Witam serdecznie!
Czy ktoś z was spotkał już się z sytuacją. Gdzie powstała konieczność połączenia dwóch odległych punktów budynków w sieci WIFI do dostępu do sieci globalnej internet.
Niestety te dwa budynki są w tak dużej odległości między sobą że routery działające w technologii N mają kłopot w połączeniu się.
I tutaj mam pytanie czy ktoś z was próbował może tzw. skakanie po antenach?
Całość polega na tym że między punktem "A" w którym jest router WIFI "N" udostępniający internet a punktem "B" jest odległość około 500 metrów.
Sygnał który dociera do punku "B" jest tak słaby że żadna operacja sieciowa nie wchodzi w rachubę.
Czy ktoś z was może testował stawianie w punktach pośrednich acces pointy które tylko i wyłącznie przechwytują sygnał z routera z punktu "A" i przekazują je dalej o następne cenne metry.
Zwiększając w ten sposób zasięg sieci bezprzewodowej, dzięki czemu sygnał internetowy z punktu "A" trafia w odległości 250 metrów na access pointa, który wzmacnia sygnał i przekazuje go do punktu "B" o następne 250 metrów w taki sposób że sygnał WIFI w punkcie "B" jest wystarczający do ruchu w sieci zaszyfrowanej WIFI i dostępu do internetu.
Czy ktoś z was z czymś takim się już spotkał?
Czy ktoś z was pracował na takich ustawieniach?
Dziękuję z góry za udzieloną pomoc i wskazówki.
Pozdrawiam ...
Rozległa sieć WIFI, skoki po antenach acces pointów.
Started by tarantinoze, 05 Apr 2010 21:26
3 replies to this topic
Posted 05 April 2010 - 21:26
Posted 10 April 2010 - 08:54
Na pewno co musisz zrobić to kupić 2x Antena kierunkowa (panelowa) ( Interline 14dBi )...
I przykręcić jedną do pierwszego Access Pointa...
A drugą do drugiego Access Piona ( w trybie Client )...
Na tych standardowych antenach nic nie wyciągniesz...
PS. A jeżeli chcesz mieć internet bezprzewodowo w drugim budynku to musisz kupić jeszcze jeden jakiś tani AP lub Ovislink-a G.DUO
I przykręcić jedną do pierwszego Access Pointa...
A drugą do drugiego Access Piona ( w trybie Client )...
Na tych standardowych antenach nic nie wyciągniesz...
PS. A jeżeli chcesz mieć internet bezprzewodowo w drugim budynku to musisz kupić jeszcze jeden jakiś tani AP lub Ovislink-a G.DUO
Posted 14 April 2010 - 20:51
Zorientuje się w kosztorysach i przedstawię go mojemu zakładowi pracy.
Dzięki serdeczne za odpowiedź.
Zanim zacznę robić kosztorys koniecznie chciałem to skonsultować z kimś kto już z taka sytuacja miał do czynienia.
Dzięki serdeczne za odpowiedź.
Zanim zacznę robić kosztorys koniecznie chciałem to skonsultować z kimś kto już z taka sytuacja miał do czynienia.
Posted 15 April 2010 - 13:19
Wtedy napisz do mnie to Ci dokładnie wszystko napiszę...
Co i jak...
Co i jak...
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users