Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jaki procesor?

:)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 Paulinaaaa

Paulinaaaa
  • Użytkownicy
  • 3 postów

Napisano 07 kwiecień 2016 - 16:31

Cześć wszystkim. :)

Na początku zaznaczę, że mam małe pojęcie dotyczące komputerów.. :D

Otóż mam ogromny dylemat, dlatego chciałabym się was/ekspertów na tym forum spytać jaki procesor najlepiej wybrać..

Poszukuje dobrego komputera do grania. Znalazłam jeden pc do kupienia z procesorem intel core i3-6100, a drugi droższy o tam 200zł czy 300zł, natomiast z procesorem intel core i5-6400. i3 ma 2 rdzenie, ale za to 4 procesory logiczne. Jednakże i5 ma 4 rdzenie. (nie mam pojecia czym to sie rozni) Oczywiście oba komputery różnią się wyłącznie procesorami. Mają taką samą pamięć oraz kartę graficzną (GeForce GTX 750Ti)

Zauważyłam również, że procesor i3 ma taktowanie 3,7GHz, a i5 ma taktowanie 2,7GHz, za to ma "Turbo Boost" 3,3GHz.

Pisze do was z poważnym zapytaniem, ponieważ nie mam pojęcia jaki procesor wybrać. A wiadomo, że lepiej dopłacić i mieć lepszy komputer do grania. Zatem Intel core i3-6100 czy Intel core i5-6400?

Liczę na szybką odpowiedź. ;) Z góry dziękuję.

• 0

#2 aim92

aim92
  • Użytkownicy
  • 1502 postów

Napisano 07 kwiecień 2016 - 17:17

Jeśli masz zamiar kupić komputer lub zmodernizować aktualny to napisz co konkretnie masz i ile pieniędzy możesz przeznaczyć na części, a ktoś na pewno złoży Ci porządny sprzęt. 

Z posta wynika, że oglądałaś gotowe zestawy komputerowe. Osobiście odradzam bo zwykle wkładają do nich kiepskie zasilacze, gorsze pamięci, a płyty główne często mają tylko 2 sloty na pamięć RAM i są z niskiej półki.

Co do procesora, tak dla wyjaśnienia, to do gier oczywiście 4 fizyczne rdzenie. Przy dwóch rdzeniach system będzie się mulił jak włączysz bardziej wymagającą grę i oczywiście 8GB ramu z tego samego powodu. 

• 0

#3 Paulinaaaa

Paulinaaaa
  • Użytkownicy
  • 3 postów

Napisano 07 kwiecień 2016 - 17:42

Aktualnie mam laptopa, ale jak każdy wie jest to tak czy inaczej słaby sprzęt do grania w bardziej wymagające gry. ;) Dlatego zamierzam kupic dobry komputer, abym mogla pograc w takie gry jak np wiedzmin 3 czy GTA V. Wiadomo, że jest małe ryzyko, jednakże dany komputer można kupić w salonie, w moim mieście. Na dodatek jest normalna gwarancja 24 miesiące i sklep sprzedaje bardzo wiele rzeczy, a także ma same pozytywne opinie, więc wydaje się na zaufany. Myślę, że 8GB RAM'U i karta graficzna: GeForce GTX 750 Ti mi starczą, abym mogła bez problemu grać w różne, dobre gry. Zależy mi teraz abym dowiedziala sie, jaki procesor jest najlepszy do grania, jak wczesniej wspominałam. Nie wiem jaki procesor jest lepszy: i3(6100) czy i5(6400). Wiadomo, że Intel Core i7 byłby najlepszym wyborem. Jednakze chciałabym się zmiescic ze wszystkim (z calym komputerem) do 2 tysięcy lub do 2,5 tyś. :)

• 0

#4 aim92

aim92
  • Użytkownicy
  • 1502 postów

Napisano 09 kwiecień 2016 - 11:35

Ten zestaw nieco przekracza Twój budżet, ale moim zdaniem warto -> http://www.morele.ne...ry/info/ae23Lt/

Jeśli jednak jest zbyt drogi to coś się w nim zmieni.

• 0

#5 Paulinaaaa

Paulinaaaa
  • Użytkownicy
  • 3 postów

Napisano 11 kwiecień 2016 - 16:06

Temat już nieaktualny. :) Dzięki letter za wszelką pomoc.  =D

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych