艂a specyfikacje kompa.
  • 2

#11 DiSlike69

DiSlike69
  • U偶ytkownicy
  • 12 post贸w

Napisano 24 kwiecie艅 2011 - 13:46

Acer
Windows 7 Service Pack 1
Intel Pentium 4 3.00 GHz
system 32-bitowy

Karta graficzna, muzyczna tego typu rzeczy ?
  • 0

#12 magik092

magik092
  • U偶ytkownicy
  • 1555 post贸w

Napisano 24 kwiecie艅 2011 - 13:51

Tak, do tego jeszcze model zasilacza.
  • 1

Do艂膮czona grafika

#13 DiSlike69

DiSlike69
  • U偶ytkownicy
  • 12 post贸w

Napisano 24 kwiecie艅 2011 - 13:59

Karta graficzna : ATI Radeon HD 4600 Series (kupi艂em j膮 3 tygodnie temu wi臋c w膮tpie 偶e to od niej)
Dzwi臋kowa : Realtek AC'97
Dysk: Samsung SP0842N ATA
Nie wiem czy to wa偶ne ale przy kontrolerze magazynu ( w menad偶erze urz膮dze艅) jest wykrzyknik. Model kt贸ry jest tu podany to A4A9SE2F IDE controller.
zasilacz colorsit en60950 350W
  • 0

#14 Robo

Robo
  • U偶ytkownicy
  • 221 post贸w

Napisano 24 kwiecie艅 2011 - 14:22

Karta graficzna : ATI Radeon HD 4600 Series

Jaki dok艂adnie model bo z seri to nic sie nie dowiemy.

Kupi艂es czyli mia艂es integre? I przesz艂es na zwyk艂a??

A co do zasilacza to bym wymieni艂 na jakas 400 fortrona cena do 100z艂.

No ten:

http://allegro.pl/za...1569728860.html

Nawet i nie wiem czy 350w nie lepiej bo za 45 z艂 a dlatego poniewaz te zasilacze sa dosc mocne i wydajne niz tw贸j noname. Ale zn贸w jak cos bedziesz dok艂ada艂 to pasowa艂o by 400-500w.

Mam go na duzo lepszym kompie i dzia艂a trzyma linie 12 idelanie.

Albo pozyczyc od kogos i sprawdzic. Bo nie ciekawie wyglada ten zasilacz.
  • 2

#15 DiSlike69

DiSlike69
  • U偶ytkownicy
  • 12 post贸w

Napisano 24 kwiecie艅 2011 - 14:29

Co do karty nie mam poj臋cia co by艣 jeszcze chcia艂 wiedzie膰 bo nic wi臋cej nie jest napisane :) Kupi艂em oryginaln膮 nie u偶ywan膮 ze sklepu. Ale my艣lisz 偶e to zasilacz nie dostarcza pr膮du do niekt贸rych cz臋艣ci takich jak ten dysk wiatraczek albo ten ekran?
  • 0

#16 DiSlike69

DiSlike69
  • U偶ytkownicy
  • 12 post贸w

Napisano 24 kwiecie艅 2011 - 14:49

Id臋 zobaczy膰 tne dysk u kolegi, a Wy my艣lcie :) Do wieczora ;]
  • 0

#17 magik092

magik092
  • U偶ytkownicy
  • 1555 post贸w

Napisano 24 kwiecie艅 2011 - 15:03

Okej, czekamy na wyniki eksperymentu :)
  • 1

Do艂膮czona grafika

#18 DiSlike69

DiSlike69
  • U偶ytkownicy
  • 12 post贸w

Napisano 24 kwiecie艅 2011 - 21:03

Okaza艂o si臋 偶e wystarczy podpi膮膰 dysk pod inny port :) Jednak teraz wyst膮pi艂 inny problem... Moja siostra uwa偶a si臋 za wspania艂ego informatyka i pr贸buj膮c naprawi膰 problem nie dzia艂aj膮cego wiatraczka i ekranu, zepsu艂a komputer jeszcze bardziej a mianowicie komputer nie chce si臋 teraz w og贸le w艂膮czy膰, nie chce robi膰 nowego tematu wi臋c je艣li pozwolicie poprosz臋 o pomoc tutaj. Patrzy艂em kable s膮 wszystkie pod艂膮czone tak mi si臋 zdaje przejrza艂em p艂yt臋 centymetr po centymetrze i wszystko wed艂ug mnie prawid艂owo. Zasilacz dzia艂a jest on jednak 400W a nie 350 . Zielona lampka kt贸ra znajduje si臋 na przodzie komputera si臋 艣wieci, wi臋c nie mam poj臋cia co to mo偶e by膰. A co do poprzedniego problemu oczywi艣cie lec膮 +
  • 0

#19 Robo

Robo
  • U偶ytkownicy
  • 221 post贸w

Napisano 24 kwiecie艅 2011 - 21:34

Karte napewno wiesz jaka masz nie wieze ze tylko wiesz ze to seria 4600.

"Okaza艂o si臋 偶e wystarczy podpi膮膰 dysk pod inny port"

No to o to mi chodzi艂o zeby podpiac pod inny port.

Co do brak startu to juz bedzie ciezko.

Spr贸buj podociskac kazdy kabel kt贸ry idzie do p艂yty. Jak nie odpali to wyjmij ram, karte graficzna obojetnie co zeby tylko zastartowa艂 i wyda艂 dzwiek biosowy.

Ciezko z takim czyms pom贸c np: ojciec kumpla chcia艂 wyczyscic kompa i co spali艂 p艂yte bo kabel sie wypi膮艂 nie wiem jak on to zrobi艂. Ale rzeczywiscie spali艂 p艂yte xD

Wiec to moze byc wszystko co znajduje sie w kompie ale najlepiej podociskaj kable. Zrestartuj biosa itp. rzeczy.
  • 2

#20 DiSlike69

DiSlike69
  • U偶ytkownicy
  • 12 post贸w

Napisano 24 kwiecie艅 2011 - 22:04

M贸wisz 偶e 偶eby chocia偶 d藕wi臋k biosu by艂 ale on w og贸le nie chce si臋 w艂膮czy膰. Tylko ta lampka z przodu si臋 艣wieci.
  • 0

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 1

0 u偶ytkownik贸w, 1 go艣ci, 0 anonimowych