Skocz do zawartości


Zdjęcie

Kwas cytrynowy

kwas cytrynowy

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1 odpowiedź w tym temacie

#1 aceton

aceton
  • Użytkownicy
  • 2 postów

Napisano 30 maj 2022 - 17:17

Kwas cytrynowy został po raz pierwszy uzyskany z soku z cytryny przez szwedzkiego badacza w 1784 roku. Bezwonny i bezbarwny związek był wytwarzany z soku z cytryny do początku XX wieku, kiedy naukowcy odkryli, że można go również wytwarzać z czarnej pleśni Aspergillus niger , która wytwarza kwas cytrynowy, gdy żywi się cukrem. Ze względu na kwaśny, kwaśny smak kwas cytrynowy jest używany głównie jako środek aromatyzujący i konserwujący, zwłaszcza w napojach bezalkoholowych i cukierkach. Jest również używany do stabilizacji lub konserwacji leków oraz jako środek dezynfekujący.

 

kwas_cytrynow_%E2%80%94_kopia_%E2%80%94_


  • 0


#2 isabela

isabela
  • Użytkownicy
  • 1029 postów

Napisano 31 maj 2022 - 11:13

Całkiem ciekawe informacje :)


  • 0


Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych