Chciałbym poważniej zająć się tworzeniem stron. Znam HTML trochę javascript i php. W jakim kierunku powinienem się dokształcać, abym mógł tworzyć profesjonalne strony internetowe?
Webmastering - co trzeba umieć
Started by trumaser, 05 Mar 2011 18:06
6 replies to this topic
Posted 05 March 2011 - 18:06
Posted 07 March 2011 - 23:42
Na pewno przyda się nauczyć XHTML
Posted 08 March 2011 - 18:57
Oj, cała masa nauki jeszcze przed Tobą. HTML, (X)HTML, CSS, Javascript, XML, PHP, SQL (np. MySQL) przydałoby się znać la perfect. Dodatkowo rozszerzanie wiedzy z zakresu aplikacji internetowych (AJAX, Flesh, systemy CMS [projektowanie i tworzenie], znajomość SMARTY i innych systemów), umiejętność wykorzystania i łączenia wielu języków programowania.
Cała masa nauki ]
Cała masa nauki ]
Posted 08 March 2011 - 23:17
Trochę mnie wystraszyłeś, ale dzięki wielkie za poradę. Dużo nauki przede mną, ale chyba się podejmę Od czego z tych wszystkich rzeczy najlepiej zacząć? O CSS też mam jakieś (nieduże) pojęcie.
Posted 09 March 2011 - 09:01
Na początek najlepiej przez jakiś miesiąc/dwa eksperymentować z HTML'em i CSS'em żeby opanować wszystkie znaczniki, nazwy parametrów i ogólnego rozeznania. Następnie proponuję wtłaczać javasceipt w podobnym celu, oraz dla samego zrozumienia programowania bo podkreślam, Javascript nie jest łatwym językiem.
Potem najlepiej zacząć bawić się PHP i MySQL (chyba, że preferujesz np. PostgreSQL) i całością bawić się przez co najmniej pół roku. Jak już to opanujesz, zacznij łączyć wszystko tworząc proste (czy też bardziej złożone) aplikacje webowe. Wiadomo, że na początku będą bardzo 'amatorskie' ale zobaczysz, że kroczek po kroczu ale jak już wszystko opanujesz to wykonanie jakiegoś zlecenia okaże się banalne
No i oczywiście nie robić tego na siłę, jak czegoś nie zrozumiesz to nie pomijać tego tylko szukać innego poradnika i starać się to zrozumieć ^^"
Potem najlepiej zacząć bawić się PHP i MySQL (chyba, że preferujesz np. PostgreSQL) i całością bawić się przez co najmniej pół roku. Jak już to opanujesz, zacznij łączyć wszystko tworząc proste (czy też bardziej złożone) aplikacje webowe. Wiadomo, że na początku będą bardzo 'amatorskie' ale zobaczysz, że kroczek po kroczu ale jak już wszystko opanujesz to wykonanie jakiegoś zlecenia okaże się banalne
No i oczywiście nie robić tego na siłę, jak czegoś nie zrozumiesz to nie pomijać tego tylko szukać innego poradnika i starać się to zrozumieć ^^"
Posted 09 March 2011 - 18:29
Dzięki bardzo za pomoc. Myślę, że z javascript nie będzie tak trudno bo już go trochę znam, a programowałem już trochę w C++ i jakoś mi szło (czasem piszę niewielkie programy na własny użytek).
Posted 14 May 2011 - 12:30
HTML to podstawa bo na nim opiera się każda strona. Aby móc tworzyć potężne kaskady, trzeba znać dodatkowo CSS, java script oraz flash. PHP służy raczej do bardziej funkcjonalnych stron.
0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users