Skocz do zawartości

Zdjęcie

Błędy na dysku twardym

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 Grishurz

Grishurz
  • Użytkownicy
  • 8 postów

Napisano 02 styczeń 2011 - 16:37

Od jakiegoś czasu mam problem z błędami w plikach na dysku twardym. Jest to na tej zasadzie, że większość z nich jest ponoć uszkodzonych, a próba odczytania czy skopiowania ich zwiesza system. Początkowo sprawa tyczyła się tylko jednej partycji, więc byłem pewien, że format i utworzenie na nowo partycji pomoże. Po wykonaniu tych czynności komputer był sprawny przez kilka godzin i problem wrócił. Często dzieje się tak, że w ogóle nie chce się uruchomić i pokazuje się monit, że nie wykryto dysku. Zastanawiam się w związku z tym czy to jest uszkodzenie fizyczne dysku?
  • 0

#2 Grishurz

Grishurz
  • Użytkownicy
  • 8 postów

Napisano 02 styczeń 2011 - 22:40

W sytuacji jeżeli byłaby to wina systemu pojawia się pytanie dlaczego po formacie dzieje się to samo i wypada wziąć pod uwagę fakt, że wcześniej używałem Win XP.
  • 0

#3 seqqes

seqqes
  • Użytkownicy
  • 660 postów

Napisano 02 styczeń 2011 - 23:05

Mi to wygląda na powiększającą się ilość bad sectorów na dysku. Pobierz program victoriaHDD kliknij tests i start. Wyniki wstaw tutaj najlepiej w screenie.
  • 0

#4 Iuliano

Iuliano
  • Użytkownicy
  • 415 postów
  • LokalizacjaSworne Gacie,Tumidaj

Napisano 03 styczeń 2011 - 16:34

Hd Tune robisz skan dysku,zamieszczasz screen lub podajesz linka do screena.Crystal Disk Info zrzut ekranu wystarczy.
  • 0

#5 Grishurz

Grishurz
  • Użytkownicy
  • 8 postów

Napisano 10 styczeń 2011 - 12:05

HD Tune wykrywa bardzo dużo uszkodzonych sektorów, a po dłuższym skanowaniu zawiesza się komputer.
  • 0

#6 seqqes

seqqes
  • Użytkownicy
  • 660 postów

Napisano 10 styczeń 2011 - 16:03

Wydaje mi się, że będziesz zmuszony kupić nowy dysk. Gdybyś miał mało bad sectorów na nim to dałoby rade jeszcze uratować dysk, ale jak mówisz, że dużo to radze kupować już nowy, a ważne dane z tego skopiować na jakiegoś pendriva, dysk przenośny etc.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych