Skocz do zawartości

Zdjęcie

montowanie procesora w plycie glownej

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
12 odpowiedzi w tym temacie

#1 kubacz2

kubacz2
  • Użytkownicy
  • 51 postów

Napisano 16 marzec 2010 - 15:52

witam jeszcze nigdy nie skladalem sam komputera i prosze was o pomoc. otoz mam procesor AMD i mam takie pytanie czy musze go smarowac pasta przewodzaca czy nie i jesli musze to ktora strone smarowac. drugie pytanie to czy jak bede podlaczal rozne te kable do plyty glwonej to do [poki nie podlaze komputera do produ to nic mi sie nie ma prawa spalic jakbym zle podpiol?

jeszcze prosze o dopasowanie do tej plyty glownej jakiegos dysku twardego naajlepiej 500gb. plyta glonwa- asrock M3A770DE

wyczytalem w instrukcji mojego procesora ze ma on zaaplikowany material termoprzewodzacy czyli nie musze go smarowac juz pasta termoprzewodzaca?
  • 0

#2 Guest_kebapf_*

Guest_kebapf_*
  • Guests

Napisano 16 marzec 2010 - 16:50

Na twoim miejscu oddałbym to do serwisu, aby zajęli tym się fachowcy. Co do procesora to pewnie na chłodzeniu jest preeaplikowana na podstawie. Jeśli coś źle podłączysz, czego raczej nie da się zrobić nic się nie stanie, kiedy komputer nie będzie podłączony do prądu.
  • 0

#3 kubacz2

kubacz2
  • Użytkownicy
  • 51 postów

Napisano 16 marzec 2010 - 17:13

ale ja nie chce zeby ktos mi zlozyl komputer tylko sam chce sie nauczyc. czyli mowisz ze na chlodzeniu powinna byc ta pasta czy cos takiego i nie musze smarowac?
  • 0

#4 aim92

aim92
  • Użytkownicy
  • 1502 postów

Napisano 16 marzec 2010 - 17:25

Jeśli pasta termoprzewodząca znajduje się na chłodzeniu procesora to nie musisz już jej nakładać na procesor. Jeśli jej nie ma to nakładasz wtedy na procesor i dociskasz chłodzenie.
Sam montaż komputera jest bardzo prosty i każdy powinien dać sobie z tym radę.
  • 0

#5 kubacz2

kubacz2
  • Użytkownicy
  • 51 postów

Napisano 16 marzec 2010 - 17:33

a mozesz jeszcze jakis dysk twardy do tej plyty glownej co podalem dopasowac.
  • 0

#6 aim92

aim92
  • Użytkownicy
  • 1502 postów

Napisano 16 marzec 2010 - 17:44

Zdecydowanie polecam Samsung F3 500GB - jest cichy, wydajny i nie grzeje się (seagaty na odwrót).
  • 0

#7 kubacz2

kubacz2
  • Użytkownicy
  • 51 postów

Napisano 16 marzec 2010 - 17:50

wiem ze samsungi sa dobre tylko chcailbym zebys mi dokladny lionk podal na allegro bo to mojej plyty glownej to chyba musi byc sata II czy jakos tak

[ Dodano: 2010-03-16, 18:36 ]
sprawdzilem chlodzenie procesora i pod spodem na srodku jest taki szary kwadrat to jest juz taka pasta termoprzewodzaca czy nie?

[ Dodano: 2010-03-16, 18:59 ]
jeszcze takie pytanie czy pod ta plyte glowna moge podpiac nagrywarke z interfejsem sata?
  • 0

#8 aim92

aim92
  • Użytkownicy
  • 1502 postów

Napisano 16 marzec 2010 - 19:23

Dysk >> http://www.allegro.p...b_s_zabrze.html

sprawdzilem chlodzenie procesora i pod spodem na srodku jest taki szary kwadrat to jest juz taka pasta termoprzewodzaca czy nie?

Zapewne to jest właśnie ta pasta.

jeszcze takie pytanie czy pod ta plyte glowna moge podpiac nagrywarke z interfejsem sata?

Jeżeli masz taką nagrywarkę to nie ma problemu z jej podłączeniem pod płytę główną.
  • 0

#9 kubacz2

kubacz2
  • Użytkownicy
  • 51 postów

Napisano 17 marzec 2010 - 17:29

witam
podlaczam wlasnie zasilanie do plyty glwonej i mam problem bo na plycie glownej mam dwa wejscia pin 8 i pin 24. i od zasilacza mam dwa kable ktore pasuja do tych wejsc. i teraz pytanie czy ja mam do obydwu tych wejsc wpinac te dwie wtyczki czy tylko do pin 8? te kable mam taka siatka skrecone i jesli chcialbym podlaczyc do obydwu wejsc to bylby problem bo nie siegna mi dwie wtyczki musialbym to rozciac czy cos? prosze o pomoc
  • 0

#10 aim92

aim92
  • Użytkownicy
  • 1502 postów

Napisano 17 marzec 2010 - 17:49

czy ja mam do obydwu tych wejsc wpinac te dwie wtyczki czy tylko do pin 8?

Nie. Z zasilacza wychodzą 2 kable. Pierwszy (zapewne) 4 pin, które podłączasz do gniazda 8pin oraz 2 kabel 24 pin, który podłączasz w odpowiednie miejsce na płycie głównej (jest takie jedno wiec problemu nie ma).

jesli chcialbym podlaczyc do obydwu wejsc to bylby problem bo nie siegna mi dwie wtyczki musialbym to rozciac czy cos?

Nic nie rozcinasz i tak jak napisałem wcześniej. Z zasilacza powinny wychodzić dwa osobne kable 4 pin i 24pin (oba muszą być podłączone).
  • 0

#11 kubacz2

kubacz2
  • Użytkownicy
  • 51 postów

Napisano 17 marzec 2010 - 18:10

no ok dwa musze podlaczyc tylko producent je tak posplatal taka siatka jakby zeby sie nie plataly i jesli podepne w jedno miejsce to troche mi braknie do drugiego. o to chodzi z tym rozcinaniem
  • 0

#12 aim92

aim92
  • Użytkownicy
  • 1502 postów

Napisano 17 marzec 2010 - 19:15

Podaj model i markę zasilacza (jest na nim napisane).
  • 0

#13 kubacz2

kubacz2
  • Użytkownicy
  • 51 postów

Napisano 17 marzec 2010 - 19:38

JUZ WSYZSTKO W PORZADKU

[ Dodano: 2010-03-17, 19:49 ]
bo na tzm wejsciu ya prockiem to ja naklejke mialem 8pin i nie widyialem ye pod naklejka jest jeszcze wejscie dalej. ale to jaka wtyczke tam trzeba wlozyc
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych