Ostatnio coś mnie tknęło W pracowni komputerowej w internacie w jakim mieszkam w ciągu tygodnia jest zawsze ogromna kolejka (do naszej-klasy, fotki, gier przeglądarkowych itp). Jest 6 stanowisk, ale działają tylko 4 (2 Windowsy zdechły dzięki wirusom). I tu wpadłem na pomysł by nie czekać, aż ktoś skończy korzystanie z komputera, lecz uruchomić sobie system z płytki i przeglądać sieć w spokoju. Początkowo myślałem o Google Chrome OS,systemie napisanym właśnie do takich celów,, ale on występuje jedynie w wersji dedykowanej pendrivom. Czy istnieje jakaś prosta w obsłudze dystrybucja Linuksa spełniająca moje potrzeby (tzn bootuje system, odpalam domyślna przeglądarkę)? Kompy są stare (Celeron @2GHz, 256 MB RAM, napęd CD).
Sytem spod live cd do przeglądania internetu
Started by morticore, 20 Apr 2010 14:49
9 replies to this topic
Posted 20 April 2010 - 14:49
Posted 20 April 2010 - 16:42
Ściągnij sobie Ubuntu i jeśli chcesz go mieć na pendrivie to użyj programu Unetbootin. Ja tak niedawno zrobiłem jak posypał mi się system na laptopie.
Posted 20 April 2010 - 16:50
Live CS OpenSuse11 -chyba najlepszy jaki widziałem.
Problem z Laptopem?? Pisz PW.
Posted 20 April 2010 - 19:30
Zobaczę tego OpenSuse, która wersja jest lżejsza KDE4, czy GNOME? (kompy jak napisałem są antyczne, a z Linuksem miałem mało do czynienia )Pobiorę ją stąd: http://www.susek.inf...-pobrania.shtml
aim92, musi być z płytki, w BIOSie nie ma opcji bootowania z pendrive
aim92, musi być z płytki, w BIOSie nie ma opcji bootowania z pendrive
Posted 20 April 2010 - 21:10
KDE4
Problem z Laptopem?? Pisz PW.
Posted 10 May 2010 - 18:34
Sory że odkopie, aczkolwiek o czym Wy tu piszecie?
KDE 4 ? No Panowie, bez jaj.
Do takich celi proponowałbym Arcziego.
Bazuje on na Archu - praktycznie jest to arch z dodanym środowiskiem graficznym (FluxBox) Prosty, łatwy i przejrzysty.
Moim zdaniem idealnie się nadaję do owego celu.
KDE 4 ? No Panowie, bez jaj.
Do takich celi proponowałbym Arcziego.
Bazuje on na Archu - praktycznie jest to arch z dodanym środowiskiem graficznym (FluxBox) Prosty, łatwy i przejrzysty.
Moim zdaniem idealnie się nadaję do owego celu.
Posted 20 October 2010 - 16:15
Fajne PClinuxos
lub bardzo lekki Puppy linux
lub bardzo lekki Puppy linux
Posted 03 March 2011 - 20:54
Dla mnie niezawodnym livecd zawsze był slack. Jak na livecd jest szybki.
Posted 15 May 2011 - 13:46
Linux Mint przez unetbootin.
Posted 15 May 2011 - 16:38
Trochę czasu minęło a ja nic nie pisałem openSuse z KDE działało na tych kompach hmm... jak Vista miesiąc po premierze systemu. Natomiast Archi sie sprawdził
0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users