Witam. Mam zamiar kupić netbooka tylko już od tego całego szukania zgłupiałem. Jak już kupię to będzie to raczej jakiś Asus eee lub zastanawiam się też nad MSI 100 plus lub 123H.
Zastosowanie:
Internet w tygodniu (w week mam w domu stacjonarny):
- w pracy (niestety nie mogę mieć neta na komputerze na którym pracuję). Mozilla, otwarte 2 zakładki ogame + ze 3 fora i jakieś inne stronki. Myślę, że max 10 zakładek. Czasem więcej czasem mniej.
- program pokroju gg.
Gimp:
- w wolnym czasie tworzenie grafy w gimpie na poziomie średnio zaawansowanym. Wiem, że tak małe matryce są słabe ale niestety większość czasu jestem albo w drodze albo w pracy także potrzebuję do tego przenośnego netbooka. Chodzi mi tutaj o płynność tworzenia i niezbyt długi czas "myślenia" kompa przy zapisywaniu i tworzeniu. Oczywiście mam w domu dobry stacjonarny komp więc w razie czego doszlifowanie grafy ostateczne poprawki były by na stacjonarce ale dobrze jakby netbook jak najlepiej sobie radził z gimpem.
Tworzenie stron:
- to rozumiem, że nawet na najgorszym netbooku jest bezproblemowe gdyż w końcu to jest samo przetwarzanie tekstu.
Gry:
- Obowiązkowo musi być grywalna Trackmania United Forever. Co prawda do tego celu będzie wykorzystywany netbook tak na maxa z 10 razy w roku i od czasu do czasu przez cały rok w pracy w trakcie przerwy jakiś trening
- Również Pes 6 w pełni grywalny. Następne pesy też fajnie jakby były grywalne ale to już nie jest obowiązkowe (raz na jakiś czas w podróży jakiś meczyk z kumplem bądź w wakacje na wyjeździe)
- Jakiś starszy NFS: Porshe, UG fajnie gdyby były grywalne. (raczej mało będzie grane ale na wszelki wypadek )
- RTS,RPG, Hack'n'slashe też fajnie jakby chodziły. Nie mówię tu o nowościach bo to raczej mało prawdopodobne, żeby coś chodziło ale jakieś trochę starsze tytuły. (jak wyżej raczej mało grane ale na wszelki wypadek.)
Filmy:
- Możliwe, że jakieś seriale w drodze do pracy. Albo nadgonienie jakiegoś odcinka w pracy. Filmy z 10 razy w roku podczas wyjazdu + wakacje na wyjeździe. O full hd nawet nie myślę bo moim zdaniem mija się z celem oglądanie full hd na tak małych monitorach chyba, że o czymś nie wiem
Dodatkowe kryteria to procek chyba 280 będzie tu minimum, 3 porty usb, wifi n, bateria co najmniej 6cell, fajnie gdyby ekran był matowy ale jak nie to zawsze można dokupić folie matującą, musi być możliwość rozbudowy do 2GB ram.
Myślę, że to by było na tyle. Zastanawiam się nad 1000H z 2GB ramu lub w tej samej cenie jest MSI Wind 100 Plus i xp lub 1201N z win7.
Jeżeli chodzi o cenę to spokojnie 2000 zł mam do wydania ale im taniej tym lepiej. Jeżeli jest jakiś za 1300-1400 spełniający moje wymagania (np jest 1000H) to wolę wziąć jego niż 1201n za 1800, który jest lepszy ale nie jest mi potrzebny bo np 1000H na wyżej wymienione wymagania starczy. Jak jest jeszcze tańszy to jeszcze lepiej ale wątpię przy moich wygórowanych wymaganiach
Czas zakupu: do 10 stycznia sprzęt już musi być u mnie w rękach także powstrzymywanie się bo coś tam ma wejść po 10 na rynek raczej nie będzie miało sensu bo i tak chyba dużo to nie zmieni a na pewno będzie w górnej granicy mojej kwoty.
Jeżeli ktoś to całe cierpliwie przeczyta i mi odpowie to z góry dziękuję za poświęcenie
Który na takie wymagania?
Rozpoczęty przez Komandos, 20 gru 2009 15:33
5 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 20 grudzień 2009 - 15:33
Napisano 21 grudzień 2009 - 17:00
Może zastanów się na Dell-ami maja niezły wybór.Tylko nie wiem czy na netbookach pójdą ci jakieś lepsze gry itp.
A jeżeli Dell-e ci nie odpowiadają to w Asus-ach Ci nie pomogę.
A jeżeli Dell-e ci nie odpowiadają to w Asus-ach Ci nie pomogę.
Pzdr,
Praetorian
Praetorian
Napisano 22 grudzień 2009 - 15:28
Ale nie wiem czy twoja Toshiba spełnia wymagania co do przekątnej ekranu. Komandos mówił , że chce kupić netbooka , a Toshiba Setelite ma chyba najmniejszy model o przekątnej 13,3.
Pzdr,
Praetorian
Praetorian
Napisano 22 grudzień 2009 - 22:29
wiesz czytalem ten post 2 razy i nic takiego nie znalazlem ze ma jakies wymaganie przekatnejAle nie wiem czy twoja Toshiba spełnia wymagania co do przekątnej ekranu. Komandos mówił , że chce kupić netbooka , a Toshiba Setelite ma chyba najmniejszy model o przekątnej 13,3.
Napisano 23 grudzień 2009 - 00:14
A co powiecie na takiego lapka http://www.wasserman...ct&prod_id=1162 Według mnie stosunek ceny do jakości jest ok i warto wydać tę kasę. Raczej spełnia Twoje wymagania, więc powinieneś być z niego zadowolony. Też uważam, że nie ma sensu przepłacać jeśli w parametrach zyskamy niewiele.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych