Witam forumowiczów!
Mam pewien problem z grafiką. Otóż gdy pogram w Call of duty 4 modern warfare 2 po dosłownie kilku minutach wywala komunikat z CCC "VPU Recover has reset your graphic accelerator (po polskiemu to będzie mniej więcej tak: vpu recover zrestartował akcelerator graficzny). Dzieje się to na sterownikach catalyst 8.8, 8.9 oraz najnowszych 9.10. Ktoś wie co może być przyczyną tego, bo chyba nie sterowniki? Czyżby uszkodzona karta graficzna? Co dziwne testowałem wyniki temperatur oraz obroty wiatraka na karcie graficznej i przez cały czas podczas grania temperatura oscylowała w granicy 60-66 stopni a wiatrak działał w 40%. Czy to nie za mało? Używałem programu GPU Z - techPowerUp!. Natomiast w CCC temperatura dochodziła do 70 ponad ale nie stwierdze precyzyjnie, ponieważ zanim zdążyłbym to sprawdzić musiałbym wyjść z gry albo zminimalizować ją a wtedy grafika ochładza się. Po wyłączeniu opcji VPU gram jakieś dwie minuty więcej ale efekt jest taki sam... tyle że musze resetować komputer.
Moja konfiguracja:
Procesor: Intel Core 2 Duo E8400 3.0 Ghz
Grafika: ATI Radeon HD 4870 x2 2GB GDDR5 (taktowanie standardowe - nic nie podkęcałem - GPU Clock = 750, Memory Clock = 900Mhz)
RAM: 4GB
MoBo: ASUS P5QL-E
PS: Nie wiem czy to ma związek z powyższym problemem ale od niedawna gdy dotykam obudowy komputer cały drga (czuć tylko przy dotyku). Wydaję mi się, że to wina wiatraka, ale nie jestem pewny. Po odłączeniu karty graficznej komputer nadal drga czyli wina chyba nie stoi po stronie karty graficznej. Jakieś pomysły?
Dzięki i pozdrawiam!
[ Dodano: 2009-11-19, 15:23 ]
Jeszcze jedno. Właśnie włączyłem opcję "continue refreshing this screen while GPU-Z is in the background" w programie GPU-Z - techPowerUp! i zauważyłem, że temperatura GPU jest na poziomie 80 stopni w stanie spoczynku przy 1330 obrotach wiatraka na minute! (to są stałe wartości - to wyżej 60-66 stopni to już nie ważne)
Czy karta nie za bardzo się przegrzewa? Czy jest to efekt uszkodzenia karty?

Problem z VPU Recovery
Rozpoczęty przez arte17, 19 lis 2009 15:22
2 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 19 listopad 2009 - 15:22
Napisano 19 listopad 2009 - 15:32
Miałem kiedyś ten sam problem. W mojej sytuacji wystarczyło odinstalować całkowicie Catalysta, potem użyć Driver Cleanera i zainstalować po kolei sterowniki(wtedy 9.5 a teraz mam 9.11).
Napisano 19 listopad 2009 - 16:03
Może nie tyle co drwa ale to może być kwestia prądu u Ciebie w kompie. Coś takiego da się zauważyć, gdy pc nie jest podpięty do gniazdka z uziemieniem. Takie właśnie uczucie ni to drgania, ni łechtania. Ew może coś być z Twoim zasilaczem nie tak - jakieś przebicia? Jaki masz ten zasilacz?
VPU Recovery pojawia się też np w przypadkach zbyt dużego OC karty ATi - ale Ty słabej grafiki nie masz, więc pewnie jej nie kręcisz...
VPU Recovery pojawia się też np w przypadkach zbyt dużego OC karty ATi - ale Ty słabej grafiki nie masz, więc pewnie jej nie kręcisz...
Intel i5-3570K @ 4.2GHz | ASRock Z77 Extreme4 | Corsair Vengeance LP 16GB | Radeon HD7870 | Samsung 840 Pro 128GB | Samsung F3 1TB | Xonar DG | OCZ ModXStream Pro 500W
Duath
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych