Skocz do zawartości

Zdjęcie

stałe IP vs zmienne IP

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 saxon

saxon
  • Użytkownicy
  • 6 postów

Napisano 25 styczeń 2011 - 21:47

Witam, mam pytanko odnośnie Ip. Co jest bezpieczniejsze mieć stałe ip czy zmienne. Chodzi mi np. o ściąganie od czasu do czasu jakieś muzy z internetu. każdy od czasu do czasu coś ściąga chociażby w celu promocyjnym by móc potem kupić cd. ja właśnie kolekcjonuję płyty cd i dobrze jest wcześniej przesłuchać jakieś utworki, nie wiem tylko czy jak ktoś ma zmienne ip to może lepiej i bezpieczniej niż mieć stałe IP bo szybciej mogą namierzyć?
  • 0

#2 Duath

Duath
  • Redaktorzy
  • 2117 postów
  • Lokalizacja404

Napisano 26 styczeń 2011 - 01:21

Nie ma to najmniejszego znaczenia.

Stałe albo zmienne IP masz wewnątrz swojej sieci. Nie zapominaj o tym, że jest jeszcze coś takiego jak IP zewnętrzne. Ono również może być stałe albo zmienne (w zależności od ISP). Jednak w przypadku takiego i takiego można bez problemu sprawdzić daną osobę. Jeśli jednak obawiasz się wirusów i to o takie bezpieczeństwo Ci chodzi to zabezpiecz komputer jakimś przyzwoitym antywirusem. Jeśli jednak chodzi Ci o "utrudnienie" wykrycia to wiedz jedno. Nieważne co byś robił NIGDY nie będziesz anonimowy w Internecie. No chyba, że kupisz jakiś starter i będziesz ściągał MP3 przez GPRS i za każdym razem wyrzucał kartę SIM, ale zawsze można kogoś skroić przez IMEI :wht: peace.
  • 0

Intel i5-3570K @ 4.2GHz | ASRock Z77 Extreme4 | Corsair Vengeance LP 16GB | Radeon HD7870 | Samsung 840 Pro 128GB | Samsung F3 1TB | Xonar DG | OCZ ModXStream Pro 500W

Duath

#3 saxon

saxon
  • Użytkownicy
  • 6 postów

Napisano 26 styczeń 2011 - 10:42

Jednak jak by się zastanowić to mając stałe IP to zawsze pozostawiamy ten sam ślad w postaci stałego IP na stronce gdzie coś pobraliśmy. Mając z kolei zmienne IP za każdym razem pozostawiamy inne IP i jest mniejsze chyba prawdopodobieństwo że ktoś się do nas przyczepi. Wiadomo że jak ktoś przesadza to i tak się go wyszuka po IP ale wydaje mi się ze zmienne IP daje nieco więcej anonimowości - jest tak czy nie?
  • 0

#4 Duath

Duath
  • Redaktorzy
  • 2117 postów
  • Lokalizacja404

Napisano 26 styczeń 2011 - 11:59

Wiesz, jeśli policja nie będzie musiała ingerować to faktycznie zmienne IP będzie lepsze. Chodziło mi o to, że gdyby doszło do czegoś poważniejszego to policja czy inne siły do walki ze złem kontaktują się z ISP i wtedy nieważny co byś miał i tak Cię mają. :wht:
  • 0

Intel i5-3570K @ 4.2GHz | ASRock Z77 Extreme4 | Corsair Vengeance LP 16GB | Radeon HD7870 | Samsung 840 Pro 128GB | Samsung F3 1TB | Xonar DG | OCZ ModXStream Pro 500W

Duath

#5 saxon

saxon
  • Użytkownicy
  • 6 postów

Napisano 26 styczeń 2011 - 15:05

to mam jeszcze pytanko.
Mam neostrade i łączę się z netem przez router bezprzewodowo. Od jakiegoś czasu też mam konto na dynDNS i mam stałe IP. Wystarczy że zlikwiduję tam konto i już będe miał spowrotem zmienne IP?, czy trzeba będzie jeszcze coś majstrować dodatkowo, jeśli tak to gdzie i co?
  • 0

#6 Katia

Katia
  • Użytkownicy
  • 1 postów

Napisano 07 luty 2011 - 10:33

Witam

Nie wiem za bardzo w którym wątku powinnam umieścić moje pytanie, jeżeli zrobiłam to niewłaściwie przepraszam, ale mam pewien problem i może tutaj uda mi się uzyskać pomoc:
Mam zablokowane konto na allegro, jednak dalej chciałabym sprzedawać i stąd moje pytanie czy komunikując się z allegro za pomocą zewnętrznej platformy otrzymują oni mój adres ip czy platformy która pobiera od nich dane ?
Z góry dziękuję za szybką odpowiedź.
  • 0

#7 Duath

Duath
  • Redaktorzy
  • 2117 postów
  • Lokalizacja404

Napisano 07 luty 2011 - 14:05

Katia, Jeśli masz zablokowane konto to tylko i wyłącznie pozostaje komunikacja z serwisem drogą mailową.

"i stąd moje pytanie czy komunikując się z allegro za pomocą zewnętrznej platformy otrzymują oni mój adres ip czy platformy która pobiera od nich dane"
Nie bardzo rozumiem o co chodzi, ale jeśli napiszesz do nich maila to nie będą mieć Twojego IP. Poza tym jeśli Twoje konto zostało zablokowane przez coś poważnego to raczej nie ma opcji, aby Ci to konto odblokowali. W moim przypadku było tak, że za szczeniaka robiło się dziwne rzeczy na allego (ale żadnego oszustwa). Jak napisałem do nich po długim czasie, że chciałbym używać allegro to odpisali mi, że moja przygoda z allego się zakończyła.

saxon, jesteś pewien, że pomimo dyndns masz zmienne IP? Wydaje mi się, że to nie ma nic do tego. Rotacja adresów IP to działka ISP i wątpię, aby dynDNS miało jakiś wpływ na to.
  • 0

Duath

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych