Skocz do zawartości

Zdjęcie

100% CPU bez przerwy

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 kwass

kwass
  • Użytkownicy
  • 2 postów

Napisano 12 marzec 2011 - 15:02

Witajcie.
W tym tygodniu podczas mojej nieobecności komputer strasznie zwolnił.
Wczoraj zobaczyłem, że użycie procesor prawie bez przerwy jest na 100%(czasem na kilka sekund zmniejsza się do 50).

Kompletnie nie wiem czym może to być spowodowane i jak to naprawić, więc proszę was o pomoc. Ostatnio instalowany był jakiś USB AUTORUN dwa tygodnie temu i półtorej tygodnia tem oprogramowanie do drukarki(z dołączonej płyty).
W załączniku wrzucam zrzut menedżera zadań. Niby najwięcej zżera mozilla, ale po jej wyłączeniu nic sie nie zmienia.

Załączone pliki

• 0

#2 PrzemaS

PrzemaS
  • Użytkownicy
  • 271 postów
  • LokalizacjaRyczywół

Napisano 12 marzec 2011 - 15:09

Podaj jaki masz sprzęt
  • 0

#3 magik092

magik092
  • Użytkownicy
  • 1555 postów

Napisano 12 marzec 2011 - 15:21

Wydajność -> Monitor zasobów ... -> Procesor CPU i tam zlokalizuj (najlepiej wrzuć zrzut ekranu) wiersz gdzie zużycie jest największe (pierwsze okienko, ostatni parametr [po prawej] 'Średnie użycie CPU').
  • 0

Posted Image

#4 kwass

kwass
  • Użytkownicy
  • 2 postów

Napisano 12 marzec 2011 - 16:23

Mój sprzęt to stary już laptop asus X51R z 1,5GB RAMu, procesorem 1,7(Intel Celeron) i kartą graficzną ATI RADEON XpPress 1100. Windows Vista.

Wrzucam screena.

Załączone pliki

• 0

#5 Miodek

Miodek
  • Użytkownicy
  • 2009 postów
  • LokalizacjaPasieka

Napisano 12 marzec 2011 - 19:01

Próbowałeś pełny skan programem antywirusowym?
  • 0

#6 Iuliano

Iuliano
  • Użytkownicy
  • 415 postów
  • LokalizacjaSworne Gacie,Tumidaj

Napisano 12 marzec 2011 - 20:55

Zużycie procesora powinno być jak najmniejsze. Oczywiście ono wzrośnie wraz z obciążeniem komputera np dużo otwartych aplikacji,skanowanie. Zobacz co tak bardzo obciąża komputer za pomocą programu Process Explorer. W wielu przypadkach mogą byćto wirusy.
  • 0

#7 trumaser

trumaser
  • Użytkownicy
  • 42 postów

Napisano 13 marzec 2011 - 00:21

Sprawdź temperaturę procesora.
  • 0

#8 pyton

pyton
  • Użytkownicy
  • 36 postów

Napisano 28 marzec 2011 - 17:49

Temperatura to jest jedno. Może po prostu za słabe chłodzenie. Ale ja bym proponował zerknąć na jakiś dobry pogram antywirusowy i przeskanować. A jeśli to nic nie pomoże; często wirusy ukrywają się w tzw. boot sektor. Tam też można zajrzeć.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych