Mam laptopa HP Pavilion dv5-1050ew z Vistą na pokładzie. Procek AMD Turion X2 Ultra Dual-Core Mobile ZM82 2.20GHz, 4GB RAMu, ATI Radeon HD3450, twardziel 320GB. Niestety Vista marnie z nim współpracuje. Chce zainstalować zamiast niej XP-ka, lub dać go obok Visty. Mam płytkę z oryginałem XP Home Edition, z której jest zainstalowany na PC stacjonarnym. Po upływie chyba 30 dni musiałem go zarejestrować i pytanie, czy mogę z tej samej płytki zainstalować go na laptopie? Czy nie będzie problemu z rejestracją(chyba, że mogę go instalować na dowolnej liczbie PC-tów), bo jeśli go nie zarejestruje to po tych 30 dniach to nie mogę uruchomić kompa z tym systemem. Mogę go bez problemu zainstalować na drugim kompie? Drugie pytanie czy oprócz takich sterów jak grafika, dźwięk itd będę musiał też znaleźć stery do np. Bluetooth,jakieś do napędu DVD? Muszę to wszystko zrobić prawidłowo, bo nie mam płytki z Windows Vista, żeby cofnąć zmiany, ewentualne problemy i wrócić z powrotem na Viste. Zależy mi na zmianie na XP, bo lubię trochę popykać w gry a moja Vista nie bardzo się do tego nadaje, i ogólnie zależy mi na szybkim, sprawdzonym systemie. Wydaje mi się, że XP będzie ładnie współpracował z moim laptopem, który ma w miarę dobry procek i 4GB RAMu...Czy XP wykorzysta cały mój RAM?Czy gry także będą lepiej, płynniej chodziły? Zależy mi żeby wszystko zrobić tak jak należy i uniknąć późniejszych problemów. Jaki DirectX zainstalować-9.0c czy szukać DX10 a może DX11? Jaki ServicePack do tego, gdzie go znaleźć, jak zainstalować? Pytań jest dużo ale bardzo dziękuję Wam za ewentualne odpowiedzi, porady co i jak i za Wasz cenny czas poświęcony dla osób zielonych w tych sprawach(jak ja) ^^" Pozdrawiam całe forum i czekam na cenne uwagi z Waszej strony.
XP instalacja...pomocy
Rozpoczęty przez slawekag4, 17 gru 2009 22:34
4 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 17 grudzień 2009 - 22:34
Napisano 18 grudzień 2009 - 07:46
Zainstalować możesz, ale mniemam, że licencja Twojego systemu jest tylko na jedno stanowisko, więc podczas aktywacji systemu może być problem (a raczej na pewno będzie).
Instalując XPka musisz liczyć się z tym, że będziesz musiał ściągnąć dodatkowe sterowniki do urządzeń peryferyjnych w Twoim laptopie.
Na nowszego Directa jak 9 w Windowsie XP nie masz co liczyć. Co prawda pojawiły się jakies modyfikacje, które umożliwiają rzekome wsparcie DX10 na XP ale ja w to nie wierzę.
Jeśli zainstalowałbyś XP to wszystkie aktualizacje włącznie z ServicePack ściągną Ci się automatycznie. Ew możesz ściągnąć go z tej strony: http://www.microsoft...&displaylang=pl
Jeśli masz jeszcze jakieś pytania to pisz śmiało
Instalując XPka musisz liczyć się z tym, że będziesz musiał ściągnąć dodatkowe sterowniki do urządzeń peryferyjnych w Twoim laptopie.
Na nowszego Directa jak 9 w Windowsie XP nie masz co liczyć. Co prawda pojawiły się jakies modyfikacje, które umożliwiają rzekome wsparcie DX10 na XP ale ja w to nie wierzę.
Jeśli zainstalowałbyś XP to wszystkie aktualizacje włącznie z ServicePack ściągną Ci się automatycznie. Ew możesz ściągnąć go z tej strony: http://www.microsoft...&displaylang=pl
Jeśli masz jeszcze jakieś pytania to pisz śmiało
Intel i5-3570K @ 4.2GHz | ASRock Z77 Extreme4 | Corsair Vengeance LP 16GB | Radeon HD7870 | Samsung 840 Pro 128GB | Samsung F3 1TB | Xonar DG | OCZ ModXStream Pro 500W
Duath
Napisano 18 grudzień 2009 - 19:50
A może da się obejść tą rejestracje jakoś? Ważne, żeby działał nawet gdybym miał go spiratować? Nie chce wydawać kasy na kolejną płytkę z oryginalnym XP-kiem.
Napisano 18 grudzień 2009 - 21:00
Jest pewien zabieg. Polega on na usunięciu pewnego pliku z płytki instalacyjnej Windowsa. Postaram się zobaczyć gdzieś jutro co to za plik, ale nie wiem czy nie będę miał nieprzyjemności w związku z taką akcją
Intel i5-3570K @ 4.2GHz | ASRock Z77 Extreme4 | Corsair Vengeance LP 16GB | Radeon HD7870 | Samsung 840 Pro 128GB | Samsung F3 1TB | Xonar DG | OCZ ModXStream Pro 500W
Duath
Napisano 18 grudzień 2009 - 22:41
Dzięki DUATH za pomoc. Licze na Ciebie.[/b]
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych