Jump to content

Photo

Router TENDA TWL542R+ z UPC (modem ARRIS CM550)

• Please log in to reply
5 replies to this topic

#1 Daniel_IT

Daniel_IT
  • Użytkownicy
  • 3 posts

Posted 15 February 2008 - 13:26

Witam. Spędziłem kilkanaście godzin na konfiguracji Router TENDA TWL542R+ z UPC modem ARRIS CM550. Niestety bez efektu. UPC nie przypisuje na sztywno MAC adresu wiec klonowanie nie ma sensu nie mniej próbowałem również klonując MAC wcześniej podłączonego (działającego z netem) hosta - również bez rezultatu.
Router działa jakby poprawnie WLAN, LAN przydziela wew. IP itd tylko IP z WAN jest niepoprawny - 192.168.1.102.
UPC przydziela dynamicznie ale bardziej wyglądające tak: 89.213.1.432. Co w konsekwencji nie daje internetu
Router wysłałem do serwisu i został wymieniony na nowy. Niestety jest identyczny i zachowuje się tak samo.
Router działa poprawnie gdy podłączy się go do LAN-u innego routera. Ale nie oto chodzi :!:.
Może ktoś ma jakiś dobry pomysł żeby zaczął działać jak należy (wytłaczając zakup innego).
Testowałem modem ARRIS CM550 z netgearem i działał jak należy wiec wiem ze zakup innego jest rozwiązaniem.
  • 0

#2 kiaad

kiaad
  • Użytkownicy
  • 190 posts

Posted 27 February 2008 - 19:14

proponuje przywrócić na początke ustawienia fabryczne rutera (czy to przez reset czy to w manualu jest dokładanie opisane) potem ustawić na automatczne DHCP (dynamiczne IP)

umnie taka konfiguracja działa bez problemu ;-) tylko ze to mała sieć kablowa ....
  • 0

#3 Daniel_IT

Daniel_IT
  • Użytkownicy
  • 3 posts

Posted 28 February 2008 - 12:26

Tak to rzeczywiście często pomaga. Niemniej robiłem to wielokrotnie. DHCP mam na dynamic. Mysle ze modem UPS gryzie się w jakiś sposób z Tendą. Jak to możliwe nie wiem. Aczkolwiek dzieki za podpowiedz.
  • 0

#4 kiaad

kiaad
  • Użytkownicy
  • 190 posts

Posted 28 February 2008 - 15:05

Tak to rzeczywiście często pomaga. Niemniej robiłem to wielokrotnie. DHCP mam na dynamic. Mysle ze modem UPC gryzie się w jakiś sposób z Tendą. Jak to możliwe nie wiem. Aczkolwiek dzieki za podpowiedz.

moze nalezało by wgrać nowego FW ? czasem to pomaga ...

pozatym można sie też pokusić do BOK UPC i spytać się czemu ten router nie działa ;-) [wiem że to jak błękitna linia w tp ale moze mają jakieś swoje rozwiazanie kto wie ..]
  • 0

#5 Daniel_IT

Daniel_IT
  • Użytkownicy
  • 3 posts

Posted 28 February 2008 - 17:00

JAK UPGRADE_ować TEN ROUTER

Wszedłem przez przeglądarkę do routera
dalej System Tool > Upgrade

Wyskakuje okienko:

Możliwe pola do edycji to

INPUT FILE (domyslenie upgrade.bin)
INPUT TFTP Server (domyslnie 192.168.0.11)

Zciągnełem ze stony www.tenda.cn plik rar w konsekfencji bin po odpakowaniu ( http://www.tenda.cn/....php?itemid=529 ) nazwałem go upgrade.bin (leży na pulpicie)

Klikam upgrade (ma dostemp do netu przacuje w podsieci innego routera) mysli mieli ale bez efektu i tak godzine i nic tez nic nie da się już zrobić trzeba go odłaczyc i podłączyć ponownie.

Klikam HELP z tego samego menu ale nic z tego nie rozumiem (czytam ale nie rozumiem)

Co robię żle - Jak go upgread_oweac ???
  • 0

#6 kiaad

kiaad
  • Użytkownicy
  • 190 posts

Posted 28 February 2008 - 23:51

z tego co widze to nie jest FW dla twoejgo routera niestety twoj model jest z "+", a to jest bez "+" wiec nie ryzykowałbym wgrywanie nie pod właściwy model.
  • 0

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users