Witam
2 dni temu wymieniłem pastę termoprzewodzącą na procesorze. Wszytko było ok, lecz po pewnym czasie komputer zaczął się wieszać w charakterystyczny sposób: najpierw zaczął spowalniać pracę, potem przestawała działać myszka i klawiatura aż do kompletnego freeza. Jeżeli zdarza się to podczas grania w grę to najpierw dźwięk się zapętla ale nadal można grac przez parę minu,t a następnie wyskakuje czarny ekran i ciągły zapętlony dźwięk.
Freezy występują kompletnie losowo: czasami podczas oglądania YouTube, czasami podczas gry, bez zależności od czasu włączenia komputera.
W związku z powyższym odpaliłem burn test intela: przez ponad pół godziny na 100% obciążenia temperatura nie przekroczyła 59 stopni, średnio trzymając się na 55-56. Nic się nie stało.
Moje pytanie jest następujące: czy to możliwe ze spieprzyłem coś podczas wymiany pasty procesora? Czy może zbieg okoliczności i coś innego zaczęło crashować?
Z góry dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam.
Procesor i5 4460 3.2 ghz.
Freezy komputera po wymianie pasty termoprzewodzacej
Posted 20 June 2016 - 05:51
Posted 20 June 2016 - 08:14
Możliwe. Mogłeś nałożyć za dużo/za mało pasty. Przy ponownym montażu mogłeś coś naruszyć. Trudno powiedzieć nie widząc sprzętu.
Posted 20 June 2016 - 12:36
Zbyt dużo to się nie da, gdyż pod wpływem temperatury + sił nacisku formuje się warstwa optymalnerj grubości. Ewentualnie autor mógł nałożyć za mało. Wtedy nastąpiułoby niepełne rozprowadzenie pasty.
Posted 21 June 2016 - 10:11
Można nałożyć za dużo. Oto mniej więcej co się stanie:
https://youtu.be/5MP6grIN4qc?t=6m50s
Uzasadniając: gdzieś ten nadmiar musi być - nie wyparuje. Pasta nałożona na inny elementy niż procesor może być szkodliwa.
Posted 22 June 2016 - 05:02
Dziękuje Ci za pomoc !
----------------------------------------------------------
Tags: motorcycle racing games free download | board games free online
Posted 14 September 2016 - 14:33
Dzięki ludziska. Sam podobny problem mam
Jeśli przechodzisz przez piekło, nie zatrzymuj się
Posted 14 September 2016 - 19:45
najlepiej, gdyby nie było pasty, a radiator byłby na sztywno przymocowany do rdzenia
pasta ma za zadanie wypełnić wolne przestrzenie pomiędzy radiatorem a grzbietem/rdzeniem procesora zamiast powietrza (powietrze gorzej przewodzi ciepło niż pasta).
centymetr ubitej (dobrej) gęstej pasty (gdyby dało się ją tak uformować) niemal na 100% będzie miał większą rezystancję termiczną niż cieniutki film z najtańszego silikonu do radiatorów. (oczywiście cieniutka warstwa dobrej pasty będzie lepsza).
wycieki nadmiaru to w najlepszym wypadku wątpliwa ozdoba, w gorszym np. pasożytnicze pojemności pomiędzy końcówkami elektroniki, w porywach do uśmiercenia MB. gdyby pasta była niegroźna, zamiast komplikować sobie życie z jej nakładaniem zalewałoby się nią MB z mostkami, procesorem i wszystkim co na niej .
Also tagged with one or more of these keywords: Freezy, komputera
Internet i Sieci komputerowe →
Sieci komputerowe →
Proxy dla kazdego uzytkownika komputeraStarted by Loky, 16 Feb 2016 proxy, regedit, dla, kazdego and 2 more... |
|
|||
Internet i Sieci komputerowe →
Bezpieczeństwo →
Przeglądanie zawartości komputera z innego komputera w tym samym domuStarted by nowy92, 16 Oct 2014 przeglądanie, zawartości and 1 more... |
|
0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users