Jump to content

Photo

Windows XP - spowalnianie

• Please log in to reply
9 replies to this topic

#1 janu71

janu71
  • Użytkownicy
  • 42 posts

Posted 15 March 2011 - 00:29

Mam problem z windows XP na dość (albo nawet bardzo) starym kompie (AMD duron 1,2GHz 512RAM). Prawie zawsze przy włączeniu komputera od pojawienia się pulpitu albo nawet jeszcze wcześniej komputer całkowicie zwalnia, tak że ledwo rusza się myszką i nic nie da się zrobić. Czasem włączy się i działa dobrze chwilę, ale po chwili też zwalania. W czym może być problem?
  • 0

#2 Mesmerize

Mesmerize
  • Użytkownicy
  • 602 posts

Posted 15 March 2011 - 12:52

Sprawdź w menedżerze zadań jaki proces (lub procesy) ma największe zużycie procesora podczas startu PC. To może być jakiś wirus, keylogger lub zwyczajnie masz dużo śmieci w autostarcie. Czy po jakimś czasie od uruchomienia wszystko zaczyna działać poprawnie? Masz jakiś antywirus? Instalowałeś coś, zanim PC zwolnił?
  • 0
"Nie chcę być bardziej, ani mniej zapamiętany, niż drzewo przy drodze." - S.T.
Dołączona grafika

#3 janu71

janu71
  • Użytkownicy
  • 42 posts

Posted 16 March 2011 - 00:03

Żeby cokolwiek włączyć muszę czekać z pół godziny i w ogóle nie zaczyna działać normalnie. Przy autostarcie nie mam prawie nic, a jak już uda mi się uruchomić menadżera zadań, to ledwo działa i wtedy on używa 100%. Nie mam antywirusa. Kiedyś działo się to dość rzadko, teraz coraz częściej.
  • 0

#4 Mesmerize

Mesmerize
  • Użytkownicy
  • 602 posts

Posted 16 March 2011 - 00:11

Może spróbuj uruchomić komputer w trybie awaryjnym (F8 przy starcie systemu). Problem występuje dalej?
  • 0
Dołączona grafika

#5 janu71

janu71
  • Użytkownicy
  • 42 posts

Posted 16 March 2011 - 23:37

Jest praktycznie tak samo, może trochę później zaczyna spowalniać.
  • 0

#6 Mesmerize

Mesmerize
  • Użytkownicy
  • 602 posts

Posted 17 March 2011 - 00:09

Moim zdaniem mogą to być wirusy itp., bądź uszkodzony dysk twardy. Pobierz Hiren's Boot, wypal na płytce i sprawdź dysk za pomocą np. HDAT2, jeśli dysk będzie OK przeskanuj system Avirą, a następnie uruchom Combofix. Wszystko znajdziesz na płytce.
  • 0
Dołączona grafika

#7 trumaser

trumaser
  • Użytkownicy
  • 42 posts

Posted 17 March 2011 - 17:01

Nie można tu wykluczyć też przegrzewania, o ile dobrze pamiętam to przegrzewający się procesor może dawać takie objawy..
  • 0

#8 janu71

janu71
  • Użytkownicy
  • 42 posts

Posted 17 March 2011 - 17:04

Jak odpalam z tego cd to obserwuję praktycznie takie same objawy - wykonanie tego jest praktycznie niemożliwe. Czy mogę jakość sprawdzić temperatury bez instalowania żadnego programu, bo to trwałoby wieki?
  • 0

#9 dod155

dod155
  • Użytkownicy
  • 41 posts

Posted 17 March 2011 - 17:06

Temperatury możesz sprawdzić w biosie- DEL przy uruchamianiu i "pc health status" jak któraś będzie rzędu 70 i więcej to jest głównym podejrzanym.
  • 0

#10 janu71

janu71
  • Użytkownicy
  • 42 posts

Posted 17 March 2011 - 17:12

No to chyba właśnie to procesor, bo po krótkim czasie pracy ma prawie 80 stopni. Otworzę obudowę sprawdzę jak tam chłodzenie i wyczyszczę wszystko. Jak by nic nie dało to się jeszcze odezwę.
  • 0

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users