Skocz do zawartości

Zdjęcie

Windows XP jak 95? ^^

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 Dewu

Dewu
  • Użytkownicy
  • 20 postów

Napisano 18 styczeń 2011 - 10:41

Witam.
Przejdę do sedna problemu..
Miałem problem z Systemem Operacyjnym (mulił, wieszał się, nie pracował tak jak powinien). Postanowiłem zrobić format Systemu.
Windowsa pożyczyłem od kolegi, poprzedni system to Widnows XP Professional, ten to zwykły XP.
Przy instalacji w BIOSIE nie dało się "naprawić" systemu tzn. przeinstalować sam system, tylko od razu wyskoczyło formatowanie dysków, no więc sformatowałem dysk "C" na którym był Windows. (przez co straciłem setki danych zapisanych na nim, hasła itp. ;( ).
Po sformatowaniu komputer się wyłączył i przeszedł do Instalacji Systemu Windows. Wszystko poszło zgodnie z planem, o dziwo komputer nie wymagał CD-Keya 3>.
Po zakończeniu instalacji, nastąpiło "automatyczne" zalogowanie na użytkownika "Administrator" (podczas instalacji nie było komunikatu o stworzeniu wielu użytkowników).
Patrzę, a tu pasek jak w Windows 95 :/ - no zdziwienie. Ale, ok!
Zacząłem instalować sterowniki, zainstalowałem sterki do Dźwięku ale po ponownym uruchomieniu już ich nie było ;).
Sterowników do KG nie da się zainstalować, pojawia się komunikat z niedostępnym Serwerem RPC.
Innych aplikacji tj. Firefox nie da się zainstalować - pojawia się komunikat o pracy w trybie Awaryjnym xD.
W połączeniach sieciowych nie wykrywa mi Kart, dopiero po włączeniu Zapory (również z jakimś błędem) pojawiają się..
WTF?!

Nie wiem co mam robić, czy zassysać nowego Windowsa, czy może popełniłem jakiś błąd przy instalacji?
- to raczej można wykluczyć, bo robiłem to setki razy..

Format plików który wybrałem podczas instalacji to: NTFS (szybkie). - jak zawsze.

Co jest grane..?

[ Dodano: 2011-01-18, 14:03 ]
Dobra, ciul z tym.
Najwidoczniej jakiś wybrakowany Windows albo reakcja zmiany z XPP na XP.

Teraz chciałbym się dowiedzieć, czy istnieje sposób na odzyskanie pliku .txt z Pulpitu, po formacie?
Właściwie po kilku..
System Plików: NTFS (Szybkie) - raczej powinno gdzieś być..

Polecacie jakieś programy? to pilne. ;/
  • 0

#2 Czechu

Czechu
  • Użytkownicy
  • 64 postów

Napisano 18 styczeń 2011 - 14:39

No to życzę powodzenia. Formatowanie dysku usunąłeś WSZYSTKO co na nim było - Skąd ma Ci teraz pobrać pliki ? Raczej nie ma sposobu, jeszcze jak usuniesz i nawet z kosza można powrócić lecz:

Robisz po to formata aby wszystko usunąć i potem nie odzyskasz.
  • 0
Przepraszam , za wszystkie moje b????dne , "??mieszne" wypowiedzi lecz jestem pocz??tkuj??cy wi??c prosz?? o wyrozumia??o????.

#3 Dewu

Dewu
  • Użytkownicy
  • 20 postów

Napisano 18 styczeń 2011 - 16:50

Nie wiesz, to się nie wypowiadaj.
Format był w Systemie plików NTFS (Szybkie) - tzn. że pliki nie zostały doszczętnie usunięte.
Można je odzyskać, dlatego pytam: w jakim sposób?
  • 0

#4 Kuba

Kuba
  • Redaktorzy
  • 364 postów

Napisano 18 styczeń 2011 - 18:03

Tak to jest jak się instaluje "odchudzone" pirackie wersje z niewiadomego źródła
  • 0

#5 morticore

morticore
  • Użytkownicy
  • 292 postów

Napisano 18 styczeń 2011 - 19:39

Po szybkim formatowaniu być może uda się odzyskać część plików...
Widzę, ze korzystasz z tego systemu, więc część danych została zamazana ;( pobierz ten program (moim zdaniem najskuteczniejszy) http://www.dobreprog...dows,12554.html zainstaluj na innej partycji i spróbuj uratować dane. Katalog do zapisywania plików oczywiście też musi być na innej partycji. Najlepiej by było, gdybyś podpiął dysk twardy pod inny komputer (np kolegi) i odzyskiwał pliki pracując pod jego Windowsem. Śpiesz się, czas działa na twoją niekorzyść :/ Dokładnie przejrzyj wszystkie odtworzone pliki, może się zdarzyć, ze to czego szukasz będzie miało inna nazwę ;)

Tak to jest jak się instaluje "odchudzone" pirackie wersje z niewiadomego źródła

To ma bardzo dużo wspólnego z istotą problemu...
  • 0

#6 Dewu

Dewu
  • Użytkownicy
  • 20 postów

Napisano 18 styczeń 2011 - 22:37

Dobra, udało mi się odzyskać hasła zapisane w tym pliku, w inny sposób ;]
Dzięki morticore za sensowną odpowiedź.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych