Witajcie, mam takie pytanko posiadam laptopka Hp pavilion dv5
tutaj podam specyfikacje sprzętu:
procesor: AMD athlon X2 Dual-Core QL-64 2,10GHz
pamięc: 2GB
grafika: ATI Mobility Radeon HD 3450
dysk: 250GB
laptop działa na viscie home premium. I teraz chce się zapytać, czy jak zainstaluj sobie XP to wydajnosc komputera chociażby w grach się zwiększy? Przeraża mnie osobiscie, że po uruchomieniu komputera moja vista zabiera mi az 600mb pamięci, wczesniej było to 900, jednak wyłączyłem niepotrzebne programy i takie tam bajerki graficzne, ale nadal żre dużo ramu.
A po drugie czy nie będe miał żadnych problemów z zainstalowaniem XP?
I czy znajdę sterowniki do tych podzespołow. Bo płytek nie dostałem, system oryginalny jest na oddzielnej partycji i przy instalacji odrazu instaluje sterowniki do wszystkiego.
Z góry dziękuję za odpowiedź, nie wiedziałem dokładnie gdzie dac ten temat, jeżeli cos jest nie tak prosze o wyrozumiałośc i przeniesienie tematu w odpowiednie miejsce.

zmiania systemu na win xp
Rozpoczęty przez adrdyr, 24 cze 2010 13:22
6 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 24 czerwiec 2010 - 13:22
Napisano 24 czerwiec 2010 - 13:58
Podaj dokładniejszy model laptopa i oprócz tego wstaw screen z programu CPU-Z z zakładki MAINBOARD.
Napisano 24 czerwiec 2010 - 16:19
oto screen :
a co do podania dokładniej modelu, to moze dodam takiego screena bo nazwe lapka (o ile o to chodziło to podałem wczesniej).
http://hyy.pl/images/63mainboard.jpg
a co do podania dokładniej modelu, to moze dodam takiego screena bo nazwe lapka (o ile o to chodziło to podałem wczesniej).
http://hyy.pl/images/46aaaaamodel.jpg
Napisano 24 czerwiec 2010 - 17:00
Możesz śmiało instalować XP , jak by było coś nie tak po instalacji to pisz.
W razie czego zajrzyj do BIOS'u i sprawdź czy masz możliwość zmiany ustawień dla kontrolera dysku twardego SATA, jeżeli tak to napisz jakie masz opcje do wyboru.
W razie czego zajrzyj do BIOS'u i sprawdź czy masz możliwość zmiany ustawień dla kontrolera dysku twardego SATA, jeżeli tak to napisz jakie masz opcje do wyboru.
Napisano 24 czerwiec 2010 - 17:07
no dziękuję bardzo, teraz będe miał troszke więcej czasu to sprobuje. A własnie wybacz, że jeszcze zawracam głowę, ale będzie widoczny skok wydajności komputera po zainstalowaniu XP? Mi zdaję się, że to może byc spora różnica, mam nadzieję, że się nie myle, chociaz czekam na potwierdzenie. Nie to już nie jest takie pilne niedługo napiszę czy instalacja się powiodła, a wrazie problemów napiszę. Jeszcze raz dzięki fachowa pomoc

Napisano 24 czerwiec 2010 - 17:11
Skok wydajności będzie na pewno zauważalny.
Napisano 02 październik 2010 - 18:18
Witam. Chciałem odświeżyć ten temat, tak się jakoś złożyło, że przez ten czas nie zainstalowałem jednak xp, wiecie jak to jest. Mam takie pytanko do Was, ponieważ wyżej opisana jest specyfikacja mojego laptopa więc nie będę się powtarzał. Pytanie jest takie czy po instalacji win xP, ta oddzielna partycja recovery, z której można odzyskac viste nie ulegnie jakiemuś uszkodzeniu i czy potem w razie czego będę mógł dosyć sprawnie powrócić do Visty?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych