Skocz do zawartości

Zdjęcie

Freezy komputera po wymianie pasty termoprzewodzacej

Freezy komputera

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 ngomaichi

ngomaichi
  • Użytkownicy
  • 7 postów

Napisano 20 czerwiec 2016 - 05:51

Witam

2 dni temu wymieniłem pastę termoprzewodzącą na procesorze. Wszytko było ok, lecz po pewnym czasie komputer zaczął się wieszać w charakterystyczny sposób: najpierw zaczął spowalniać pracę, potem przestawała działać myszka i klawiatura aż do kompletnego freeza. Jeżeli zdarza się to podczas grania w grę to najpierw dźwięk się zapętla ale nadal można grac przez parę minu,t a następnie wyskakuje czarny ekran i ciągły zapętlony dźwięk.

Freezy występują kompletnie losowo: czasami podczas oglądania YouTube, czasami podczas gry, bez zależności od czasu włączenia komputera.
W związku z powyższym odpaliłem burn test intela: przez ponad pół godziny na 100% obciążenia temperatura nie przekroczyła 59 stopni, średnio trzymając się na 55-56. Nic się nie stało.

Moje pytanie jest następujące: czy to możliwe ze spieprzyłem coś podczas wymiany pasty procesora? Czy może zbieg okoliczności i coś innego zaczęło crashować? 
Z góry dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam.

Procesor i5 4460 3.2 ghz. 

• 0

#2 Miodek

Miodek
  • Użytkownicy
  • 2009 postów
  • LokalizacjaPasieka

Napisano 20 czerwiec 2016 - 08:14

Możliwe. Mogłeś nałożyć za dużo/za mało pasty. Przy ponownym montażu mogłeś coś naruszyć. Trudno powiedzieć nie widząc sprzętu.

• 0
Drogi analfebeto. Zamiast pisać na końcu posta "przepraszam za błędy", popraw je.

#3 pixel

pixel
  • Użytkownicy
  • 93 postów

Napisano 20 czerwiec 2016 - 12:36

Zbyt dużo to się nie da, gdyż pod wpływem temperatury + sił nacisku formuje się warstwa optymalnerj grubości. Ewentualnie autor mógł nałożyć za mało. Wtedy nastąpiułoby niepełne rozprowadzenie pasty.

• 0

#4 Miodek

Miodek
  • Użytkownicy
  • 2009 postów
  • LokalizacjaPasieka

Napisano 21 czerwiec 2016 - 10:11

Można nałożyć za dużo. Oto mniej więcej co się stanie:
https://youtu.be/5MP6grIN4qc?t=6m50s

Uzasadniając: gdzieś ten nadmiar musi być - nie wyparuje. Pasta nałożona na inny elementy niż procesor może być szkodliwa.

• 0
Drogi analfebeto. Zamiast pisać na końcu posta "przepraszam za błędy", popraw je.

#5 ngomaichi

ngomaichi
  • Użytkownicy
  • 7 postów

Napisano 22 czerwiec 2016 - 05:02

Dziękuje Ci za pomoc !

----------------------------------------------------------

Tags: motorcycle racing games free download | board games free online

• 0

#6 aesde

aesde
  • Użytkownicy
  • 5 postów

Napisano 14 wrzesień 2016 - 14:33

Dzięki ludziska. Sam podobny problem mam :) 

• 0

Jeśli przechodzisz przez piekło, nie zatrzymuj się

#7 silent

silent
  • Użytkownicy
  • 771 postów

Napisano 14 wrzesień 2016 - 19:45

najlepiej, gdyby nie było pasty, a radiator byłby na sztywno przymocowany do rdzenia

pasta ma za zadanie wypełnić wolne przestrzenie pomiędzy radiatorem a grzbietem/rdzeniem procesora zamiast powietrza (powietrze gorzej przewodzi ciepło niż pasta).

centymetr ubitej (dobrej) gęstej pasty (gdyby dało się ją tak uformować) niemal na 100% będzie miał większą rezystancję termiczną niż cieniutki film z najtańszego silikonu do radiatorów. (oczywiście cieniutka warstwa dobrej pasty będzie lepsza).

wycieki nadmiaru to w najlepszym wypadku wątpliwa ozdoba, w gorszym np. pasożytnicze pojemności pomiędzy końcówkami elektroniki, w porywach do uśmiercenia MB. gdyby pasta była niegroźna, zamiast komplikować sobie życie z jej nakładaniem zalewałoby się nią MB z mostkami, procesorem i wszystkim co na niej ;).

• 0

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: Freezy, komputera

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych