Skocz do zawartości

Zdjęcie

Aparat vss jednopunktowy

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1 odpowiedź w tym temacie

#1 tert

tert
  • Użytkownicy
  • 360 postów

Napisano 12 listopad 2024 - 14:18

Cześć wszystkim, mam pytanie o aparat VSS jednopunktowy. Planuję zainwestować w taki sprzęt do badań nośności gruntów na mniejszych budowach, ale nie wiem, czy faktycznie sprawdzi się w praktyce. Czy ktoś z was korzystał z takiego urządzenia i może podzielić się opinią, jak to działa? Zastanawiam się, czy nie lepiej wydać te pieniądze na inne narzędzia.

• 0

#2 irk39

irk39
  • Użytkownicy
  • 351 postów

Napisano 13 listopad 2024 - 08:49

Z aparatem VSS jednopunktowym miałem do czynienia kilka razy, bo firma, w której pracuję, używa go przy mniejszych projektach budowlanych. Więcej na tej stronie https://expodom.pl/a...snosci-gruntow/  Powiem tak – to proste, ale dość przydatne narzędzie, zwłaszcza gdy potrzebujesz szybkiego testu na miejscu, bez konieczności korzystania z większych i droższych sprzętów. Wyniki są całkiem wiarygodne, choć oczywiście VSS ma swoje ograniczenia i nie zastąpi pełnego badania geotechnicznego. Ale jeśli chodzi o szybkie sprawdzenie nośności gruntu na niewielkim obszarze, to spokojnie daje radę. W każdym razie, warto przemyśleć, jak często będziesz z tego korzystać, bo na dłuższą metę może się okazać, że lepiej wynająć taki sprzęt na konkretne zlecenia niż kupować na własność.

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych