Może tutaj odnajdę pomoc.Przede wszystkim - Nazywam się Kamil i mam 14 lat . Tak wiem ,jestem młodym gnojkiem najlepiej będzie jak pójdę pić wodę po pierogach..Ale nie o to chodzi .Chciałbym się Was zapytać , czy mam szansę związać swoją przyszłość z komputerami.Początkowo miałem takie zamiary, już tworzę proste strony www w HTML i piszę proste programy w C++ , znam też podstawy Pascala ( w szkole na informatyce się uczę )
Jednakże zwątpiłem w swoje siły , przeczytawszy ten artykuł :
http://praca.gazeta....96,2973501.html
Artykuł ma 2 strony , dlatego też proszę , że jeżeli ktoś zdecydowałby się to przeczytać , to niech przeczyta do końca.
Już mówię o co chodzi dokładniej .. Otóż napisane jest , iż informatykiem może być TYLKO człowiek który lubuje się w przedmiotach ścisłych , matematyka na poziomie bardzo dobrym , fizyka na poziomie dobrym , lub same podstawy (ale to już takie maksymalne minimum :mrgreen: ).A ja jestem raczej humanistą , a najlepszym dowodem na to , są moje oceny szkolne..Z Historii i Polskiego mam 5 , z Polskiego 5+ z możliwością oceny celującej , pod warunkiem wygrania konkursu/olimpiady czy czegoś tam.Z matematyki mam naciąganą 4 , można rzec , że 4- , fizyka to 3+ ale myślę ,że na koniec roku 4 powinno być, jeżeli oczywiście się postaram. I tutaj nasuwa się moje pytanie :
Czy to, co napisane jest w tym artykule jest prawdą , czy humanista ma szanse być informatykiem . A może Wy byście polecili mi, czy jak już mógłbym teoretycznie być tym informatykiem , to czym najlepiej się zajmować , aby miało mało związane z matematyką , czy to programowanie , czy webmasterstwo czy co .
A tak poza tym - To jeżeli decyduje się na studia/liceum informatyczne ( tzn liceum to tylko klasa o profilu informatycznym) to muszę się liczyć z rozszerzoną matmą i większymi ilościami godzin , niż klasy ogólne . A na studiach to chyba już przesądzone .
Proszę o odpowiedź
Zaświadczam , że przyzwyczaiłem się do bluzgów / wyśmiewania i besztania mnie , ponieważ nie jest to moje 1 forum na którym zadałem to pytanie , ale na innych forach raczej temat przekształcił się w " zbluzgaj małolata " więc mody zmuszeni byli do usunięcia.
Pozdrawiam.
Pomocy
Rozpoczęty przez Kamil, 07 mar 2008 17:10
3 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 07 marzec 2008 - 17:10
Napisano 08 marzec 2008 - 13:06
Odpowie ktoś na nurtujące mnie pytanie ??
Napisano 08 marzec 2008 - 20:22
Informatykiem może zostać każdy, kto ma choć trochę zapału do tej pracy. Informatyka tak naprawdę to jest pasja, coś, dzięki czemu zarywasz noce, by zgłębiać wiedzę, programować, rozwiązywać problemy. Nie ma żadnych przeciwskazań do tego, abyś został informatykiem. Informatyka opiera się na matematyce, więc na pewno jej nie unikniesz
Nikt nie zamierza Cię besztać, nie bój się o to
Pozdrawiam
ŁakO
Nikt nie zamierza Cię besztać, nie bój się o to
Pozdrawiam
ŁakO
Napisano 15 marzec 2008 - 14:07
Dokładnie, informatyka bez matmy była by niczym. Ale myślę, że ocena dobra z danego przedmiotu nie oznacza, że nic z niego nie umiesz ?
PS Bluzganie? To nie tutaj!
PS Bluzganie? To nie tutaj!
Dołącz PCFoster.pl na Facebooku: http://www.facebook.com/pcfosterpl Zapraszamy!
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych