Poradnik zlikwiduj i zabezpiecz kompa :)
Napisano 14 grudzień 2009 - 16:19
Zabezpieczenia :
-Anty Wirus polecam Kaspersky 2010
-Anty Spyware polecam Superantispyware Professional/Free Edition
-Anty Reklamiarz polecam Ad-Mucher
-Firewall polecam Outpost Firewall
Dzięki tych małych programików możecie zabezpieczyć kompa w 90%.
Lecz sami musimy się ograniczyć do :
-Ograniczyć wchodzenia na strony erotyczne ponieważ tam jest najwięcej wirusów jakich może być.
-Najlepiej ściągać pliki tylko z tych stron które się zna
-Oczywiście nie ściągać nie legalnego oprogramowania
Likwidacja szkodnika:
Jeśli wdarł się do ciebie robaczek możesz spróbować go usunąć następującymi programami :
-Combofix (Bardzo skuteczny program który usuwa jak i generuje log dzięki któremu można rozpoznać jeszcze inne wirusy jakich program nie usunął)
-SpyBot (Mistrz w usuwaniu złych aplikacji)
-Defragmentacja (Rzadko kiedy pomaga usunąć wirusa)
-Włączenie trybu HKDSK (Włączasz go dzięki wejściu w "Mój Komputer" klikasz PPM na dysk gdzie zainstalowany jest Windows , wybierasz nakładkę Narzędzia i sprawdzanie błędów.Dzięki temu możliwe że system usunie złe kody w rejestrze )
-Przeskanowanie kompa anty wirusem,anty spyware no i firewallem
Jeśli te programy/narzędzia ci nie pomogły a jesteś zielony w tych rzeczach zostaje tylko i wyłącznie format.
Ale jeśli jesteś obeznany na kompie tak aby pobawić się w rejestrze i umiesz korzystać z Konsoli przywracania systemu to przeczytasz o tym w następnym artykule który może zrobię
Poradnik napisany zupełnie dzięki mnie jak i mej wiedzy .
Zakaz kopiowania bez mej zgody...
Napisano 14 grudzień 2009 - 21:07
Napisano 15 grudzień 2009 - 10:40
Świetną ochronę jest w stanie zapewnić ESET Smart Security 4 w trybie interaktywnym. Ale za ten program trzeba płacić ;c
Kaspersky z tego co pamiętam jak go używałem był zbyt zasobożerny. W zestawieniu programów antywirusowych możecie zobaczyć, które są warte uwagi. Avira jest na miejscu trzecim więc warto nad nią pomyśleć. Aha i zostawcie w cholerę wszystkie Avasty i tego typu programy. One same potrafią złapać wirusa i wtedy nici z ochrony
Intel i5-3570K @ 4.2GHz | ASRock Z77 Extreme4 | Corsair Vengeance LP 16GB | Radeon HD7870 | Samsung 840 Pro 128GB | Samsung F3 1TB | Xonar DG | OCZ ModXStream Pro 500W
Duath
Napisano 15 grudzień 2009 - 13:54
to jeszcze wyjaśnij dlaczego te a nie inne programy do ochrony kompa:)
Nie będę wyjaśniał bo to nie potrzebne
------------------------------------------------
Wiecie każdy ma swoje sposoby na ochronę swojego systemu.Ja podałem swój który uważam za bardzo dobry.Lecz proszę nie mówcie że jest zły jak nie spróbujecie.
P.S Podawajcie swoje sposoby na ochronę kompa napewno się komuś przyda
Napisano 15 grudzień 2009 - 20:45
Napisano 16 grudzień 2009 - 01:36
OCZ 4GB (2x2GB) 800MHz CL4 Reaper
Asus HD4870 512MB DDR5
MSI P45 NEO-F
Tacens Sagitta LUX
Chieftec Green Angel 500W
Są dwie grupy użytkowników: Ci, którzy robią kopie zapasowe i ci, którzy zaczną robić kopie zapasowe.
Napisano 16 grudzień 2009 - 19:24
Napisano 16 grudzień 2009 - 22:18
---------------------------------------------
A ten niby tut napisałem krótko bo dla Zielonych w tych sprawach nie trzeba się rozpisywać.
A co do ortografii zawsze mam problemy więc proszę się nie dziwić
Napisano 16 grudzień 2009 - 22:28
Od tego jest słownik w Chrome jak i w Firefox'ie, Operze.A co do ortografii zawsze mam problemy więc proszę się nie dziwić
to jeszcze wyjaśnij dlaczego te a nie inne programy do ochrony kompa:)
Wg mnie powinno znaleźć się wyjaśnienie albo jakieś testy tego antywirusa itd. bo niby skąd osoba, która jest zielona w tych sprawach ma pewność, że akurat ten antywir jest godny uwagi, czy być może jest jakiś lepszy, skuteczniejszy..?Nie będę wyjaśniał bo to nie potrzebne
Napisano 17 grudzień 2009 - 01:21
to może Fenris rozbudujesz ten topic??
Póki co studia mnie zabijają, więc nie chcę podejmować się czegoś, z czego nie będę mógł się w najbliższym czasie wywiązać Chociaż może jakbym miał chwilkę...
Asus HD4870 512MB DDR5
MSI P45 NEO-F
Tacens Sagitta LUX
Są dwie grupy użytkowników: Ci, którzy robią kopie zapasowe i ci, którzy zaczną robić kopie zapasowe.
Napisano 17 grudzień 2009 - 15:17
start>uruchom>msconfig>uruchamianie
Napisano 18 grudzień 2009 - 21:41
Napisano 27 styczeń 2010 - 01:21
Powyższe to oczywiście kpina z kochanego systemu, okienek. Niezależnie jak się zabezpieczysz w Windowsie zawsze zostanie słaby punkt o którym jeszcze nie wiesz.
Jak w systemie Vista próbowali utrudnić ataki buffer overflow przez wprowadzenie losowości do przydzielania pamięci wyszedł muł.
Nie na darmo spora część serwerów to Linuksy. Tylko proszę niemów, iż Linuks jest trudny itp.
Napisano 28 styczeń 2010 - 01:35
W trayu nie ma wszystkiego A swoją drogą warto powyłączać od razu kilka usług windowsa i programów, które zżerają pamięćna pierwszy rzut oka to widać w trayu... a przy okazji trzeba uważać co się wyłącza bo można sporo namieszać
@Demerzel Windows jest systemem bardzo popularnym i to dlatego ma problemy z zabezpieczeniami, bo cała armia ludzi pracuje, jak je złamać Gdyby tak popularny byłby linux, bardzo szybko znaleźli by w nim luki Nie ma absolutnie w 100% bezpiecznego systemu
Asus HD4870 512MB DDR5
MSI P45 NEO-F
Tacens Sagitta LUX
Napisano 28 styczeń 2010 - 09:21
Gdybyś znał Linuksa wiedział byś że popularność ma wpływ ale nie jest czynnikiem decydującym. A może płacą Ci za reklamę?(Na forach takich jak to rzadko przebija się temat Linuksa bo lodżią którzy sami z niego korzystają niedobrze się robi na takie teksty) Patrząc na podstawową strukturę systemu sam podział uprawnień daje barierę ograniczającą możliwość zniszczenia konta nie systemu. Czynnik idioty, może to zmienić.
Jak dodasz do tego SELinux z RedHata w innych dystrybucjach obsługa tego jest ciężka. Wtedy złośliwy program nie bardzo ma się jak "ruszyć". Zerknij na GRsecurity przy tym odpadają wszystkie mechanizmu Przykrosoftu. A SELinux czy GRSecurity nie dają obciążenia systemu generowanego przez antywirusy.
Krótko mówiąc bez bawienia się w dodatkowe zabezpieczenia masz system bezpieczniejszy niż jakikolwiek Windows. Będzie się zwiększać REALNE zagrożenie o które dla Linuksa trudno. Są już na to rozwiązania, ich użycie zostanie uproszczone z czasem dla każdego z naszych "kochanych" idiotów.
Napisano 28 styczeń 2010 - 11:15
Siemka dziś powiem wam jak usunąć i dobrze zabezpieczyć kompa
Wrzuciś budę do śmietnika, zamknąć śmietnik, wrócić do domu. Komputer usunięty i zabezpieczony.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych