Jump to content

Photo

Gimp

• Please log in to reply
13 replies to this topic

#1 Jodla

Jodla
  • Użytkownicy
  • 45 posts

Posted 31 May 2008 - 20:57

GIMP (GNU Image Manipulation Program) – stworzony w ramach projektu GNU program do obróbki grafiki rastrowej.

GIMP jest popularnym narzędziem przetwarzania grafiki cyfrowej. Można przy jego użyciu tworzyć grafikę, zmieniać rozmiary i wycinać fragmenty zdjęć, dokonywać różnych operacji na kolorach, łączyć obrazy stosując warstwy, oraz dokonywać konwersji różnych formatów plików graficznych.

Oprócz stosowania interaktywnego, GIMP-a można oprogramować do automatycznego działania przy użyciu makr zarówno za pomocą wbudowanego języka Scheme, jak też Perla, Pythona, Tcl czy Ruby. GIMP-a można także zastosować do tworzenia grafiki "na żądanie" przy zastosowaniu skryptów CGI.

Interfejs GIMP-a opiera się na aktywnym używaniu wszystkich przycisków i rolek (kółek) myszy oraz na otwieraniu dużej liczby okien, co widać na zamieszczonych obok obrazkach. Okna, zawierające palety i narzędzia, można grupować w zakładki, dzięki czemu interfejs zyskuje na przejrzystości, a liczba otwartych okien znacznie się zmniejsza. Dzięki wykorzystaniu biblioteki GTK+ do tworzenia interfejsu programu szybko powstały wersje dla wielu systemów operacyjnych. Dostępne są wersje dla Mac OS, Linuksa oraz Microsoft Windows. Planowane jest zastąpienie GTK+ biblioteką GEGL, która m.in. obsługuje więcej niż 8 bitów na kanał.

GIMP jest wolnym oprogramowaniem, rozprowadzanym na licencji GNU GPL. Jego zwolennicy porównują go do płatnego Paint Shop Pro czy nawet do narzędzia profesjonalistów, Adobe Photoshop. Dzięki filtrom możliwości programu są znacznie rozszerzone.

Dla użytkowników Adobe Photoshop stworzono modyfikację o nazwie GIMPShop, której zadaniem jest zbliżenie interfejsu GIMP-a do interfejsu Photoshopa.

Maskotka i zarazem logo programu to Wilber.
Źródło:http://pl.wikipedia.org

Jestem bardzo zadowolonym użytkownikiem tego programu. Narzędzia dorównują PS, ale GIMP jest na licencji GNU ( więc jest darmowy). Zachecam do sciagania i testowania ;]
  • 0

#2 hapertown

hapertown
  • Użytkownicy
  • 26 posts

Posted 02 June 2008 - 11:05

Jeśli mogę cosik słów (pozytywnej) krytyki: :)
Szkoda że wszystko przerżnięte z wikipedii, mało słów od siebie rozumiem że może czas albo brak doświadczenia z Gimpem spowodował taki charakter tego nazwijmy to artykułu. Dla osób zachęcająco brzmią własne spostrzeżenia albo przynajmniej jakieś ciekawe osobiste doświadczenia, a nie suchy tekst z wikipedii itp. :)

Dodam jeszcze od siebie że dla grafików zalecane są monitorki panoramiczne o dużym polu widzenia (19" i więcej) ze względu na mnogość palet i różnych okien z których korzystają - wiem to z autopsji :mrgreen:
Osobiście jestem początkowym użytkownikiem tego softu ale coś nie coś już umiem ;)
  • 0

#3 Mateusz

Mateusz

Redaktor naczelny

• Administratorzy
  • 1541 posts

Posted 02 June 2008 - 11:49

http://www.pcfoster....gimp-2.4.6.html Zapraszam :)
  • 0
Dołącz PCFoster.pl na Facebooku: http://www.facebook.com/pcfosterpl :) Zapraszamy!

#4 Jodla

Jodla
  • Użytkownicy
  • 45 posts

Posted 03 June 2008 - 14:54

hapertown, Jak masz tyle czasu to prosze napisz wiecej o tym programie. Tym jak ty to mowisz artykułem chcialem pokazac uzytkownikom PS`a ze jest inny DARMOWY zamiennik !!
  • 0
Jaki jestem??
Fajny, ??adny (avatar to moja fota :] ), mi??y i ogolnie najlepszy :D

#5 hapertown

hapertown
  • Użytkownicy
  • 26 posts

Posted 03 June 2008 - 15:48

hapertown, Jak masz tyle czasu to prosze napisz wiecej o tym program

Nawet jakbym chciał to nie dam rady. Chodziło mi poprostu o to że tekst z wikipedii itd to przeczytać każdy może - osobiście wolę artykuły pisane z własnej "weny". To tak na przyszłość. W większym portalu taki tekst by nie przeszedł :) Nie denerwuj się :) ;)
  • 0

#6 Jodla

Jodla
  • Użytkownicy
  • 45 posts

Posted 03 June 2008 - 16:42

hapertown, denerwuje sie bo ja nie mam czasu pisac. Ale jak ktos korzysta z Photo Shopa to chyba ni ewejdzie specjalnie na Wikipedie i nie wpisze przez przypadek Gimp i odrazu sciagnie. A tak jak ktos zobaczy ze jest nowy post to wejdzie przeczyta i mam nadzieje przejdzie na Gimp`a. To byl moj cel a nie rozpisywanie sie na 100 stron...
  • 0
Jaki jestem??

#7 hapertown

hapertown
  • Użytkownicy
  • 26 posts

Posted 03 June 2008 - 21:01

Spoko - kończąc OT dopisuję się do zdania że Gimp jest dobrym zamiennikiem programów typu Photoshop, tylko wymaga trochę poświęcenia czasu i sił - efekty mogą być zaskaujące :)
  • 0

#8 Jodla

Jodla
  • Użytkownicy
  • 45 posts

Posted 04 June 2008 - 14:43

No wymaga pracy i sil ale to w kazdym programie jest to samo. Przeciez przez PS`a nie bedzie ani szybciej ani nic... No ale zgodze sie z tym ze efekty sa zaskakujace szczegolnie przy obrabianiu fotek.
O to moja praca poprawiana w 5 min, a jakie efekty ;]
Dołączona grafika
Robione aparatem Nikon D70s no i oczywiscie edit GIMPem
  • 0
Jaki jestem??

#9 dejw12

dejw12
  • Użytkownicy
  • 79 posts

Posted 09 June 2008 - 10:01

Może ktoś wie jak w GIMP - zestawić dwa zdjęcia razem .
  • 0
dejw

#10 hapertown

hapertown
  • Użytkownicy
  • 26 posts

Posted 09 June 2008 - 11:32

Może ktoś wie jak w GIMP - zestawić dwa zdjęcia razem .

To zależy jak - jedno obok drugiego? Jedno na drugie? Jedno przez drugie? Opisz bardziej szczegółowo.
  • 0

#11 dejw12

dejw12
  • Użytkownicy
  • 79 posts

Posted 09 June 2008 - 18:51

To zależy jak - jedno obok drugiego? Jedno na drugie? Jedno przez drugie? Opisz bardziej szczegółowo.

1 ) Chodzi mi jak wstawić jakiś szczegół ze zdjęcia w inne zdjęcie , np przenieść owada (ze zdjęcia , do innego zdjęcia -bardziej fotomontaż )
2) Również zestawić dwa zdjęcia razem tak aby tworzyły panoramę (zdjęcie pierwsze , drugie zrobione z początkiem pierwszego i razem je wkomponować w jedną całość ,można by tak parę zdjęć złączyć ,co nie uchwyci obiektyw aparatu )
  • 0
dejw

#12 Jodla

Jodla
  • Użytkownicy
  • 45 posts

Posted 09 June 2008 - 21:23

Na oba pytania odpowiem jeden raz ;]
www.gimpuj.pl
Tam ci pomoga w kazydm problemie :)
  • 0
Jaki jestem??

#13 hapertown

hapertown
  • Użytkownicy
  • 26 posts

Posted 09 June 2008 - 21:42

www.gimpuj.pl

No i się spóźniłem :) Zdarza się - doskonały portal tam się wszystkiego nauczysz ;)
  • 0

#14 dejw12

dejw12
  • Użytkownicy
  • 79 posts

Posted 10 June 2008 - 13:59

Pewnie nie umiem szukać, ale o GIMPie nic nie mogę poszukać
  • 0
dejw

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users