Skocz do zawartości

Zdjęcie

Nowy i "chory" regulamin NK !

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
20 odpowiedzi w tym temacie

#1 spike44

spike44
  • Użytkownicy
  • 33 postów

Napisano 27 lipiec 2010 - 22:08

Jakiś czas temu użytkownicy nk.pl (nasza-klasa) chcąc dalej mieć konto na tym właśnie portalu musieli zaakceptować nowy regulamin. Większość z nich zapewne nie przeczytała nawet na co się zgadzają ! Wyczytałem ostatnio w czasopiśmie komputerowym, że nowy regulamin zawiera mniej więcej taką treść; że zgadzasz się na wykorzystanie swojego zdjęcia profilowego, nazwiska i pseudonimu w reklamach, które mogą być wyświetlane na innych strona internetowych, a więc nie tylko wewnątrz konta NK !! (to nie jest dokładny cytat z regulaminu, ale taki jest tego sens i zrozumienie) Według mnie nawet jak przed tym ostrzegają na co się zgadzamy to nie jest zgodne z prawem, ponieważ oni to zrobili dla kasy, bo jak napisali w tym artykule z gazety; "oddajesz firmie w użytkowanie wszystkie dane prywatne opublikowane w portalu, tak by NK.pl mogło na nich zarabiać". Jak dla mnie to oburzające ! Co o tym sądzicie?
  • 0

#2 aim92

aim92
  • Użytkownicy
  • 1502 postów

Napisano 27 lipiec 2010 - 22:58

Nigdy nie miałem konta z prawdziwymi danymi na nk, ale to co zrobili z regulaminem to przesada. Dlatego też większość userów migruje na faceooka. Z tym, że dane użytkownika na serwerach nk zostaną nawet po tym jak usuniesz konto.
  • 0

#3 Michal

Michal

Michal

• Guests
  • 1386 postów
  • LokalizacjaRybnik

Napisano 28 lipiec 2010 - 08:11

Dokładnie, jest to chore. Przeprowadzenie zmiany regulaminu również nie było zgodne z prawem gdyż przy przejściu na podstronę z akceptacją regulaminu tzw checkbox BYŁY JUŻ ZAZNACZONE. Zachęcam wszystkich do wyrażania swojej opinii na ten temat

spike44, świetny temat ;)
  • 0
Dołączona grafika
Dołącz do fanów PCFoster.pl na Facebooku. Zapraszamy!

#4 spike44

spike44
  • Użytkownicy
  • 33 postów

Napisano 28 lipiec 2010 - 08:46

Dokładnie zgadzam się z Tobą, ponieważ one były już zaznaczone i użytkownik miał możliwość odznaczenia wybranego checkbox, ale po tym wyskakuje komunikat, że jeśli w pełni nie zaakceptuje regulaminu to konto zostaje usunięte .

[ Dodano: 2010-07-28, 09:49 ]
Mam nawet te dwa punkty nowego regulaminu:

Zgodnie z ustawą z dnia 23 kwietnia 1964 r. kodeks cywilny (Dz. U. Nr 16, poz. 93, z późniejszymi zmianami) oraz ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. Nr 90, poz. 631, ze zmianami)wyrażam zgodę na nieodpłatne przetwarzanie i wykorzystanie przez spółkę „Nasza Klasa Sp. z o.o.”, z siedzibą we Wrocławiu, przy ul. gen. J. Bema 2 (dalej również: „Spółka”) mojego zdjęcia głównego (w tym wizerunku) umieszczonego w ramach portalu prowadzonego pod adresem nk.pl (dalej również: „Serwis”) wraz z imieniem, nazwiskiem lub pseudonimem w celu umożliwienia prawidłowego i pełnego funkcjonowania świadczonych przez Spółkę usług lub funkcjonalności, jak również w celach reklamowych Spółki i jej kontrahentów, w ramach Serwisu lub poza Serwisem, w szczególności realizując cel społecznościowy. Udostępnione przeze mnie dane osobowe, wizerunek będą chronione przez Spółkę z zachowaniem najwyższej staranności, a w szczególności nie zostaną bezprawnie przekazane przez Spółkę podmiotom trzecim.

Zgodnie z ustawą z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. z 2002 r. Nr 144, poz. 1204, z późniejszymi zmianami) wyrażam zgodę na przetwarzanie przez spółkę „Nasza Klasa Sp. z o.o.”, z siedzibą we Wrocławiu, przy ul. gen. J. Bema 2 (dalej również: „Spółka”) moich danych związanych z aktywnością w portalu prowadzonym przez Spółkę pod adresem nk.pl (dalej również: „Serwis”) w celach reklamowych, badania rynku oraz badania zachowań i preferencji w ramach Serwisu z przeznaczeniem wyników tych badań na potrzeby polepszenia jakości usług świadczonych w ramach Serwisu przez Spółkę.
  • 0

#5 magik092

magik092
  • Użytkownicy
  • 1555 postów

Napisano 28 lipiec 2010 - 09:55

Tę sprawę przydało by się nagłośnić choć nie korzystam z tego dziwnego portalu ^^"
Z NK korzysta bardzo dużo nieświadomych użytkowników i są nabijani w butelkę, a administratorzy NK czerpią na nich kasę. To jest totalna przesada...
  • 0

Dołączona grafika

#6 spike44

spike44
  • Użytkownicy
  • 33 postów

Napisano 28 lipiec 2010 - 10:38

no właśnie tylko jaki ich uświadomić o takich okolicznościach tego "chorego" regulaminu ?? Macie jakiś pomysł na jakąś "akcję" ? :))
  • 0

#7 morticore

morticore
  • Użytkownicy
  • 292 postów

Napisano 28 lipiec 2010 - 15:06

No słyszałem o tym, dlatego nie logowałem się jeszcze na nk od tamtej pory. Konto dalej stoi (czytaj ktoś może znaleźć do mnie kontakt, ciekawe tylko po co...) a regulamin nie zaakceptowany :) Tak szczerze nie korzystam z tego serwisu, nie czuję także potrzeby migracji na facebooka.
  • 0

#8 StelioS

StelioS
  • Użytkownicy
  • 856 postów

Napisano 28 lipiec 2010 - 16:32

Nowy regulamin nowe sposoby na zarobek . A na początku było tak pięknie na NK , później kase zaczeli trzepać na jakiś wirtualnych prezentach na kontach Vip itd. a teraz to , nie długo sama rejestracja będzie kosztować.
  • 0

#9 spike44

spike44
  • Użytkownicy
  • 33 postów

Napisano 28 lipiec 2010 - 18:56

no właśnie i coś trzeba z tym zrobić ! ale co ?;/
  • 0

#10 StelioS

StelioS
  • Użytkownicy
  • 856 postów

Napisano 28 lipiec 2010 - 19:14

coś trzeba z tym zrobić ! ale co ?;/

Bojkot xD
  • 0

#11 Michal

Michal

Michal

• Guests
  • 1386 postów
  • LokalizacjaRybnik

Napisano 28 lipiec 2010 - 21:06

Ja zaakceptowałem regulamin i pozwalam im wykorzystać mój wizerunek:
http://1.s-nk.pl/img...tar/brakzdjecia

Wszystkim pozostałym też to polecam ;)

NK przydaje mi się głównie do sprawdzania osób o których potrzebuję jakieś info - albo żeby po prostu pośmiać się z fotek xD
  • 0
Dołączona grafika

#12 StelioS

StelioS
  • Użytkownicy
  • 856 postów

Napisano 28 lipiec 2010 - 21:16

Tak samo jak ja xD

No i prawidłowo - Michał
  • 0

#13 Kamil_K

Kamil_K
  • Redaktorzy
  • 87 postów

Napisano 28 lipiec 2010 - 21:27

Tyle hałasu o nic xD. Czytaliście regulamin Facebooka? Tam nie ma nawet przyjaznej procedury usuwania konta, a jedynie jego zawieszenie z pozostawieniem na dyskach FB wszystkich danych, komentarzy i zdjęć. Wystarczy jedna próba poprawnego zalogowania i wszystkie te rzeczy są przywracane! Ponadto, istnieje bardzo podobny do NK-owskiego zapis o wykorzystaniu wizerunku i danych w celach reklamowo-marketingowych.
  • 0

#14 magik092

magik092
  • Użytkownicy
  • 1555 postów

Napisano 28 lipiec 2010 - 22:01

Bzdura, da się na trwałe usunąć konto:
"Jeśli uważasz, że nie będziesz ponownie korzystać z Facebooka, i chcesz trwale usunąć swoje konto, pamiętaj, że nie będzie możliwości jego ponownej aktywacji ani pobrania dodanej przez Ciebie informacji ani zawartości. Jeśli chcesz trwale usunąć swoje konto bez możliwości jego odzyskania, zaloguj się na nie i wyślij odpowiednią prośbę, klikając tutaj."
No tak tylko na facebook masz pełną kontrolę nad tym co ma być wykorzystywane i w każdym momencie możesz zablokować przepływ informacji. Jak nie możesz namierzyć opcji to w pomocy jest wszystko ^^"
  • 0

Dołączona grafika

#15 Michal

Michal

Michal

• Guests
  • 1386 postów
  • LokalizacjaRybnik

Napisano 29 lipiec 2010 - 06:41

Tak z tym że na Facebooku jeszcze nie widziałem karty kredytowej z swoim zdjęciem...
  • 0
Dołączona grafika

#16 spike44

spike44
  • Użytkownicy
  • 33 postów

Napisano 29 lipiec 2010 - 08:54

no właśnie na facebook-u masz możliwość zablokowania niektórych "opcji" a na nk tego nie ma ;/ jednym słowem "na nas" zbierają kasę ;/
  • 0

#17 Kamil_K

Kamil_K
  • Redaktorzy
  • 87 postów

Napisano 29 lipiec 2010 - 17:02

Tak z tym że na Facebooku jeszcze nie widziałem karty kredytowej z swoim zdjęciem...

To zdjęcie było pokazywane wyłącznie Tobie jako propozycja i nie było udostępniane nikomu innemu przecież.
  • 0

#18 lucas307

lucas307
  • Użytkownicy
  • 0 postów

Napisano 29 lipiec 2010 - 18:03

nk to brednia tylko kasa się tam liczy
  • 0

#19 Michal

Michal

Michal

• Guests
  • 1386 postów
  • LokalizacjaRybnik

Napisano 30 lipiec 2010 - 10:26

W większosci - kiedyś to było fajne - miałem nawet zdjęcie :D

Ale teraz wracamy do tematu regulaminu a nie tego co było wcześniej :P
  • 0
Dołączona grafika

#20 StelioS

StelioS
  • Użytkownicy
  • 856 postów

Napisano 04 sierpień 2010 - 17:01

Sprawą zajął się Generalny Inspektor Ochrony Danych Osobowych.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych