Jump to content


Photo

Kwas cytrynowy

kwas cytrynowy

  • Please log in to reply
1 reply to this topic

#1 aceton

aceton
  • Użytkownicy
  • 2 posts

Posted 30 May 2022 - 17:17

Kwas cytrynowy został po raz pierwszy uzyskany z soku z cytryny przez szwedzkiego badacza w 1784 roku. Bezwonny i bezbarwny związek był wytwarzany z soku z cytryny do początku XX wieku, kiedy naukowcy odkryli, że można go również wytwarzać z czarnej pleśni Aspergillus niger , która wytwarza kwas cytrynowy, gdy żywi się cukrem. Ze względu na kwaśny, kwaśny smak kwas cytrynowy jest używany głównie jako środek aromatyzujący i konserwujący, zwłaszcza w napojach bezalkoholowych i cukierkach. Jest również używany do stabilizacji lub konserwacji leków oraz jako środek dezynfekujący.

 

kwas_cytrynow_%E2%80%94_kopia_%E2%80%94_


  • 0


#2 isabela

isabela
  • Użytkownicy
  • 1029 posts

Posted 31 May 2022 - 11:13

Całkiem ciekawe informacje :)


  • 0


1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users