Witam
Otóż ostatnio zaczęłam robić krótkie, animowane filmiki. Klatkę rysuję w Paint, kopiuj wklej do GIMP2, zakotwicz i duplikuj warstwę. Potem zapisuję w formacie gif, a następnie konwertuje do formatu avi programem wersji trial, i jeszcze innym programem dodaję jakoś muzykę.
Chciałabym się spytać, czy ktoś byłby w stanie polecić jakiś lepszy program, ponieważ GIMP2 gdy warstw jest nazbyt wiele zżera dużo procesora, co mi nieco utrudnia, a trial po miesiącu mi się po raz kolejny wyczerpie (musiałam zainstalować na laptopie i tam zmieniać rozszerzenie).
Pozdrawiam
paleli
Ps. Jakby kogoś interesowała moja prowizorka, to zamieszczam linki.
Tworzenie animacji
Started by paleli, 14 Apr 2011 08:48
5 replies to this topic
Posted 14 April 2011 - 08:48
Posted 14 April 2011 - 13:53
Masz bardzo fajne pomysły, do tego talent, podoba mi się
Polecam (z w pełni darmowych i legalnych) Windows Movie Maker, gdzie wrzucasz kolejno obrazki jako klatki filmu.
Z mniej darmowych () np. Ulead Video Studio czy Pinnacle. O programach takich jak Vegas czy coś z Adobe nie piszę bo tam trzeba mieć trochę rozeznania w użytkowaniu
Polecam (z w pełni darmowych i legalnych) Windows Movie Maker, gdzie wrzucasz kolejno obrazki jako klatki filmu.
Z mniej darmowych () np. Ulead Video Studio czy Pinnacle. O programach takich jak Vegas czy coś z Adobe nie piszę bo tam trzeba mieć trochę rozeznania w użytkowaniu
Posted 14 April 2011 - 15:49
Vegas nie jest aż tak bardzo skomplikowany a efekty które można uzyskać są naprawdę warte zachodu
Posted 18 April 2011 - 15:20
W Windows Movie Marker nie wiem, jak ustawić, aby jedna klatka trwała mniej niż 0,5 sekundy. W zamieszczonych powyżej dziesięć klatek to jest jedna sekunda, tak więc dwie na sekundę to jest raczej mało.
Czyli Vegas to jest taki program, który jedni potrafią obsługiwać, a inni nie. A jeśli idzie o efekty, które można dzięki niemu uzyskać...?
Czyli Vegas to jest taki program, który jedni potrafią obsługiwać, a inni nie. A jeśli idzie o efekty, które można dzięki niemu uzyskać...?
Posted 18 April 2011 - 20:10
W podstawowym pakiecie jest bardzo dużo różnych efektów (nakładek [Video FX], przejść, różnorodność napisów, skalowanie [Pan/Crop/obracanie ścieżki na płaszczyźnie 3D], etc.) plus możliwość pobrania (darmowe bądź do kupienia) dodatkowych.
Sam fakt korzystania z Vegasa wymaga pewnej wiedzy i znajomości interface, jak coś to tu masz triala (w wersji trial chyba jest mało efektów ale to chyba nie przeszkoda ).
Co do WMM to Ci nie pomogę niestety, mogę polecić zabawę w wersjach testowych innych programów, bądź jeśli się da to stworzenie filmiku i następnie "ścisnąć" zrenderowaną już wcześniej ścieżkę
Sam fakt korzystania z Vegasa wymaga pewnej wiedzy i znajomości interface, jak coś to tu masz triala (w wersji trial chyba jest mało efektów ale to chyba nie przeszkoda ).
Co do WMM to Ci nie pomogę niestety, mogę polecić zabawę w wersjach testowych innych programów, bądź jeśli się da to stworzenie filmiku i następnie "ścisnąć" zrenderowaną już wcześniej ścieżkę
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users