Witajcie. Mam taki problem/pytanie. Tworze różne rzeczy w batchu(tak wiem najprostszy i bezuzyteczny jezyk) i potrzebuje komendy jezeli wogole taka istnieje. Jezeli ktos by mial watpliwosci to uzywam glownie komend echo,if %cho%,goto,komendy do liczenia i kilka podobnych.Istnieje jakas komenda ktora sluzy do zapisu?Aktualnie moja forma zapisu jest tworzenie plikow a pozniej uzywam komendy if exist jednak potrzebuje jakies ktora by miala lepsze i latwiejsze zastosowanie.Wszystko tworze w cmd a w necie nigdy nie znalalem takiej komendy
Napisano 24 kwiecień 2016 - 17:53
Napisano 24 kwiecień 2016 - 20:07
command >> filename.ext
/
command > filename.ext
generalnie polecam poszerzenie wiedzy o znaczenie ">" ">>" "|" - warto
Napisano 26 kwiecień 2016 - 19:34
command >> filename.ext
/
command > filename.ext
generalnie polecam poszerzenie wiedzy o znaczenie ">" ">>" "|" - warto
Moglbys dokladnie powiedziec oco chodzi z strzalkami >>,> ?
Napisano 26 kwiecień 2016 - 20:55
nie wiem, z czego się uczysz, ale może na przykładach (z wiersza poleceń/cmd.exe):
c:
cd \
dir c: > katalog.txt ->po wykonaniu zobacz, co masz w pliku katalog.txt
dir c: >> katalog.txt ->ponownie zobacz, co masz w pliku katalog.txt (jakby 2x to samo... ?)
dir c: > katalog.txt ->ponownie zobacz, co masz w pliku katalog.txt - wyciągnij wnioski
znajdź jakiś katalog pełny plików (np.../windows32?) i wykonaj:
dir | more
nie mam win przed sobą, więc nie powiem/napiszę czy help more da jakiś wynik.
poszukaj stareńkich książeczek o dosie (np. w bibliotekach) - stare, ale fajne. i często nadal przydatne.
do tej pory, zrobienie pewnych rzeczy z cmd jest prostsze (a często tylko tak wykonalne) niż z klikanych okienek
i żeby nie było - wykonanie powyższego nie grozi niczym - poza utworzeniem niewielkiego pliku .txt, który po wszystkim można bezboleśnie skasować.
Napisano 27 kwiecień 2016 - 22:05
Moglbys dokladnie powiedziec oco chodzi z strzalkami >>,> ?
Jest to przekierowanie standardowego wyjścia na plik, jeden dzióbek to nadpisanie pliki, dwa to dokładanie do istniejącego (append). Co do pałki | - jest to tak zwany potok - pipe, który przekazuje standardowe wyjście komendy z lewej strony do komendy ze strony prawej,
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: batch, bat, cmd
Ogłoszenia →
Giełda →
3 Level Support with German language Engineer @ Jobfinder; 8000 - 13000 PLN / MonthNapisany przez nofluffjobs , 24 sty 2017 batch, linux, shell |
|
|
||
Ogłoszenia →
Giełda →
Application Support Engineer @ Devonshire Sp. z o.o.; 17000 - 22000 PLN / MonthNapisany przez nofluffjobs , 22 gru 2016 shell, python, batch, javascript |
|
|
||
Programy (Software) →
Programowanie →
Wisielec.bat.CMDNapisany przez LarryLaion, 22 paź 2015 Cmd, Konsola, pliki wsadowe i 1 więcej |
|
|||
Programy (Software) →
Pozostałe programy →
wiersz poleceńNapisany przez dziamers, 05 sty 2015 wiersz polecen, dysk, mapowanie i 4 więcej |
|
|||
Programy (Software) →
Programowanie →
Problem z początkami w JavieNapisany przez Celt, 20 lip 2014 Java, kompilacja, kompilowanie i 6 więcej |
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych