Witam, jakiś czas temu zakupiłem komputer, lecz słuchawki oni mikrofon nie działają(USB już tak)
mam wszystko podłączone, już sprawdzałem z 2 razy. Nie wiem czy port jest uszkodzony, a może kabel audio, dodam że moja płyta główna to MSI 970a-g43
Napisano 04 czerwiec 2016 - 18:27
Witam, jakiś czas temu zakupiłem komputer, lecz słuchawki oni mikrofon nie działają(USB już tak)
mam wszystko podłączone, już sprawdzałem z 2 razy. Nie wiem czy port jest uszkodzony, a może kabel audio, dodam że moja płyta główna to MSI 970a-g43
Napisano 04 czerwiec 2016 - 18:30
Skoro twierdzisz, że wszystko podłączone - sprawdź ustewienia sterownika. Na 99% masz Realtek HD Audio, który umożliwa z poziomu ustawień wyłączyć wykrywanie panelu przedniego.
Napisano 04 czerwiec 2016 - 18:53
właśnie nie z tego co widzę to mam:
AMD High Definition Audio Device
Urządzenie zgodne ze standardem High Definition Audio
Lecz próbowałem zainstalować realtek ale wyskakuje błąd "żaden sterownik nie był obsługiwany przez ten pakiet sterowników"
Napisano 05 czerwiec 2016 - 10:14
No i słusznie, że się nie da - Realtek'a jednak nie masz. Nie mniej jednak w obecnym sterowniku również powinna być taka opcja.
Napisano 05 czerwiec 2016 - 13:07
z tego co widzę wszystko jest włączone
Napisano 05 czerwiec 2016 - 20:02
Obok zegarka systemowego nie ma jakiejś ikonki głośniczka (innej niż ta systemowa)?
Napisano 05 czerwiec 2016 - 20:06
nie
Napisano 06 czerwiec 2016 - 08:19
Spróbuj pobrać jeszcze raz sterownik.
Wejdź tutaj:
https://pl.msi.com/M...tml#down-driver
Wybierz swój system operacyjny i odszukaj na liście tam "On-Board Audio Drivers".
Napisano 06 czerwiec 2016 - 19:21
zainstalowałem i teraz mam menedżer reatlek, ale gdy włączam opcje "wyłącz wykrywanie gniazda panela przedniego" to nic nie słychać, ani w słuchawkach, ani w telewizorze. Jak bym dostał informacje jak dokładne to ustawić było by spoko
jak wyłączę tą funkcje to dźwięk słychać, lecz tylko z telewiazora (mam komputer podłączony pod telewizor)
Napisano 06 czerwiec 2016 - 19:27
Czy w tym panelu realtek wykrywa w ogóle słuchawki? Na górze powinno to być widoczne.
Napisano 07 czerwiec 2016 - 08:31
nie, tylko gdy włączę opcje "wyłącz wykrywanie gniazda panela przedniego" to wykrywa mi głośniki, których nie mam
Napisano 07 czerwiec 2016 - 08:37
lecz gdy włączę opcje "równoczesne odtwarzanie dwóch różnych strumieni audio w przednich i tylnych urządzeniach wyjścia"
wtedy wykrywa mi słuchawki, ale nawet gdy nie są podłączone
Napisano 07 czerwiec 2016 - 09:46
W Twojej konfiguracji, do której dążysz opcja "wyłącz wykrywanie gniazda panela przedniego" powinna być odznaczona.
Natomiast druga opcja zależnie od wymagań - jeśli chcesz aby na TV i na słuchawkach leciało coś innego to wtedy ją zaznacz.
Kiedy ją zaznaczysz - wybierasz tylko urządzenie domyślne i to wszystko, powinno działać.
Jeśli chcesz po tym coś słuchać na drugim urządzeniu musisz go wskazać już w samej aplikacji.
Np. domyślnie system i wszystko inne na słuchawkach, a odtwarzacz filmów na telewizorze.
Napisano 07 czerwiec 2016 - 17:38
daję screen'a to ustawień, lecz słuchawki nie są wykrywanie
Napisano 08 czerwiec 2016 - 08:17
Może w Biosie przedni panel jest wyłączony. Sprawdź.
Napisano 08 czerwiec 2016 - 13:11
hmm... szukałem w bios'e, ale nie znalazłem takiej opcji, może jakbyś mnie nakierował
Napisano 08 czerwiec 2016 - 19:25
z tego co znalazłem to karta dźwiękowa jest włączona, ale nie znalazłem nic z przednim panelem audio
Napisano 09 czerwiec 2016 - 12:38
Też zapomniałem dokładnie jak się ta opcja nazywa, i czy w tym biosie da się w ogóle to ustawić. Jak nie zapomnę to sprawdzę.
Napisano 09 czerwiec 2016 - 18:12
a kupno karty dźwiękowej przez USB mogło by pomóc?
Napisano 10 czerwiec 2016 - 08:52
Pomoże, bo problem tylko i wyłącznie z tym panelem, a nie z całym układem.
Moim zdaniem ten panel jest albo właśnie wyłączony w BIOSie (jeszcze nie sprawdziłem), albo nie podłączony do płyty głównej.
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych