problem z wgraniem windowsa xp
Started by egon, 10 Nov 2009 23:11
9 replies to this topic
Posted 10 November 2009 - 23:11
Sprawa wygląda tak:
mam laptopa, bez systemu operacyjnego
Instaluję Windowsa XP z płyty
Wczytuje płytę i po restarcie komputera pojawia się niebieski ekran.Może to wina tego, że w system nie ma zintegrowanych sterowników do SATA i nie widzi dysku twardego,zainstalowałem viste i z nią nie ma takich problemów ale laptop chodzi za wolno.
Dysk jest ok ponieważ sprawdzałem go kilkoma programami a bios jest bardzo ubogi i nie można nic przestawić.
proszę o pomoc .
.
mam laptopa, bez systemu operacyjnego
Instaluję Windowsa XP z płyty
Wczytuje płytę i po restarcie komputera pojawia się niebieski ekran.Może to wina tego, że w system nie ma zintegrowanych sterowników do SATA i nie widzi dysku twardego,zainstalowałem viste i z nią nie ma takich problemów ale laptop chodzi za wolno.
Dysk jest ok ponieważ sprawdzałem go kilkoma programami a bios jest bardzo ubogi i nie można nic przestawić.
proszę o pomoc .
.
Posted 11 November 2009 - 08:37
Spróbuj z innym Windowsem może twój był uszkodzony...
Podpis niezgodny z regulaminem/Kamillo
Posted 11 November 2009 - 21:19
próbowałem wgrywać kilka wersji xp zawsze to samo ,chodzi vista i ubuntu ale wolałbym xp zdarza się że xp zaskoczy i wtedy chodzi normalnie dotąd aż go wyłącze
Posted 11 November 2009 - 21:46
No to tak jak prosi Michał o foto to mógłbyś zrobić
A mi się wydaje że to coś z dyskiem twardym .
Próbowałeś może zainstalować win7? Z tego co słyszałem następca Windowsa XP.
Aha powiedz jaki był pierwszy zainstalowany system na twym kompie .

A mi się wydaje że to coś z dyskiem twardym .
Próbowałeś może zainstalować win7? Z tego co słyszałem następca Windowsa XP.
Aha powiedz jaki był pierwszy zainstalowany system na twym kompie .
Posted 11 November 2009 - 22:07
Sprawdź czy w biosie nie masz ustawionego trybu AHCI. Jeśli tak, zmień na Compatibility lub Disabled (w zależności od tego co będziesz miał tam napisane).
Posted 11 November 2009 - 22:29
wcześniej był windows xp angielska wersja.
Attached Files
Posted 12 November 2009 - 08:49
Masz uszkodzony plik Ntfs.sys
możliwe że jest to spowodowane przez dysk...
Jeśli masz taką możliwość pożycz od kogoś dysk zainstaluj w swoim kompie nagraj na nim windowsa i wtedy było by pewno że to dysk.A później można by było kombinować z twoim.

Jeśli masz taką możliwość pożycz od kogoś dysk zainstaluj w swoim kompie nagraj na nim windowsa i wtedy było by pewno że to dysk.A później można by było kombinować z twoim.
Posted 30 November 2009 - 16:57
Stop 0x00000050 lub PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA
Urządzenie sprzętowe lub usługa systemowa zażądała danych, które nie znajdowały się w pamięci, powodując błąd wyjątku. Przyczyną może być wadliwa pamięć fizyczna lub niekompatybilne oprogramowanie, w szczególności programy zdalnego dostępu oraz antywirusowe.
Rozwiązanie:Jeżeli błąd wystąpił natychmiast po zainstalowaniu sterownika urządzenia albo aplikacji, spróbuj użyć Trybu awaryjnego, aby usunąć sterownik lub odinstalować program!!!!!!
Urządzenie sprzętowe lub usługa systemowa zażądała danych, które nie znajdowały się w pamięci, powodując błąd wyjątku. Przyczyną może być wadliwa pamięć fizyczna lub niekompatybilne oprogramowanie, w szczególności programy zdalnego dostępu oraz antywirusowe.
Rozwiązanie:Jeżeli błąd wystąpił natychmiast po zainstalowaniu sterownika urządzenia albo aplikacji, spróbuj użyć Trybu awaryjnego, aby usunąć sterownik lub odinstalować program!!!!!!
Attached Files
Posted 01 December 2009 - 09:31
1) Możesz prewencyjnie napisać jakiego lapsa masz.
2) IMHO szkoda się pać w XP. Jeśli to jest nowszy laps to zdecydowanie lepiej zainstalować Win7, który w jakiej wersji by nie był bije XP i Vistę - nie ma o czym dyskutować nawet.
3) Jeśli faktycznie uprzesz się na tego XP, to upewnij się, że (jak pisał kolega aim92) masz wyłączony tryb AHCI dla dysku twardego. Z drugiej strony Nawet jeśli by był włączony to instalator XP nie powinien zobaczyć dysku a nie wywalać BSOD.
2) IMHO szkoda się pać w XP. Jeśli to jest nowszy laps to zdecydowanie lepiej zainstalować Win7, który w jakiej wersji by nie był bije XP i Vistę - nie ma o czym dyskutować nawet.
3) Jeśli faktycznie uprzesz się na tego XP, to upewnij się, że (jak pisał kolega aim92) masz wyłączony tryb AHCI dla dysku twardego. Z drugiej strony Nawet jeśli by był włączony to instalator XP nie powinien zobaczyć dysku a nie wywalać BSOD.
Intel i5-3570K @ 4.2GHz | ASRock Z77 Extreme4 | Corsair Vengeance LP 16GB | Radeon HD7870 | Samsung 840 Pro 128GB | Samsung F3 1TB | Xonar DG | OCZ ModXStream Pro 500W
Duath
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users