Cześć wszystkim, mam pytanie o aparat VSS jednopunktowy. Planuję zainwestować w taki sprzęt do badań nośności gruntów na mniejszych budowach, ale nie wiem, czy faktycznie sprawdzi się w praktyce. Czy ktoś z was korzystał z takiego urządzenia i może podzielić się opinią, jak to działa? Zastanawiam się, czy nie lepiej wydać te pieniądze na inne narzędzia.
Aparat vss jednopunktowy
Posted 12 November 2024 - 14:18
Posted 13 November 2024 - 08:49
Z aparatem VSS jednopunktowym miałem do czynienia kilka razy, bo firma, w której pracuję, używa go przy mniejszych projektach budowlanych. Więcej na tej stronie https://expodom.pl/a...snosci-gruntow/ Powiem tak – to proste, ale dość przydatne narzędzie, zwłaszcza gdy potrzebujesz szybkiego testu na miejscu, bez konieczności korzystania z większych i droższych sprzętów. Wyniki są całkiem wiarygodne, choć oczywiście VSS ma swoje ograniczenia i nie zastąpi pełnego badania geotechnicznego. Ale jeśli chodzi o szybkie sprawdzenie nośności gruntu na niewielkim obszarze, to spokojnie daje radę. W każdym razie, warto przemyśleć, jak często będziesz z tego korzystać, bo na dłuższą metę może się okazać, że lepiej wynająć taki sprzęt na konkretne zlecenia niż kupować na własność.
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users