Skocz do zawartości

Zdjęcie

łącze radiowe i po sieci energetycznej - problem!

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1 odpowiedź w tym temacie

#1 Maciek22

Maciek22
  • Użytkownicy
  • 1 postów

Napisano 26 maj 2010 - 20:00

Gość, od którego ciągnę net radiowo ma 1MB (Neostrada) . Nie jest założone hasło, nadajnik i odbiornik są w odległości około 65m, nie ma żadnych przeszkód terenowych. U mnie w domu internet rozprowadzany jest po sieci energetycznej (230V). Mamy dwa komputery, koleś ma 3. Zdaję sobie sprawę, że to 5 kompów na 1MB, ale nie to jest problemem. Chodzi o to, że internet u mnie czasem jest bardzo szybki, a czasem, nawet gdy jest tylko jeden komputer w sieci muli jak cholera. U kolegi internet jest zawsze ok, nie ma żadnych problemów z prędkością, występują tylko u mnie i niezależnie od pory dnia pogody itp. Czasami pomaga reset urządzeń u mnie, ale tylko chwilowo. I teraz pytanko, czy zwiększenie prędkości u niego poprawi prędkość u mnie, czy problemy tkwią w urządzeniach, radiowym łączu.Sytuacja ta jest dziwna, ponieważ inny koleś obok mnie ciągnie, net w ten sam sposób od swojego ojca, a między ich budynkami jest odległość ok. 300m i wiele przeszkód terenowych, i z tego co wiem używa tego samego sprzętu. Mieszkam na zacofanej wsi, gdzie do nie wszystkich budynków doprowadzona jest linia telefoniczna (sic!), a stosunkowo szybki internet jest mi potrzebny do pracy, szczególnie teraz. Pomożecie? :)
  • 0

#2 tarantinoze

tarantinoze
  • Użytkownicy
  • 9 postów

Napisano 28 maj 2010 - 13:47

Kiedyś miałem podobny problem.

Na taką sytuacje składa się wiele elementów.
Rodzaje kart sieciowych, czy w ścianie nie ma elementów zbrojeniowych które zakłócają sygnał WiFi itd

Zwiększenie prędkości jest dobrym rozwiązaniem.
Ale osobiście proponuje przyjrzeć się karcie sieciowej.

Jak to jest karta sieciowa?
Czy jest ona zintegrowana,czy zabudowana w gnieździe PCI?

Czekam na odpowiedź.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych