Witam wszystkich.
Chcę kupić dla dziecka komputer (a więc głównie do grania), myślicie że taki zestaw byłby odpowiedni?
AMD athlon X2 4800+65W
GIGABYTE GA-MA790X-DS4
Powercolor HD 3850 512 DDR3 Zero therm
zasilacz 400W ATX modecom MC
pamięć ram 2GB (2x1GB dual DRR 800 mhz
Co do napędu jeszcze się niezdecydowałam, tak samo z hdd ale myślę o jakimś 500GB sataII 7200rpm 16 MB cache.
Do grania się nada?

Proszę o opinię
Rozpoczęty przez Agnieszka, 03 wrz 2008 12:13
3 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 03 wrzesień 2008 - 12:13
Napisano 03 wrzesień 2008 - 14:53
Uważam, że się nada. Można kombinować z zasilaczem, chociaż HD 3850 dużo nie potrzebuje. Napęd polecam coś z Lite-on lub NEC'a. HDD to Samsung lub Seagate ![:]](http://ok.dfirma.pl/public/style_emoticons/default/smile.gif)
Pozdrawiam
![:]](http://ok.dfirma.pl/public/style_emoticons/default/smile.gif)
Pozdrawiam
Dołącz PCFoster.pl na Facebooku: http://www.facebook.com/pcfosterpl
Zapraszamy!

Napisano 04 wrzesień 2008 - 07:58
Dzięki wielkie.
W poprzednim kompie miałam Lite-on ale pamiętam że był strasznie głośny, no ale to było 5 lat temu
No właśnie nad zasilaczem się zastanawiam, miałam upatrzony ATX Modecom Feel 500W - ale w sklepie mnie przed nim przestrzegali (ogólnie przed Feel-ami) i doradzili ten. Z tego co widziałam to HDD Samsung i Seagate są porównywalne cenowo więc tu będzie największy dylemat.
W poprzednim kompie miałam Lite-on ale pamiętam że był strasznie głośny, no ale to było 5 lat temu
![:]](http://ok.dfirma.pl/public/style_emoticons/default/smile.gif)
Napisano 04 wrzesień 2008 - 21:09
HDD: polecam nowe Samsungi F1, 32 MB pamięci cache. Są w dwóch wersjach: z talerzami 320 GB i 250 GB. Różne pojemności dysków to wielokrotność tych pojemności przy czym 1 TB jest na talerzach 320 GB. 320-ki sa trochę cichsze, w testach nieco bardziej wydajne.
Jednak jaki by nie wybrać będzie świetny. Ja mam 750 GB na trzech talerzach 250 GB i jest niesłyszalny (umieściłem go w skrzynce bitumicznej dodatkowo), a kompa mam bardzo cichego.
Nowe Seagate'y Barracuda 7200.11 miałem dwa (wersje 500 GB, 32 MB cache). Jedna padła kompletnie po dwóch dniach, a druga niemal cały czas chrobotała głowicami co było dla mnie, cichofila nie do zniesienia.
RAM: polecam A-Data 2x1GB CL4 (4-4-4-12). Dożywotnia gwarancja producenta i dobre kości - bardzo dobre recenzje mają. Jeśli 2x2GB to Kingstone też CL4.
CPU: najlepiej Athlona 64 X2 5000+ BE (Black Edition). Ma stockowo 2,6 GHz, ale można podnieść mnożnik w BIOS'ie i procesor pięknie chodzi na 3,0 GHz. Sam tak zrobiłem, CPU ma 3,0 GHz na codzień, temperatura niska i jest stabilnie nawet w testach Orthos'em.
Niestety nie ma chłodzenia w komplecie i należy dokupć. Teraz ceny dobrych półpasywnych coolerów jest niska. Jakość coolerów z zestawów z CPU jest marna i są glośne.
Mobo: mam Abit'a AN-68SD. Jest stabilna i procesor idzie na 3,0 GHz. Niestety więcej nie idzie, ale to tego CPU, którego zaproponowałem wyżej wystarczy do codziennej pracy.
Kolega ma takie same komponenty i jest tak samo zadowolony jak ja.
GPU: ja mam Gainward'a 8600GT 512MB DDR3 (pasywne chłodzenie), a kolega jakiegoś 8800 GT 512MB DDR3 chyba Palit'a.
PS: 400W wystarczy, ale jeśli będzie to dobre 400W. Testów zasilaczy jest sporo, a liderem jest Corsair.
Jednak jaki by nie wybrać będzie świetny. Ja mam 750 GB na trzech talerzach 250 GB i jest niesłyszalny (umieściłem go w skrzynce bitumicznej dodatkowo), a kompa mam bardzo cichego.
Nowe Seagate'y Barracuda 7200.11 miałem dwa (wersje 500 GB, 32 MB cache). Jedna padła kompletnie po dwóch dniach, a druga niemal cały czas chrobotała głowicami co było dla mnie, cichofila nie do zniesienia.
RAM: polecam A-Data 2x1GB CL4 (4-4-4-12). Dożywotnia gwarancja producenta i dobre kości - bardzo dobre recenzje mają. Jeśli 2x2GB to Kingstone też CL4.
CPU: najlepiej Athlona 64 X2 5000+ BE (Black Edition). Ma stockowo 2,6 GHz, ale można podnieść mnożnik w BIOS'ie i procesor pięknie chodzi na 3,0 GHz. Sam tak zrobiłem, CPU ma 3,0 GHz na codzień, temperatura niska i jest stabilnie nawet w testach Orthos'em.
Niestety nie ma chłodzenia w komplecie i należy dokupć. Teraz ceny dobrych półpasywnych coolerów jest niska. Jakość coolerów z zestawów z CPU jest marna i są glośne.
Mobo: mam Abit'a AN-68SD. Jest stabilna i procesor idzie na 3,0 GHz. Niestety więcej nie idzie, ale to tego CPU, którego zaproponowałem wyżej wystarczy do codziennej pracy.
Kolega ma takie same komponenty i jest tak samo zadowolony jak ja.
GPU: ja mam Gainward'a 8600GT 512MB DDR3 (pasywne chłodzenie), a kolega jakiegoś 8800 GT 512MB DDR3 chyba Palit'a.
PS: 400W wystarczy, ale jeśli będzie to dobre 400W. Testów zasilaczy jest sporo, a liderem jest Corsair.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych