Skocz do zawartości

Zdjęcie

Problem z temperaturą laptopa

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 Jarkozpl

Jarkozpl
  • Użytkownicy
  • 21 postów

Napisano 11 listopad 2016 - 17:48

Witam,

Chciałbym się doradzić w sprawie przegrzewania się laptopa. Jak go kupiłem to chodził dość cicho i osiągał normalne (ok 65stopni) na procesorze. Dużo go użytkowałem ale dbałem o niego. Teraz po 3 latach strasznie zaczął głośno chodzić i się grzać (na procesorze odchodzi do 90 stopni na przeglądaniu internetu. Rozkręciłem go, wyczyściłem ale dalej to samo. Praca na baterii to już tylko max 1 godzina na największym oszczędzaniu energii jakie tylko się dało ustawić. Potrzebuje go jedynie na zajęcia żeby niekiedy coś na rzutniku przedstawić ale jest strasznie głośny. Jest to model ASUS X550Dp. Jest możliwość jakiegoś mechanicznego zwiększenia efektywności chłodzenia tak by był cichszy i palił biurek na których leży? Podkładkę chłodzącą mam i nawet dobrze się sprawuje ale jest głośna. Wina raczej nie leży po stronie wentylatora bo wydmuchuje on bardzo dużo ciepła więc to chyb bardziej wina samego procesora. Nie obciążam go bo jedynie co robię to piszę w wordzie albo puszczam prezentacje. Miałem plan wywalić i tak nie używaną stację DVD, może to by zwiększyło przewiew czy coś, no nie wiem dla tego piszę z nadzieją o udzielenie rady.

• 0

#2 silent

silent
  • Użytkownicy
  • 771 postów

Napisano 12 listopad 2016 - 11:45

nie znam tego modelu ( i wielu innych), ale:

- jeżeli wyrzuca ciepłe powietrze to problemu szukałbym w wydajności wentylatora (to, ze się kręci nie musi znaczyć że jest w 100% sprawny) lub w stanie szczelin przez które powietrze jest zasysane (pozbycie się dvd może, ale nie musi pomóc - spróbować warto; zastanów się jak zabezpieczyć otwór po napędzie - jakaś siateczka?)

- podkładka nawet z wyłączonym wiatrakiem może pomóc, jeżeli ułatwi dostęp powietrza do otworów wentylacyjnych laptopa.

- możesz zajrzeć do profili wydajnościowych - przeglądarka niekoniecznie potrzebuje max taktowania wszystkich rdzeni.

- grafika? jeżeli masz dodatkowy układ do grafiki to on też będzie podnosił temp.

jeszcze raz przeczyściłbym chłodzenie (zwłaszcza wiatrak i radiator na wylocie - nie tylko sprężonym powietrzem ale i na mokro - izopropanolem) + nowa pasta na procesor/grafikę

• 1

#3 Jarkozpl

Jarkozpl
  • Użytkownicy
  • 21 postów

Napisano 12 listopad 2016 - 16:40

ogólnie to ten model nie podoba mi się ze względu na to iż płytę główną ma zamontowaną tak jakby do góry nogami. Jak rozkręcam kompa to widzę spód płyty a klawiatura się nie wyjmuje. Pastę kupię, wentylator ciągle pracuje na max a siatkę mogę zamontować bez problemu. Procesor jest ciągle ustawiony na 15% mocy bo więcej nie potrzebuje.

Mam z nim jeszcze jeden problem. Przeinstalowałem system, ale w próbie zainstalowania sterowników od grafiki zainstalowały mi się na zintegrowaną kartę zamiast na normalną. Próbując zainstalować je ponownie wyskakuje błąd że nie można zmienić sterowników bo zostały już zainstalowane nie poprawne i dla normalnej pracy lepiej je zostawić (tak w wolnym tłumaczeniu). Indeks wydajności poszedł do 1 przez wydajność grafiki w grach. Da się to jakoś naprawić? Nie wiem czemu ale nie mogę zainstalować ( brak instalki) Open GL-a Załączony plik  Bez tytułu.gif   26,48 KB   0 Ilość pobrań

• 0

#4 silent

silent
  • Użytkownicy
  • 771 postów

Napisano 13 listopad 2016 - 21:06

jeżeli masz procesor ze zintegrowaną grafiką + dodatkową grafikę, to zapewne będzie to radeon albo nv - sprawdź co to za karta (ze specyfikacji laptopa, lub z systemu, albo z jakiegoś narzędzia do przepytywania hardware) i pobierz sterowniki od producenta. odinstalowanie sterowników nie powinno narozrabiać - zapewne zostaną załadowane jakieś typówki (640x680x16) - i powinna otworzyć się możliwość nałożenia tych właściwych - przedtem sprawdź jakich potrzebujesz i je pobierz.

• 0

#5 Jarkozpl

Jarkozpl
  • Użytkownicy
  • 21 postów

Napisano 14 listopad 2016 - 20:07

po ponownej reinstalce systemu bez problemu zainstalowałem sterowniki od obu kart ale teraz nie mogę zainstalować sterowników od internetu. Zainstalowałem realtek internet controler ale wywala mi jakieś w liście sterownik sieci i czerwony wykrzyknik (że jakiś błąd w sterowniku). Dziwny ten mój laptop

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych