Witam.
Potrzebuję zastosować rozwiązanie, które pozwoli mi tworzyć i następnie wysyłać maile, których odbiorca nie będzie w stanie edytować, drukować ani przesyłać dalej (robić printscreen). Jeżeli będzie chciał to zrobić to wiadomość ulegnie zniekształceniu, które spowoduje bezużyteczność wiadomości.
Będę wdzięczny za wszelki wskazówki.
rx666

wiadomości e-mail - blokada edycji wysłanych wiadomości
Started by rx666, 13 Oct 2010 21:30
5 replies to this topic
Posted 13 October 2010 - 21:30
Posted 13 October 2010 - 21:39
Nie zabezpieczysz się przed edycją, wydrukowaniem i przesłaniem dalej, ponieważ wystarczy zrobić zdjęcie takiego maila.
"Nie chcę być bardziej, ani mniej zapamiętany, niż drzewo przy drodze." - S.T.

Posted 13 October 2010 - 21:41
A jakaś forma załącznika?
[ Dodano: 2010-10-13, 22:44 ]
Zdjęcie trudno dalej wykorzystać. Chodzi mi maksymalne utrudnienie sprawy odbiorcom.
Wysyłane dane są dość wartościowe, pytanie czy można utrudnić laikowi w tej materii dalszą wysyłkę
[ Dodano: 2010-10-13, 22:44 ]
Zdjęcie trudno dalej wykorzystać. Chodzi mi maksymalne utrudnienie sprawy odbiorcom.
Wysyłane dane są dość wartościowe, pytanie czy można utrudnić laikowi w tej materii dalszą wysyłkę
Posted 13 October 2010 - 21:48
Możesz np. stworzyć plik .pdf z brakiem możliwości skopiowania treści oraz wydruku i to chyba na tyle z możliwych zabezpieczeń. Ale takie zabezpieczenie łamie się robiąc screena lub zdjęcie i przepuszczając przez program OCR. Zresztą jeśli odbiorcy nie będą Cię znać, to nikt normalny nie pobierze żadnego załącznika od nieznajomego.

Posted 13 October 2010 - 21:50
W jaki sposób ustawić taką opcję w PDF?
Posted 13 October 2010 - 21:59
W Wordzie exportujesz plik do .pdf i tam zaznaczasz zabezpiecz przed kopiowaniem i drukowaniem. Niestety nie ma możliwości zabezpieczenia pliku przed dalszą dystrybucją np. jako załącznik e-mail.
Jeśli dane są tak cenne, to moim zdaniem najlepiej spotkać się z klientem(?) osobiście.
PS.
Może istnieją inne sposoby na zabezpieczenie.. Nawet przed chwilą przyszły mi do głowy, ale nie są ani proste, ani tanie ^^"
Jeśli dane są tak cenne, to moim zdaniem najlepiej spotkać się z klientem(?) osobiście.
PS.
Może istnieją inne sposoby na zabezpieczenie.. Nawet przed chwilą przyszły mi do głowy, ale nie są ani proste, ani tanie ^^"

1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users