Skocz do zawartości

Zdjęcie

Działanie systemu.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 Natja

Natja
  • Użytkownicy
  • 1 postów

Napisano 20 czerwiec 2010 - 11:04

Domyślam się, że był już podobny temat, więc na wstępie przepraszam za powielenie. Chcę po prostu mieć pewność, co dzieje się z moim laptopem.
Od jakiegoś czasu bardzo głośno działał - szumiał. Nie mogłam stawiać go na biurku bez podkładki w formie kartonu, która zresztą też już przestała pomagać (komputer mimo wszystko wyłączał się, od dołu był bardzo gorący). Zaczął się zacinać w czasie normalnego użytkowania, czyli nawet wtedy, kiedy nic nie było instalowane, edytowane itp. Wtedy jedynym wyjściem (menadżer zadań nie chciał się włączyć, czekanie nie przynosiło żadnych skutków) było resetowanie go i tak też zrobiłam. Z czasem stan rzeczy pogarszał się. Czekanie na 'odcięcie' nie dość, że nie przynosiło efektów, to jeszcze było gorzej - zaczął znikać kursor.
Kilka dni temu włączyłam laptopa, jak zresztą codziennie. Uruchomił się normalnie, bez problemu. Potem zaciął się nie dając mi możliwości zrobienia czegoś innego, jak tylko zresetowania go (tym właśnie razem z ekranu zniknął nawet kursor). Kiedy włączyłam go ponownie, uruchamiał się tak, jak robi to, kiedy wcześniej nastąpiło 'niezaplanowane' wyłączenie (mam nadzieję, że wiadomo mniej więcej o co chodzi. nie potrafię dokładnie tego wytłumaczyć). Następnie ukazał się ciemno niebieski ekran z okienkiem od "naprawy błędów". Czekałam, bo było tak już nie raz. Tym razem jednak nie od razu nastąpił zwykły "finish". Zanim to nastąpiło, wyskoczyło kolejne okienko z propozycją, abym pozwoliła komputerowi na 'zmiany' niektórych programów, obiecując jednak, że nie wpłynie to na "personal data" (mam system w języku angielskim). Zgodziłam się. Po kilkunastu minutach proces ten się zakończył. Jednak niezbyt pomyślnie. Wyskoczyło kolejne okienko mówiąc mi, że komputer nie jest w stanie naprawić tych błędów automatycznie i wprowadzić odpowiednich zmian w źle funkcjonujących programach. Wyraziłam zgodę na wysłanie raportu do Windowsa (czy coś takiego) klikając "OK", następnie "finish" i komputer się wyłączył. Kiedy włączyłam go, wszystko z początku uruchamiało się tak, jak zwykle. Kiedy jednak doszło do "uruchamiania systemu Windows" nie było mowy o wykonywaniu dalszych kroków. Ładowanie to trwało bowiem jakieś 20-30 minut, po czym wyłączyłam komputer zbyt zdenerwowana, aby czekać dalej bezczynnie. Stanęło więc na tym, że system mógłby ładować się w nieskończoność. Po próbie tej 'naprawy' jest jeszcze gorzej niż przedtem.

Dokładnie to komputer działa teraz w ten sposób:

1. Włączenie.
2. Ciemno szary ekran.

WINDOWS ERROR RECOVERY

Windows failed to start. A recent hardware of software change might be the cause.
If Windows files hawe been damaged of congifured incorrectly, Startup Repair can help diagnose and fix the problem. If power was interrupted during startup, choose Start Windows Normally.
(Use the arrow keys to highlight your choice.)

*Lauch Startup Repair (recommended)
*Start Windows Normally

Description: Fix problems that are preventing Windows from starting

3. Windows is loading files...

Ładowanie się Windowsa. (niecała minuta)

4. Niebieski ekran. Okienko "Startup Repair"

a) Pierwsze okienko:

Your computer was unable to start
Startup Repair is checking your system for problems...

If problems are found, Startup Repair will fix them automatically. Your computer might restart several times during this process.
No changes will be made to your personal files or information. This might take several minutes.

[paseczek ladowania]
Searching for problems...

Checking disk for errors. This might take over an hour to complete.

** | Cancel

b) Drugie okienko:
MICROSOFT WINDOWS
Startup Repair cannot repair this computer automatically
Sending more information can help Microsoft create solutions.

*Send more information about this problem (recommended)
* Don't send
‘rozwijana lista’ – show problem details
Problem Event Name: StartupRepairV2
Problem Signature 01: AutoFailover
Problem Signature 02: dlugi ci cyfr
Problem Signature 03 itd. az do 10
Read our privacy statement:
http://go. microsoft.com/fwlink/?linkid=50163&clcid=0x0409
c) Kiedy klikam w ten link wyskakuje kolejne okienko:
Windows cannot find ‘http://go. microsoft.com/fwlink/?linkid=50163&clcid=0x0409’. Make sure you typed the name correctly, and then try again.
*OK
W koncu klikam ‘finish’.
5. Restart komputera.
6. Nieskonczone ladowanie sie systemu.

*opcje do wyboru
** klawisze nieaktywne

A teraz moje pytanie. Co takiego mogło się stać i co teraz powinnam zrobić? Proszę o pomoc.
  • 0

#2 StelioS

StelioS
  • Użytkownicy
  • 856 postów

Napisano 22 czerwiec 2010 - 22:00

Posiadasz jakiś system operacyjny na płytce?
  • 0

#3 magik092

magik092
  • Użytkownicy
  • 1555 postów

Napisano 18 lipiec 2010 - 23:42

Możliwe, że coś rozgrzewało podzespoły i np. dysk się uszkodził/uszkodził system.
Nie obędzie się bez kopii zapasowej ważnych plików i reinstalacją systemu. Jak nadal się będzie grzał to nie pozostanie nic innego jak oddać do naprawy lub naprawić na własną rękę :D
  • 0

Posted Image

#4 andredasilva

andredasilva
  • Użytkownicy
  • 1 postów

Napisano 16 styczeń 2011 - 00:00

Witam mam problem z neta automatycznie zainstalował mi sie program Personal Security Internet 2011 i za żadne skarby nie chce sie odinstalować nie mogę się go pozbyć a co 5 minut włącza sie i pokazuje ze mam trojana mimo że nie jestem w necie a system nie pozwala mi nic usunąć proszę o pomoc
  • 0

#5 medimi

medimi
  • Użytkownicy
  • 40 postów

Napisano 16 styczeń 2011 - 11:39

andredasilva załóż nowy temat ;]. Natja radziłbym Ci wgrać na nowo windowsa. Sformatuj dysk i zainstaluj ;). Jak problem będzie dalej się pojawiał, przyczyną może być uszkodzony dysk, pamięć ram :).
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych